Klimaatneutraal datacenter EvoSwitch ontwikkelt 2e fase

Klimaatneutraal datacenter EvoSwitch ontwikkelt 2e fase van EvoSwitch

Door: EvoSwitch  11-10-2007
Trefwoorden: Datacenter, Colocatie, Klimaatneutraal

De ontwikkeling van de 2e fase betekent een verdubbeling van de huidige capaciteit. Op dit moment is 2000 m2 van de aanwezige 9000 m2 klaargemaakt om apparatuur van klanten te huisvesten. Straks is dat 4000 m2. Bovenop de bestaande infrastructuur wordt daarnaast eenzelfde hoeveelheid infrastructurele apparatuur bijgeplaatst. Nu zijn er twee 2,5 MVA trafo’s in gebruik, straks vier. Naast de twee bestaande UPS’en worden twee nieuwe in gebruik genomen, met een capaciteit van 2 MVA elk. En bij de twee bestaande noodstroomgeneratoren van 1,5 MVA worden nog eens acht bijgeplaatst, waaronder een dubbele reserveset.

Verhoging energiecapaciteit per kast
De nieuwe ruimten krijgen een hogere stroom- en koelingcapaciteit dan gebruikelijk is bij veel datacenters. Kasten zullen gemiddeld 4 tot 5 KW kunnen gebruiken, een verdubbeling van de gangbare capaciteit in de markt. Rosenthal: “Zoals bekend kan de kastruimte in een datacenter vaak niet optimaal benut worden door beperkingen in stroom- en koelingvoorzieningen. Met 4 tot 5 KW kunnen klanten de ruimte in de kasten binnen EvoSwitch veel efficiënter benutten. Ook het gebruik van bladeservers is hierdoor heel goed mogelijk.”

Groei sterker dan verwacht
“De eerste fase is inmiddels voor ongeveer 35 procent benut,” zegt Laurens Rosenthal, Innovation Director van EvoSwitch. “De aanloop van nieuwe klanten is gigantisch snel gegaan. Zelfs vanuit Engeland, Duitsland, de Verenigde Staten en ook Cyprus krijgen we klanten binnen. Eigenlijk is de interesse voor EvoSwitch groter dan we van tevoren verwacht hadden. Veel klanten geven aan dat het groene aspect van EvoSwitch belangrijk voor ze is. Wanneer de klantgroei zich in dezelfde lijn voortzet, is de eerste fase van EvoSwitch over een half jaar volledig ingevuld. Daarom beginnen we nu alvast met de tweede fase. Op het moment dat de eerste fase vol is, wordt de tweede fase opgeleverd en kunnen we aan de groeiende klantvraag blijven voldoen.”

Investering: 7 miljoen euro
De ontwikkeling van de 2e fase is een kapitaalintensieve onderneming. Maar liefst 7 miljoen euro investeert EvoSwitch in de aanleg. “Het inrichten van een kwalitatief hoogwaardige datacenteromgeving kost veel geld,” zegt Rosenthal. “Daarom hebben wij ook gekozen voor een gefaseerde aanpak. Zelfs gefaseerd zijn het behoorlijke bedragen die je moet investeren. Op deze manier groeien we gelukkig met de klantvraag mee. De huidige investering laat in ieder geval zien hoeveel vertrouwen wij hebben in de markt voor datacenterdiensten. Er is veel vraag, met name doordat er te laat geïnvesteerd is in nieuwe datacenterruimte. Dit had drie jaar geleden al moeten gebeuren, maar financierders durfden na de telecomdip geen geld meer in datacenters te steken.”

Bestaande klanten zullen weinig van de ontwikkeling van de 2e fase merken, omdat deze activiteiten in een fysiek volledig gescheiden ruimte plaatsvinden. Rosenthal: “Veel van onze klanten hebben aangegeven dat de uitbreiding hen juist een veilig gevoel geeft. De huidige problematiek in de Amsterdamse regio is, dat iedereen binnen datacenters tegen grenzen aanloopt wat betreft vloeroppervlak en energiecapaciteit. Wij hebben dat probleem niet, omdat we nog volop ruimte hebben om uit te breiden naar 9000 vierkante meter vloeroppervlak en een energiecapaciteit van 20 Megawatt.”

---------------------------------
Over EvoSwitch
EvoSwitch (www.evoswitch.com) is een carrierneutraal datacenter met een groen karakter (CO2-neutraal). Het is een locatie in de regio Amsterdam met een oppervlakte van ruim 9000 vierkante meter, waar bedrijven veilig hun IT-infrastructuur kunnen onderbrengen. Het datacenter heeft een totale capaciteit van 10 Megawatt, met een groeipotentie naar 20 Megawatt. Met deze stroomcapaciteit kan EvoSwitch klanten garanderen dat er altijd genoeg energie voor handen is. EvoSwitch heeft 30 medewerkers. Onder hen ook engineers, die actief en proactief apparatuur van klanten beheren. EvoSwitch opereert volledig klimaatneutraal. In samenwerking met Climate Neutral Group investeren wij in wereldwijde projecten om het CO2-evenwicht in de atmosfeer te herstellen (www.climateneutralgroup.com). Klanten en partners kunnen op hun website laten zien dat zij gebruik maken van een klimaatneutraal datacenter, via de logo’s in het partnerprogramma The Green Fan (www.thegreenfan.com).

---------------------------------
Voor meer informatie:
Beeldmateriaal kunt u vinden in de mediakit op www.evoswitch.com, in de sectie ‘Nieuws en Pers’. Voor aanvullende informatie of interviews kunt u contact opnemen met onze woordvoerder:

Koen Stegeman
+31 (0)6 – 30491407
[email protected]

Trefwoorden: Colocatie, Datacenter, Datacenterdiensten, Energiezuinig Datacenter, Groen Datacenter, Klimaatneutraal, Klimaatneutrale Ict, Klimaatneutrale It,