Streamingportal zaplive.tv kiest voor hosting LeaseWeb om schaalgrootte

Streamingportal zaplive.tv kiest voor hosting LeaseWeb om schaalgrootte van LeaseWeb

Door: LeaseWeb  10-06-2008

zaplive.tv, een nieuw internationaal streaming platform voor het live broadcasten via internet, kiest voor hostingprovider LeaseWeb (www.leaseweb.nl) vanwege de schaalgrootte van LeaseWeb’s hosting netwerk. zaplive.tv is in april 2008 gelanceerd. Bedrijven en consumenten kunnen via de portal hun evenementen gratis live op internet uitzenden.

Organisaties en consumenten kunnen via de portal ‘live’ concerten en feesten uitzenden, maar bijvoorbeeld ook verslaglegging van sportverslagen, hobbyverslagen of persconferenties. Gebruikers hebben alleen een webcam of een camcorder nodig en een computer met toegang tot het internet. Voor kijkers is het mogelijk om via live chat op de beelden te reageren en uitzendingen te beoordelen.

Internationale dj’s, Hollywood-sterren en basketball
Als internet start-up hoopt zaplive.tv over een jaar genoeg internetverkeer te hebben om adverteerders te trekken. “Ons verdienmodel is afhankelijk van het internetverkeer dat we genereren, maar daarover maak ik me geen enkele zorgen,” zegt Christian Steiger, technisch directeur en mede-oprichter van zaplive.tv. “We hebben in de eerste paar weken dat we live zijn gegaan al veel belangstelling van kijkers gehad, onder andere via het live uitzenden van optredens van bekende bands. Ook is via zaplive de finale uitgezonden van de Duitse ‘premier league’ basketbal. En we hebben Hollywood-sterren op de rode loper vertoond, en één van de grootste dance-evenementen in Duitsland, met internationale dj’s.”

Hosting live streaming
Belangrijk voor het succes van zaplive is de omvang van de hostingprovider en de kwaliteit van het hosting netwerk. “De uptime van het hosting netwerk luistert voor live streaming heel nauw,” zegt Steiger. “Het feit dat LeaseWeb een hele grote hostingprovider is, met veel beschikbare bandbreedte, heeft voor ons de doorslag gegeven om voor hen te kiezen. LeaseWeb heeft op dit moment zelfs een hosting capaciteit van meer dan 200 Gigabit per seconde. Dat is veel. Bij LeaseWeb kunnen we ook snel groeien, omdat ze altijd veel overcapaciteit aanhouden.”

Bandbreedte hosting
Bandbreedte heeft zaplive zeker nodig, omdat het met streaming erg hard kan gaan. “Met streaming verbruik je veel meer bandbreedte in je hosting dan wanneer je alleen video-on-demand zou aanbieden,” zegt Steiger. “Wij gebruiken bovendien flash streaming, waardoor je relatief nóg meer bandbreedte in je hosting nodig hebt. Ik verwacht dat we al binnen een jaar 2 Gigabit per seconde aan bandbreedte zullen verbruiken. We hebben dus een behoorlijke capaciteit aan bandbreedte nodig van LeaseWeb.”

Dedicated server
LeaseWeb biedt zaplive een dedicated server infrastructuur op basis van Dell, die is ondergebracht in CO2-neutraal datacenter EvoSwitch (www.evoswitch.com). De bijbehorende netwerkinfrastructuur is volledig op Cisco gebaseerd. Implementatie en het beheer van de dedicated hosting oplossing wordt gedaan door de engineers van LeaseWeb. Steiger: “Omdat we in Duitsland gevestigd zijn, is het handig dat we op de kennis van hun engineers kunnen vertrouwen. De engineers van LeaseWeb hebben ons geholpen bij het opzetten van onze streaming. We hoeven voor implementatie en beheer van onze dedicated server oplossing gelukkig niet naar Nederland af te reizen.”

Business hosting
In de toekomst verwacht zaplive het streaming ontwerp van de portal ook breder te kunnen inzetten, voor bedrijven die live beelden willen uitzenden op hun eigen website. Steiger: “Natuurlijk moeten we eerst de huidige portal tot een succes maken, maar in de toekomst verwachten we ook buiten de portal om bedrijven te kunnen bedienen. Bedrijven die voor hun business gebruik willen maken van het streaming hosting ontwerp van zaplive, maar via een eigen look en feel live hun uitzendingen via internet willen vertonen.”

---------------------------------
Over zaplive.tv
zaplive (www.zaplive.tv) is een in Duitsland gevestigde multi-talige portal voor het live streamen van videoregistraties. Zowel bedrijven als consumenten kunnen via het streaming platform live en wereldwijd hun evenementen op internet uitzenden, zoals concerten, feesten, verslaglegging van hobby’s, sportverslagen of persconferenties. Gebruikers hebben genoeg aan een camcorder of een webcam en een computer met internetverbinding. De streaming technologie achter het platform zorgt ervoor dat de live-beelden via internet vertoond kunnen worden. zaplive is van start gegaan in april 2008, nadat er eerst een half jaar hard is gewerkt om het platform live te krijgen.

---------------------------------
Over LeaseWeb
LeaseWeb (www.leaseweb.nl) is een internationale leverancier van hosting oplossingen die zich voornamelijk richt op de zakelijke markt. Het bedrijf staat in de wereldwijde top-20 van hostingproviders en levert diensten zoals domeinnaam registratie, webhosting, dedicated servers, colocatie, server virtualisatie en streaming. LeaseWeb is eigenaar van een eersteklas netwerk, dat een bandbreedte biedt van meer dan 210 Gbps en zich via de belangrijkste telecomcarriers uitspant over 4 datacenters in de regio Amsterdam. Daarnaast is LeaseWeb via internetexchanges aanwezig in Amsterdam, Brussel, Londen, Frankfurt, New York, Wenen, Stockholm, Warschau, Zürich, Praag en Madrid. Hiermee stelt LeaseWeb bedrijven wereldwijd in staat om op een eenvoudige en betaalbare manier online aanwezigheid te creëren en te continueren. Sinds de oprichting in 1997 heeft hostingprovider Leaseweb inmiddels meer dan 11.000 servers in beheer. Tot de klanten van LeaseWeb behoren ondermeer Koninklijke Joh. Enschedé, Hyves, AVRO, Starbucks, PricewaterhouseCoopers, Direct Wonen, en Univé.

---------------------------------
Mediacontact:

LeaseWeb
Koen Stegeman
+31 (0)6 – 30491407
press.nl@leaseweb.com