Een Haarlemse Dodendans - concert op 1 februari 2009

Een Haarlemse Dodendans - concert op 1 februari 2009 van Haarlems Klein Koor

Door: Haarlems Klein Koor  07-01-2009

Distler was een groot liefhebber van Schütz. Als dirigent studeerde hij met een koor het werk van Schütz in, tot aan zijn dramatische dood in 1942. Hij pleegde zelfmoord omdat hij bang was in Duitse krijgsdienst te moeten dienen. Op de begrafenis van Hugo Distler werden de Musikalische Exequien van Heinrich Schütz (1585-1672) daarom uitgevoerd. Ze waren oorspronkelijk bestemd voor de uitvaartmis van Prinz Heinrich Posthumus von Reuß. De Musikalische Exequien kunnen gezien worden als voorloper van Brahms’ Deutsches Requiem. Net als dat requiem hebben de Exequien niet de zwaarte van een dodenmis maar een verrassende lichtheid en zijn ze een feest voor het oor. Het Haarlems Klein Koor wordt in de Musikalische Exequien uitgebreid met 6 solisten en continuo.

In de Totentanz van Hugo Distler (1908-1942) worden prachtige vierstemmige motetten afgewisseld met gesproken dialogen van de dood met een keizer, een bisschop, een landman enzovoorts. De teksten van de motetten en dialogen zijn afgeleid van een afbeelding van de dodendans in de Marienkirche in Lübeck. Leuk om te weten: in Haarlem bestaat een 17e-eeuwse gevelsteen die de dodendans als thema heeft. De dialogen zijn uit het Duits op rijm vertaald en worden gespeeld door acteurs van de Internationale Theaterscholing De Nieuw Amsterdam.

Het concert vormt een uniek project waarin verschillende vormen van literaire, beeldende en podiumkunst samenkomen. Meer achtergrondinformatie is te vinden op http://www.haarlemskleinkoor.nl/dodendans. Hier kunt u ook kaarten reserveren. Dit kan ook telefonisch op nummer (023) 532 77 40. Kaarten kosten € 12,- (€ 10,- voor publiek ouder dan 65 of jonger dan 18 en houders van de HaarlemPas).

Datum: 1 februari 2009, 15.00 uur
Concert: "Een Haarlemse Dodendans"
Uitvoerenden: Haarlems Klein Koor o.l.v. Martine des Tombe, 6 vocale solisten, continuo en acteurs van Internationale Theaterscholing De Nieuw Amsterdam
Locatie: Oosterkerk, Zomerkade 165, Haarlem
Informatie: www.haarlemskleinkoor.nl/dodendans