NL-ix brengt apparatuur onder in duurzaam datacenter EvoSwitch

NL-ix brengt apparatuur onder in duurzaam datacenter EvoSwitch van EvoSwitch

Door: EvoSwitch  16-05-2007
Trefwoorden: Ict, Energiezuinig, Energiezuinig Datacenter

Voor wie de peering-diensten van NL-ix interessant zijn? Voor access-partijen die toegang bieden aan consumenten, voor hostingpartijen, voor application service providers, of gewoon voor grootzakelijke gebruikers. “Dus eigenlijk voor alle bedrijven die veel internetverkeer hebben,” zegt Jan Hoogenboom, directeur van NL-ix. “De omslag begint eigenlijk bij 10 à 15 Megabit aan internetverkeer, want je hebt wat aanloopkosten als het gaat om bijvoorbeeld poorten en apparatuur. Maar het is ook interessant voor bedrijven voor wie de beschikbaarheid van de internetverbinding erg belangrijk is. Peering biedt namelijk tegelijkertijd de zekerheid dat je met behulp van meerdere leveranciers uit het netwerk gegarandeerd kunt blijven doordraaien.” De apparatuur van NL-ix is nu in totaal ondergebracht in achttien verschillende carrier-neutrale datacenters in de regio Amsterdam - waaronder EvoSwitch - om alle klanten van NL-ix in hun eigen datacenter te kunnen bedienen.

Peering in EvoSwitch
Via “peering” kunnen (nieuwe) klanten van EvoSwitch hun Nederlandse internetverkeer via NL-ix uitruilen, wat tot wel 90 procent in de kosten kan schelen! Normaal gesproken kopen bedrijven zogenoemd transit-verkeer in van leveranciers zoals Versatel, KPN, Global Crossing en Level3. Dat betekent een relatief hoog tarief, ongeacht of het nou gaat om Nederlands of internationaal internetverkeer. Via peering kun je met andere partijen binnen het NL-ix netwerk afspreken dat je onderling gratis verkeer uitwisselt.

Elektriciteit Haarlem níet schaars
“EvoSwitch is een interessant datacenter om een paar redenen,” zegt Hoogenboom. “De datacenters in Amsterdam beginnen erg vol te lopen. Een aantal zitten al vol en in andere datacenters is de ruimte schaars. EvoSwitch heeft nog genoeg ruimte beschikbaar en de mogelijkheid om straks verder uit te breiden. De schaarste in de markt maakt een keuze voor EvoSwitch dus interessant. Een tweede voordeel is, dat de stroomvoorziening in Haarlem niet zo’n issue is als in Amsterdam. In Amsterdam staan al tientallen datacenters die veel stroom verbruiken. In Haarlem nog niet. EvoSwitch heeft dus voldoende energiecapaciteit. Zeker voor de lange termijn is dat interessant. Nu hebben alle datacentra misschien nog genoeg capaciteit. Naarmate datacenters meer stroom gaan verbruiken voor klantapparatuur en koeling ervan, lopen de bestaande datacenters op een gegeven moment tegen grenzen aan. Dat is een risico. De kans daarop is bij EvoSwitch niet zo groot. EvoSwitch heeft bovendien aan de inkoopkant goede regelingen getroffen wat betreft hun stroomvoorziening.”
-----------------------
Over NL-ix
NL-ix levert peering-diensten aan meer dan 150 grootzakelijke klanten en providers. Onder hen bijvoorbeeld RTL, Publieke Omroep, NOB, en providers zoals Chello en Cambrium. NL-ix is de zeventiende ter wereld als het gaat om de hoeveelheid internetverkeer. Afgemeten aan het aantal klanten is NL-ix de vijfde ter wereld. Na de London Internet Exchange (LINX), de Duitse internetexchange (DE-CIX), de Moskou Internet Exchange (MSK-IX) en de grootste ter wereld, de Nederlandse AMS-IX.

Over EvoSwitch
EvoSwitch (www.evoswitch.com) is een carrier-neutraal datacenter met een groen karakter (carbon neutral). Het is een locatie met een oppervlakte van ruim 9000 vierkante meter, waar bedrijven veilig hun ict-apparatuur kunnen onderbrengen. Het datacenter heeft een totale capaciteit van 10 Megawatt, met een groeipotentie naar 15 Megawatt. Met deze stroomcapaciteit kan EvoSwitch klanten garanderen dat er altijd genoeg energie voor handen is. EvoSwitch heeft 30 medewerkers. Onder hen ook engineers, die actief en pro-actief apparatuur van klanten kunnen beheren. EvoSwitch opereert volledig klimaatneutraal middels een Klimaat Neutraal Certificaat (www.climateneutralgroup.com).

-----------------------
Hoge resolutie beeldmateriaal kunt u downloaden via de mediakit op onze site www.evoswitch.com (auteursrechtenvrij). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Koen Stegeman, PR-bureau KINXX: 0031 (0)6 – 30491407.

Trefwoorden: Carbon Neutral, Duurzaam Datacenter, Energiezuinig, Energiezuinig Datacenter, Energiezuinige Apparatuur, Goedkoop Internetverkeer, Ict, Internetverkeer, Peering,