Groen datacenter EvoSwitch verhoogt energiebesparing naar 40 procent

Groen datacenter EvoSwitch verhoogt energiebesparing naar 40 procent van EvoSwitch

Door: EvoSwitch  18-12-2008
Trefwoorden: Datacenter, Datacenters, Evoswitch

EvoSwitch (www.evoswitch.com), het Nederlandse carrierneutrale datacenter dat CO2-neutraal opereert, heeft de gemiddelde Power Usage Effectiveness (PUE) van het datacenter omlaag gebracht van 1,8 naar 1,6. De energiebesparing ten opzichte van een traditioneel datacentrum is daarmee verhoogd van 20 naar 40 procent. Het uiteindelijke doel van EvoSwitch is een energiebesparing van 70 tot 80 procent.

De extra besparing op het energieverbruik van 20 procent wordt met name veroorzaakt door verdere investeringen in energiezuinige apparatuur en stuursystemen. Daarnaast is de schaalvergroting van het datacenter in 2008 ook ten goede gekomen aan de PUE.

De eerste fase van EvoSwitch (2000 m2) is al geheel gevuld met apparatuur van klanten. Deze fase werd in april 2007 opgeleverd. Ook een deel van de tweede fase (2000 m2 extra) is inmiddels al goed gevuld. De tweede fase werd vlak voor de zomer in 2008 opgeleverd en vergde een aanvullende investering van 9 miljoen euro. EvoSwitch heeft een potentiële capaciteit aan vloeroppervlak van in totaal meer dan 9.000 vierkante meter als de volgende fasen zijn uitgebouwd.

Doel: 70 tot 80 procent energiebesparing
“De extra energiebesparing is in lijn met wat wij van tevoren hebben berekend,” zegt Laurens Rosenthal, Innovation Director van EvoSwitch. “Een gemiddelde PUE van 1,6 is zuinig, maar in het nieuwe ontwerp voor de volgende fases kunnen we een PUE realiseren die nog lager ligt. Een PUE van 1,2 tot 1,3 is na het afronden van de volgende fases een heel realistische doelstelling. Volgens de berekeningen zal in de nieuwe fase, in fase 3, een energiebesparing gerealiseerd worden van 70 tot 80 procent ten opzichte van een traditioneel datacenter.”

Een PUE van 1,2 tot 1,3 is héél erg zuinig. EvoSwitch laat hiermee zien een voorloper te zijn in de innovatie van datacenters. Rosenthal: “Het betekent dat je slechts 20 tot 30 procent extra stroom nodig hebt om de datacenter infrastuctuur te beheren, terwijl 80 tot 120 procent extra vermogen momenteel heel gangbaar is in de traditionele datacenters. Er zijn in de markt zelfs uitwassen bekend van 3,0, waarbij dus 200 procent extra energie nodig is.”

Betaalbaar datacenter
De besparingen op energie worden door EvoSwitch gebruikt om de huidige en nieuwe investeringen in groene technologieën te bekostigen, maar ook om de energiekosten voor klanten betaalbaar te houden. “Het bouwen van een groen datacenter is duurder dan een traditioneel datacenter, maar klanten merken daar helemaal niets van,” zegt Rosenthal. “Wij gebruiken de besparing om verder te investeren in groene technologie. Onze klanten betalen ook niets extra’s voor onze CO2-compensatie waar we samen met de Climate Neutral Group in investeren. Bedrijven zijn binnen EvoSwitch bovendien beter gewapend tegen hoge energierekeningen. Dankzij onze groene investeringen en een lange termijn inkoopstrategie voor stroom, houden we het energiekostenplaatje voor klanten beheersbaar en voorspelbaar.”

Energiezuinig datacenter
Het milieuvriendelijke ontwerp van datacenter EvoSwitch is tot stand gekomen op basis van adviezen van TNO (www.tno.nl) en door eigen innovatie middels een toegewijd ontwerp-team. Dit heeft bij de opening van het datacenter in april 2007 geresulteerd in een energiezuinig concept, waarbij onder andere Free Cooling (koeling met behulp van de buitentemperatuur), Cold Corridors (scheiden van warme en koude luchtstromen) en UPS-technologie met Delta Conversion worden ingezet.

EvoSwitch legt momenteel de laatste hand aan een nieuw ontwerp waarbij de PUE nog verder zal verbeteren. Rosenthal: “Dit zal resulteren in lagere kapitaalkosten en operationele kosten, en ten goede komen aan zowel het milieu als de klanten van EvoSwitch.”

PUE en DCiE
Er zijn tegenwoordig veel leveranciers die claimen ‘groen’ te opereren. “Bij een datacenter is echter het enige dat telt de Power Usage Effectiveness,” zegt Rosenthal. “Een datacenter kan groene stroom inkopen, maar is dan nog niet energiezuinig. Een datacenter kan Cold Corridors installeren, maar realiseert daarmee nog niet de maximaal haalbare energiebesparing. De PUE van een datacenter is hét cijfer dat laat zien ‘hoe groen’ een datacenter daadwerkelijk is. The Green Grid, waar wij lid van zijn, heeft overigens onlangs besloten om ook de term Data Center infrastructure Effectiveness (DCiE) te gaan gebruiken. Hoe lager de PUE danwel hoe hoger de DCiE, des te succesvoller het concept van een groen datacenter. Hoe je dat bereikt, is een kwestie van de juiste keuzes maken tussen verschillende groene technologieën die beschikbaar zijn. Ons streven is nu een PUE van 1,2 tot 1,3 in de nieuwe datacenter-ontwerpen.”

Voor uitleg over PUE en DCiE, zie ook: http://www.thegreengrid.org/gg_content/TGG_Data_Center_Power_Efficiency_Metrics_PUE_and_DCiE.pdf

---------------------------------
Over EvoSwitch
EvoSwitch (www.evoswitch.com) is een carrierneutraal datacenter met een groen karakter (CO2-neutraal). Het datacenter is gevestigd in de regio Amsterdam, heeft goede verbindingen en een ruimbemeten vloeroppervlak van meer dan 9000 vierkante meter. EvoSwitch is gecertificeerd volgens de standaarden ISO 9001 en ISO 27001. Voor klanten betekent het dat hun IT-infrastructuur binnen EvoSwitch volgens de strengste normen is beveiligd. Het datacenter heeft een totale capaciteit van 20 Megawatt. Met deze stroomcapaciteit kan EvoSwitch klanten garanderen dat er altijd genoeg energie voor handen is. EvoSwitch opereert volledig klimaatneutraal. In samenwerking met Climate Neutral Group investeert het datacenter in wereldwijde projecten om het CO2-evenwicht in de atmosfeer te herstellen (www.climateneutralgroup.com). Bedrijven die hun apparatuur binnen EvoSwitch plaatsen, kunnen op hun website laten zien dat zij gebruik maken van een klimaatneutraal datacenter, via de logo’s in het partnerprogramma The Green Fan (www.thegreenfan.com).

---------------------------------
Mediacontact:

EvoSwitch
Koen Stegeman
+31 (0)6 – 30491407
[email protected]

Trefwoorden: 19-inch Racks, Betaalbaar Datacenter, Datacenter, Datacenters, Energiezuinig Datacenter, Evoswitch, Goedkoop Datacenter, Groen Datacenter, Professioneel Datacenter, Voordelig Datacenter,