Keynote meet online stormschade: Crisis.nl niet bestand tegen crisis

Door: Headoffice Keynote Europe  19-01-2007
Trefwoorden: Internet, Crisis, Noodweer

Sites ANWB en Schiphol in problemen, NS online wél stabiel

Haarlem, 19 januari 2007 – De storm die gisteren over Nederland raasde, heeft niet alleen offline schade aangericht. Uit metingen van Keynote Systems, specialist op het gebied van online business performance, blijkt dat diverse informatiesites gisteren grote problemen hadden met betrekking tot beschikbaarheid en snelheid. Met name de sites van de ANWB en Schiphol hadden gisteren veelvuldig problemen met de bereikbaarheid en ook de snelheid van de sites liet sterk te wensen over. De website van de Nederlandse Spoorwegen daarentegen bleek wél goed in staat de extra drukte te verwerken. Opvallend is dat juist de site die opgezet was om de crisis het hoofd te bieden, www.crisis.nl, al vanaf 17.00 uur ’s middags uit de lucht was en zo bleek uit de metingen, ook de hele avond slecht bereikbaar was.

Het Nationaal Crisis Centrum had de website www.crisis.nl juist opengezet omdat veel andere internetadressen met informatie over de storm al eerder overbelast en dus onbereikbaar waren. Al kort na de opening om 17.00 ’s middags ging ook deze site echter uit de lucht. Het ministerie had toen, naar eigen zeggen, in korte tijd al drie miljoen hits verwerkt. Vanaf 19.00 uur was de site weer af en toe beschikbaar, maar de performance bleef te wensen overlaten.

De gegevens van Keynote zijn het resultaat van meer dan 300 onafhankelijke metingen per site, verdeeld over een periode van 9 uur.

Haran Sold, managing director van Keynote: “Tijdens een crisis kunnen diverse overheden, van het Rijk tot Waterschappen, www.crisis.nl als hun eigen website inzetten. Een normale site is vaak niet bestand tegen extreme drukte. Deze overheidssite zou in principe ontworpen moeten zijn om meer dan tien miljoen hits per vijf minuten aan te kunnen en binnen een half uur in de lucht te zijn. Het is wel heel vervelend dat juist deze site dan al zo snel niet bestand blijkt tegen de drukte.”

Keynote Systems heeft daarnaast ook de performance en bereikbaarheid van de diverse weerssites gemeten, ook daar bleken grote verschillen in performance te bestaan. Opvallend is dat Piet Paulusma ( www.pietpaulusma.nl ) de meest weerbestendige website bleek met de beste performance.

Trefwoorden: Crisis, Internet, Noodweer

Contact Headoffice Keynote Europe

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share