Rijksmuseum Amsterdam laat Virtueel Museum hosten door LeaseWeb

Door: LeaseWeb  14-05-2009
Trefwoorden: Dedicated Servers

Het Rijksmuseum in Amsterdam () heeft een geavanceerde webomgeving, die steeds meer een integraal onderdeel is van het feitelijke museum. Na een aanbesteding bij 4 verschillende hostingproviders heeft het Rijksmuseum de hosting van de webomgeving uitbesteed aan de sterk internationaal opererende hostingprovider LeaseWeb ().

Rijksmuseum Amsterdam is het grootste en het belangrijkste museum van Nederland, met wereldwijde bekendheid en een collectie van 1,3 miljoen stukken ter waarde van ongeveer 8 miljard euro. Een belangrijk deel van de collectie bestaat uit schilderwerken van 17e eeuwse meesters, met als bekendste voorbeeld De Nachtwacht, geschilderd door Rembrandt van Rijn.

“Internet en multimedia zien we steeds meer als een integraal onderdeel van het museum,” zegt Rob Hendriks, Hoofd ICT van Rijksmuseum Amsterdam. “Het betekent dat de uptime en snelheid van de website goed moeten zijn, voor alle internetbezoekers wereldwijd, en dat de achterliggende internetinfrastructuur geschikt is voor multimediatoepassingen. LeaseWeb heeft volgens onze analyses het beste aanbod.”

Hosting oplossing
LeaseWeb kwam in beeld na minder goede ervaringen met een vorige hostingprovider. Hendriks: “Onze technische partner Q42, die het CMS voor het Rijksmuseum verzorgt, raadde ons vervolgens LeaseWeb aan. Q42 heeft meerdere klanten die erg tevreden over LeaseWeb zijn.”

LeaseWeb heeft met het Rijksmuseum een contract gesloten voor het leveren van een dedicated hostingoplossing met A-merk server- en netwerkapparatuur, waaronder ook loadbalancing en firewalls, die gebruik maakt van LeaseWeb’s internationale hostingnetwerk. LeaseWeb zorgde tevens voor het ontwerp van de hostinginfrastructuur. Binnen het contract verzorgen engineers van LeaseWeb 24x7 kennisintensieve support.

Veilige hosting website
Het Rijksmuseum heeft onder andere voor LeaseWeb gekozen vanwege het omvangrijke hostingnetwerk, met veel bandbreedte (>500 Gbps). Hendriks: “We hebben inmiddels veel bekende kunstobjecten in hoge beeldkwaliteit op de website staan, waarbij het mogelijk is om ver in te zoomen. Daarnaast hebben we plannen voor bewegend beeld op de site. De omvang van LeaseWeb’s netwerk komt daarbij van pas. Er is veel bandbreedte beschikbaar en LeaseWeb kan snel bandbreedte bijschalen.”

De veiligheid van het hostingnetwerk was eveneens een voorwaarde die het Rijksmuseum stelde. Hendriks: “Wij hebben wereldwijd een grote naam, dat is positief, maar om die reden heeft onze website in het verleden ook regelmatig te maken gehad met spam- en hack-aanvallen. Beveiliging is dus erg belangrijk voor ons. We willen niet dat de site plat gaat door bijvoorbeeld een DDos-aanval. Bij LeaseWeb blijkt de beveiliging van het netwerk heel goed geregeld.”

Museum collectie online
Een belangrijk deel van de museumcollectie bestaat uit schilderwerken van 17e eeuwse meesters, met als bekendste voorbeeld De Nachtwacht, geschilderd door Rembrandt van Rijn. De collectie is breed en bevat bijvoorbeeld ook antieke meubelstukken, sieraden, textiel, porselein en fotocollecties.

Het Rijksmuseum gebruikt internet als een belangrijk instrument in de strategie om bezoekers te trekken en de kunstwerken in Amsterdam te komen bewonderen. “Veel objecten zijn gedigitaliseerd en kunnen in hoge resolutie op de website worden bekeken,” zegt Hendriks. “Hoe mooier het beeld op de site, des te eerder mensen naar Amsterdam komen. Dat is het idee. Kunst wil je uiteindelijk toch in het echt zien.”

De website van het Rijksmuseum is behoorlijk geavanceerd, maar wordt nog verder ontwikkeld. Hendriks: “In de nabije toekomst verwachten we zelfs dat bezoekers op de website via ‘Mijn Rijks’ persoonlijke keuzes kunnen maken, een eigen collectie kunnen samenstellen en een eigen route door het museum kunnen uitstippelen, om vervolgens via een iPod Touch de route te lopen.”

---------------------------------
Over LeaseWeb
LeaseWeb (www.leaseweb.nl) is een internationale leverancier van hosting oplossingen die zich voornamelijk richt op de zakelijke markt. Het bedrijf staat in de wereldwijde top-20 van hostingproviders en levert diensten zoals server virtualisatie, dedicated servers, colocatie, streaming, webhosting en domeinnaam registratie. LeaseWeb is eigenaar van een eersteklas netwerk, dat een bandbreedte biedt van meer dan 500 Gbps en zich via de belangrijkste telecomcarriers uitspant over 4 datacenters in de regio Amsterdam. Daarnaast is LeaseWeb via internetexchanges aanwezig in Amsterdam, Brussel, Londen, Frankfurt, New York, Wenen, Stockholm, Warschau, Zürich, Praag en Madrid. Hiermee stelt LeaseWeb bedrijven wereldwijd in staat om op een eenvoudige en betaalbare manier online aanwezigheid te creëren en te continueren. Sinds de oprichting in 1997 heeft hostingprovider Leaseweb inmiddels meer dan 20.000 servers in beheer. Tot de klanten van LeaseWeb behoren ondermeer Koninklijke Joh. Enschedé, OGD, 123Video, Jaap.nl, Relatieplanet, MijnAlbum, Starbucks, PricewaterhouseCoopers, Twenga, Direct Wonen en Univé.

Trefwoorden: Dedicated Servers