Continuon verdubbelt stroomcapaciteit CO2-neutraal datacenter EvoSwitch

Continuon verdubbelt stroomcapaciteit CO2-neutraal datacenter EvoSwitch van EvoSwitch

Door: EvoSwitch  01-04-2008
Trefwoorden: Datacenter, Groen Datacenter, Groene It

EvoSwitch (www.evoswitch.com), het Nederlandse carrierneutrale datacenter dat CO2-neutraal opereert, is met netwerkbeheerder Continuon overeengekomen dat de stroomcapaciteit voor het datacenter wordt verdubbeld van 10 MVA naar 20 MVA (20 miljoen Watt). Om de grote hoeveelheid stroom (groene stroom: Zeeuws Groen) in het datacenter te krijgen, worden nieuwe kabels van het verdeelstation naar EvoSwitch gelegd.

EvoSwitch werkt sinds de opening van het datacenter in april 2007 met een energiecapaciteit van 10 MVA (Mega Volt Ampere). Voor de huidige bezetting binnen het datacenter is dat ruim voldoende. Op dit moment is 2000 m2 van de beschikbare 9000 m2 gereed om apparatuur van klanten te huisvesten. In het tweede kwartaal van 2008 is echter ook de 2e fase klaar en zal in totaal 4000 m2 beschikbaar zijn. Wanneer alle fases gereed zijn, zal uiteindelijk 9000 m2 gevuld zijn met apparatuur van klanten.

Datacenter garantie stroomcapaciteit
Laurens Rosenthal, Innovation Director van EvoSwitch: “De uitbreiding van ons datacenter vraagt om een totale energiecapaciteit die de groei van ons klantenbestand aankan. Gebruikers van EvoSwitch moeten ook in de toekomst de garantie hebben dat zij de stroom kunnen afnemen die zij nodig hebben voor hun apparatuur. Met 20 MVA kunnen wij klanten die garantie geven.” De werkzaamheden voor de uitbreiding van de stroomcapaciteit zullen naar verwachting in 2009 worden afgerond.

Bladeservers vragen veel stroom
Voor klanten van EvoSwitch betekent de verdubbeling van de capaciteit dat hun energievoorziening in de toekomst is gewaarborgd. Zeker gezien het nog steeds groeiende energieverbruik van veel apparatuur. “Gelukkig komt er steeds meer apparatuur op de markt die wel energiezuinig is,” zegt Rosenthal. “Daar zijn we blij mee, want daarmee komt onze eigen energiebesparing van 20 procent in de totale infrastructuur van EvoSwitch het beste tot zijn recht. Maar er zijn natuurlijk ook ontwikkelingen in de markt die het stroomverbruik per rack in een datacenter juist doen toenemen. Denk aan bladeservers. Die ontwikkeling moeten wij wel kunnen faciliteren, ook in de toekomst. Aan de andere kant zal door virtualisatie de CPU-rekenkracht ten opzichte van het stroomverbruik verhoudingsgewijs natuurlijk weer toenemen.”

Investering EvoSwitch
De verdubbeling van de stroomcapaciteit vergt van EvoSwitch een extra investering. EvoSwitch zal onder andere vier extra transformatoren aankopen, met een capaciteit van 2,5 MVA elk. Continuon zal ervoor zorgen dat het netwerk geschikt is om de verhoogde stroomcapaciteit van EvoSwitch aan te kunnen. Hiervoor zullen nieuwe kabels via verschillende paden gelegd worden van het verdeelstation naar het datacenter. Ook zal het verdeelstation worden vergroot.

“Onze investering is illustratief voor het vertrouwen dat wij hebben in de markt voor datacenterdiensten,” zegt Rosenthal. “Gezien de warme interesse van klanten voor ons groene datacenter, en de snelheid waarmee wij de afgelopen maanden de kastruimten hebben gevuld, hebben we er alle vertrouwen in dat we daadwerkelijk gebruik zullen maken van die verdubbeling in de stroomcapaciteit.”

5 KW per datacenterkast
Met 20 MVA is de stroomvoorziening binnen EvoSwitch ruimbemeten, ook op het moment dat het datacenter zijn volledige klantcapaciteit heeft bereikt. Kasten krijgen daardoor een hogere stroom- en koelingcapaciteit dan gebruikelijk is bij veel datacenters. Gemiddeld zullen de kasten, ook bij een volledige bezetting, 5 KW kunnen gebruiken. Rosenthal: “Dit is een verdubbeling van de gangbare capaciteit in de markt, het gebruik van bladeservers is hierdoor bijvoorbeeld ook heel goed mogelijk.”

---------------------------------
Over EvoSwitch
EvoSwitch (www.evoswitch.com) is een carrierneutraal datacenter met een groen karakter (CO2-neutraal). Het is een locatie in de regio Amsterdam met een oppervlakte van ruim 9000 vierkante meter, waar bedrijven veilig hun IT-infrastructuur kunnen onderbrengen. Het datacenter is begonnen met een capaciteit van 10 MVA, en is nu dus doorgegroeid naar een totale capaciteit van 20 MVA. Met deze stroomcapaciteit kan EvoSwitch klanten garanderen dat er altijd genoeg energie voor handen is. EvoSwitch heeft 30 medewerkers. Onder hen ook engineers, die actief en proactief apparatuur van klanten beheren. EvoSwitch opereert volledig klimaatneutraal. In samenwerking met Climate Neutral Group investeren wij in wereldwijde projecten om het CO2-evenwicht in de atmosfeer te herstellen (www.climateneutralgroup.com). Bedrijven die hun apparatuur binnen EvoSwitch plaatsen, kunnen op hun website laten zien dat zij gebruik maken van een klimaatneutraal datacenter, via de logo’s in het partnerprogramma The Green Fan (www.thegreenfan.com).

---------------------------------
Mediacontact:

EvoSwitch
Koen Stegeman
+31 (0)6 – 30491407
[email protected]

Trefwoorden: Co2 Neutraal Datacenter, Datacenter, Datacenter Racks, Groen Datacenter, Groene It,