123Video.nl: ‘Internetcapaciteit videostreaming in Nederland nauwelijks te vinden’

123Video.nl: ‘Internetcapaciteit videostreaming in Nederland nauwelijks te vinden’ van LeaseWeb

Door: LeaseWeb  26-11-2007

Met 2 miljoen unieke bezoekers, 80 miljoen pageviews per maand, meer dan 350 miljoen bekeken filmpjes in een jaar tijd, en 6 Gigabit per seconde aan dataverkeer, is 123Video een zware internetgebruiker. “Een van de weinige hostingleveranciers in Nederland die de infrastructuur hiervoor kan leveren is LeaseWeb.” (www.leaseweb.nl)

De oprichters van 123Video, die hun vorige succes Relatieplanet.nl inmiddels aan De Telegraaf hebben verkocht, begonnen in december 2006 aan een Nederlandse versie van YouTube. Hetzelfde model als de Amerikaanse variant, maar dan met filmpjes en reacties die voornamelijk in het Nederlands zijn. Alleen hadden de oprichters niet verwacht dat het direct al zo’n succes zou worden. Zij begonnen bij een relatief kleine hostingprovider, met nogal wat vervelende gevolgen voor de prestaties van de 123Video-site in de beginfase.

Filmpjes die blijven bufferen
“De hostingprovider waar we destijds klant waren, had een maximale capaciteit van 1 Gigabit per seconde voor al zijn klanten,” zegt Marnix Wellinghoff, Technisch Manager van 123Video. “Die capaciteit trokken wij in ongeveer een maand helemaal vol, waardoor de websites van andere klanten al gauw totaal onbereikbaar waren. Daarna werden wij ‘geknepen’ tot ongeveer 60 procent van het dataverkeer dat we eigenlijk hadden. Daar werd de site natuurlijk niet sneller van en streamen werkte al helemaal niet goed. Filmpjes bleven lang bufferen en werden continu onderbroken om opnieuw een stukje film in te laden. Mensen haakten daardoor af, en dus moesten wij snel op zoek gaan naar een alternatieve oplossing. Die vonden we uiteindelijk bij LeaseWeb. LeaseWeb beschikt momenteel over een totale bandbreedtecapaciteit van 150 Gbps, dat is een gigantisch verschil met 1Gbps.”

Volgend jaar: 12 Gbps!
In eerste instantie keek 123Video nog naar alternatieve hostingproviders met een capaciteit van 10, 20 à 30 Gbps. Wellinghoff: “Omdat de meeste providers in Nederland een dergelijke capaciteit hebben en wij de verwachting hadden dat we binnen een jaar op maximaal 2 à 3 Gbps zouden zitten. Gelukkig hebben we daarvan afgezien. Onze groei is dermate groot, dat we volgend jaar over de 12 Gbps heengaan. Dan waren die andere hostingpartijen toch weer een probleem voor ons geworden. Wij hebben echt een hostingpartij nodig die een kwalitatieve netwerkinfrastructuur heeft liggen én die goed kan schalen in bandbreedte. Bij LeaseWeb hebben ze de filosofie dat zij twee keer zoveel capaciteit willen aanhouden als dat hun klanten verbruiken. Voor ons betekent het dat wij heel flexibel, zonder veel moeite, en binnen no-time bandbreedte kunnen bijschalen.”

De engineers van LeaseWeb
In de zoektocht naar een geschikte hostingpartner voor videostreaming is 123Video heel Nederland afgestruind, met in eerste instantie een negatief resultaat, totdat het bedrijf via een leverancier van streaming-oplossingen werd gewezen op de hosting-kwaliteiten van LeaseWeb. “We hebben ter vergelijking nog wel even gekeken naar de hosting-provider van het ANP, maar het service level niveau dat wij nodig hebben kon die partij niet leveren. En die toegevoegde waarde, die extra service van de hostingprovider hebben wij wel nodig. Bijvoorbeeld als het gaat om het inrichten van apparatuur zoals switches, loadbalancers en servers, maar ook voor het onderhoud én de benodigde kennis van Microsoft en Linux. De engineers van LeaseWeb hebben die kennis in huis. Daar kunnen wij altijd een beroep op doen.”

------------------------------------
Over LeaseWeb
LeaseWeb (www.leaseweb.nl) is een internationale leverancier van hosting-producten en -diensten die zich voornamelijk richt op de professionele markt. Het bedrijf staat in de wereldwijde top-30 van hostingproviders (zie ook het ISP Marketshare Report van november 2007 op www.securityspace.com). Het bedrijf levert diensten zoals domeinregistratie, webhosting, dedicated- en co-located hosting, VPS en streaming, tot en met de technische ondersteuning. LeaseWeb is eigenaar van een eersteklas netwerk, dat een bandbreedte biedt van ruim 150 Gbps en zich via de belangrijkste telecomcarriers uitspant over 6 datacenters in de regio Amsterdam. Daarnaast is LeaseWeb via internetexchanges aanwezig in Amsterdam, Brussel, Londen, Frankfurt, New York, Wenen, Stockholm, Warschau, Zürich, Praag en Madrid. Hiermee stelt LeaseWeb bedrijven wereldwijd in staat om op een eenvoudige en betaalbare manier online aanwezigheid te creëren en te continueren. De betrouwbaarheid van het LeaseWeb-netwerk heeft zich inmiddels ruim bewezen, zoals blijkt uit onderzoek van WatchMouse (www.watchmouse.com), met een gerealiseerde uptime van 99,99 procent in 2006. Sinds de oprichting in 1997 heeft Leaseweb meer dan 7.500 servers in beheer. Tot de klanten van LeaseWeb behoren ondermeer Hyves, Koninklijke Joh. Enschedé, Starbucks, Direct Wonen, Telenet België en Univé.

------------------------------------
Mediacontact:

123Video
Marnix Wellinghoff
+31 (0)50-5018080
info@123video.nl
www.123video.nl


LeaseWeb B.V.
Koen Stegeman
+31 (0)6 – 30491407
press.nl@leaseweb.com

www.leaseweb.com