LeaseWeb signaleert grote behoefte aan ‘groene’ datacenterdiensten

LeaseWeb signaleert grote behoefte aan ‘groene’ datacenterdiensten van LeaseWeb

Door: LeaseWeb  17-03-2008

LeaseWeb (www.leaseweb.nl), de grootste zakelijke hostingprovider van Nederland, signaleert een sterke ‘groene’ marktbehoefte. Afgelopen jaar nam LeaseWeb in één keer 500 racks in gebruik in het carrier-onafhankelijke en klimaatneutraal opererende datacenter EvoSwitch (geopend in april 2007). De belangstelling voor ‘groen’ blijkt groot. Inmiddels zijn 450 kasten gevuld.

LeaseWeb heeft momenteel in totaal 1500 kasten en meer dan 11.000 servers in beheer, die gehuisvest zijn in 5 verschillende datacentra. Behalve in het klimaatneutrale datacenter EvoSwitch, staan de servers tevens in InterXion, TelecityRedbus 2, Schuberg Philis en EasyNet. Het vormt de internetinfrastructuur waarvan bedrijven gebruik maken voor ondermeer het hosten van websites en softwareapplicaties. Het hostingnetwerk van LeaseWeb huisvest miljoenen websites. “Van tevoren is het natuurlijk lastig in te schatten of klanten geïnteresseerd zullen zijn in een nieuw datacenter,” zegt Con Zwinkels, managing director van LeaseWeb. “Zeker wanneer het een ‘groen’ datacenter betreft. Een dergelijk aanbod is nieuw in de markt, maar toch hebben we niet echt veel moeite hoeven doen om klanten te overtuigen van de voordelen die je er bedrijfsmatig van kunt hebben.”

Argumenten: bedrijfspolicy, stroomrekening en prestaties
“Onze kasten in het relatief nieuwe datacenter EvoSwitch blijken aan te slaan bij verschillende soorten bedrijven,” zegt Zwinkels. “Je ziet dat met name de grote enterprises kiezen voor ‘groen’ vanwege een bewuste keuze voor maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Deze grotere bedrijven hebben ‘groen inkopen’ opgenomen in hun bedrijfspolicy. Kleinere bedrijven blijken vooral geïnteresseerd in de lagere stroomrekening van groene datacenterdiensten, waarmee ze al gauw 20 procent op stroomverbruik kunnen besparen. Zeker nu de stroomprijzen sterk toenemen, horen wij dit argument steeds vaker.”

Groene verwachtingen 2008
Wanneer de huidige vraag van klanten naar ‘groene’ datacenterdiensten doorzet, zal LeaseWeb de afname van het aantal kasten bij EvoSwitch in 2008 flink moeten uitbreiden. “Ik denk dat er in 2008 al een moment komt dat we het aantal kasten wellicht moeten verdubbelen,” zegt Zwinkels. “Gelukkig zijn er voor ons uitgebreide groeimogelijkheden bij EvoSwitch.”

EvoSwitch is vooralsnog het enige ‘groene’ datacenter in Nederland. In het tweede kwartaal van 2008 zal de totale capaciteit van EvoSwitch verdubbelen van 2000 naar 4000 m2, met een verdere groeimogelijkheid naar 9000 m2. De nieuwe ruimten in het datacenter krijgen meer energiecapaciteit per kast dan gebruikelijk is bij veel datacenters, namelijk 4 tot 5 KW. Zwinkels: “Dat is een verdubbeling van de gangbare capaciteit in de markt. In die hogere energiecapaciteit zullen onze klanten zeker geïnteresseerd zijn, omdat zij hierdoor de kastruimte intensiever en dus efficiënter kunnen benutten.”

---------------------------------
Over LeaseWeb
LeaseWeb (www.leaseweb.com) is een internationale leverancier van hosting producten en –diensten, gespecialiseerd in zowel Microsoft als Linux, die zich voornamelijk richt op de professionele markt. Het bedrijf staat in de wereldwijde top-30 van hostingproviders en levert diensten zoals domeinregistratie, webhosting, dedicated hosting, co-located hosting, VPS en streaming, tot en met de technische ondersteuning. LeaseWeb is eigenaar van een Cisco-powered eersteklas netwerk, dat een bandbreedte biedt van meer dan 160 Gbps en zich via de belangrijkste telecomcarriers uitspant over 5 datacenters in de regio Amsterdam. Daarnaast is LeaseWeb via internetexchanges aanwezig in Amsterdam, Brussel, Londen, Frankfurt, New York, Wenen, Stockholm, Warschau, Zürich, Praag en Madrid. Hiermee stelt LeaseWeb bedrijven wereldwijd in staat om op een eenvoudige en betaalbare manier online aanwezigheid te creëren en te continueren. De betrouwbaarheid van het LeaseWeb-netwerk heeft zich inmiddels ruim bewezen, met een stabiele uptime van 99,99 procent zoals blijkt uit onderzoek van onder andere WatchMouse. Sinds de oprichting in 1997 heeft hostingprovider Leaseweb nu meer dan 11.000 servers in beheer. Tot de klanten van LeaseWeb behoren ondermeer Hyves, Telegraaf Media Groep, Koninklijke Joh. Enschedé, PricewaterhouseCoopers, AVRO, Starbucks, Direct Wonen, en Univé.

---------------------------------
Over EvoSwitch
EvoSwitch (www.evoswitch.nl) is een carrierneutraal datacenter met een groen karakter (CO2-neutraal). Het is een locatie in de regio Amsterdam met een oppervlakte van ruim 9000 vierkante meter, waar bedrijven veilig hun IT-infrastructuur kunnen onderbrengen. Het datacenter heeft een totale capaciteit van 10 Megawatt, met een groeipotentie naar 20 Megawatt. Met deze stroomcapaciteit kan EvoSwitch klanten garanderen dat er altijd genoeg energie voor handen is. EvoSwitch heeft 30 medewerkers. Onder hen ook engineers, die actief en proactief apparatuur van klanten beheren. EvoSwitch opereert volledig klimaatneutraal. In samenwerking met Climate Neutral Group investeren wij in wereldwijde projecten om het CO2-evenwicht in de atmosfeer te herstellen (www.climateneutralgroup.com). Bedrijven die hun apparatuur binnen EvoSwitch plaatsen, kunnen op hun website laten zien dat zij gebruik maken van een klimaatneutraal datacenter, via de logo’s in het partnerprogramma The Green Fan (www.thegreenfan.com).

---------------------------------
Mediacontact:

LeaseWeb
Koen Stegeman
+31 (0)6 – 30491407
press.nl@leaseweb.com