Wikimedia kiest Nederlands datacenter EvoSwitch als Internet HUB voor Europa

Wikimedia kiest Nederlands datacenter EvoSwitch als Internet HUB voor Europa van EvoSwitch

Door: EvoSwitch  22-06-2009
Trefwoorden: Datacenter, Colocatie, Co-locatie

De Wikimedia Foundation (www.wikimedia.org), exploitant en eigenaar van Wikipedia - een van de 5 grootste websites ter wereld - heeft een overeenkomst getekend met EvoSwitch (www.evoswitch.com), het Nederlandse carrierneutrale datacenter dat CO2-neutraal opereert. EvoSwitch levert binnen het contract een sponsorbijdrage aan datacenterservices ter waarde van meer dan 300.000 euro. Wikimedia gebruikt de Haarlemse locatie als HUB voor Europa.

De Wikimedia Foundation heeft acht verschillende Wiki-gebaseerde internet-uitgeefprojecten in beheer, waaronder de bekende gratis online encyclopedie Wikipedia. In de ranglijst van comScore MediaMetrix staat Wikipedia genoteerd als één van de vijf meest bezochte websites ter wereld, met miljarden pageviews per maand. Alle uitgeefprojecten van Wikimedia draaien op een centrale infrastructuur die is ondergebracht in Florida, USA. Het complementaire gedeelte van de infrastructuur voor Europa wordt nu dus in Haarlem bij datacenter EvoSwitch ondergebracht.

Hosting Europa
“Wij zijn erg blij met de professionele en goedbeveiligde datacenteromgeving van EvoSwitch, een zeer kostenefficiënte infrastructuur op een locatie die voor ons van strategisch groot belang is,” zegt Brion Vibber, Chief Technology Officer van de Wikimedia Foundation. “Wij gebruiken de locatie in Haarlem met name voor caching, om de reactiesnelheid van onze websites in Europa te verkleinen. EvoSwitch is voor ons tevens een goede locatie voor de back-up van content die in ons datacenter in Florida is ondergebracht. Daarnaast brengen we ook Europese uitgeefprojecten bij EvoSwitch onder, zoals Toolserver.org – een project van de Duitse Wikimedia-afdeling.”

Het groene karakter van EvoSwitch vindt Vibber een sterk punt. “Als exploitant van een van de meeste bezochte webomgevingen ter wereld, zijn we ons bewust van de impact die internet met zijn energieverbruik heeft op het milieu,” zegt Vibber. “De energiebesparende maatregelen van EvoSwitch, in combinatie met het gebruik van groene energie en CO2-compensatie spreken ons dan ook erg aan.”

Amsterdam hosting
De hosting infrastructuur van de Wikimedia Foundation in Florida bestaat uit meer dan 300 servers. De locatie van EvoSwitch in Haarlem wordt door Wikimedia gebruikt om ongeveer 50 servers onder te brengen.

Vibber: “De servers in Haarlem zullen de content van de servers in Florida zowel ophalen als opslaan. Webpagina’s kunnen vervolgens tevens rechtstreeks vanuit Haarlem aan internetgebruikers worden getoond. Op die manier wordt de snelheid en toegankelijkheid van de webpagina’s in Europa sterk vergroot. Vanwege de benodigde opslagcapaciteit en nieuwe Europese uitgeefprojecten verwacht ik overigens dat wij de capaciteit binnen EvoSwitch verder zullen uitbreiden.”

Open internet
De Wikimedia Foundation is een non-profit organisatie met ideële doelstellingen die aansluiten bij de bedrijfsdoelstellingen van EvoSwitch. “Wij dragen Wikimedia en in het bijzonder hun uitgeefproject Wikipedia een warm hart toe,” zegt Eric Boonstra, Commercial Director van EvoSwitch. “Vandaar onze sponsorbijdrage. De activiteiten van Wikimedia zijn in lijn met de doelstellingen van onze eigen organisatie, om internet vooral ‘open’ te houden en vrijheid van meningsuiting en verspreiding van kennis via internet te stimuleren. Het vertrouwen dat Wikimedia in EvoSwitch stelt, maakt de onderlinge samenwerking daarom extra bijzonder voor ons.”

---------------------------------
Over de Wikimedia Foundation
De Wikimedia Foundation is een non-profit organisatie die de gratis online encyclopedie Wikipedia expoiteert. Volgens comScore Media Metrix trekken Wikipedia en andere Wikimedia-projecten meer dan 300 miljoen unieke bezoekers per maand, waarmee Wikimedia de nummer 4 is in de lijst van meest populaire webomgevingen ter wereld. Wikipedia is beschikbaar in meer dan 265 talen en bevat meer dan 12 miljoen artikelen, die zijn toegevoegd door een vrijwilligersgemeenschap van meer dan 100 duizend mensen. De Wikimedia Foundation is gevestigd in San Francisco, USA, en wordt gefinancierd door middel van donaties en giften.

http://www.wikimediafoundation.org 
http://blog.wikimedia.org 

---------------------------------
Over EvoSwitch
EvoSwitch (www.evoswitch.com) is een carrierneutraal datacenter met een groen karakter (CO2-neutraal). Het datacenter is energiezuinig, heeft een PUE (Power Usage Effectiveness) van 1,6, met als doel een PUE van 1,2. EvoSwitch is gevestigd in de regio Amsterdam, heeft goede verbindingen en een ruimbemeten vloeroppervlak van meer dan 9.000 vierkante meter. EvoSwitch is gecertificeerd volgens de standaarden ISO 9001 en ISO 27001. Voor klanten betekent het dat hun IT-infrastructuur binnen EvoSwitch volgens de strengste normen is beveiligd. Het datacenter heeft een totale capaciteit van 20 Megawatt. Met deze stroomcapaciteit kan EvoSwitch klanten garanderen dat er altijd genoeg energie voor handen is. EvoSwitch opereert volledig klimaatneutraal. In samenwerking met Climate Neutral Group investeert het datacenter in wereldwijde projecten om het CO2-evenwicht in de atmosfeer te herstellen (www.climateneutralgroup.com). Bedrijven die hun apparatuur binnen EvoSwitch plaatsen, kunnen op hun website laten zien dat zij gebruik maken van een klimaatneutraal datacenter, via de logo’s in het partnerprogramma The Green Fan (www.thegreenfan.com).


---------------------------------
Mediacontact:

De Wikimedia Foundation
Jay Walsh
+1 415 860 8166
[email protected] 

EvoSwitch
Koen Stegeman
+31 (0)6 – 30491407
[email protected] 

Trefwoorden: Betrouwbaar Datacenter, Colocatie, Co-locatie, Co-location, Datacenter, Efficient Datacenter, Goed Beveiligd Datacenter, Goed Datacenter, Groen Datacenter, Milieubewust Datacenter, Milieuvriendelijk Datacenter, Professioneel Datacenter, Veilig Datacenter, Wikimedia Hosting,