Zakelijke hosting provider LeaseWeb investeert 600 duizend euro in DWDM-technologie

Zakelijke hosting provider LeaseWeb investeert 600 duizend euro in DWDM-technologie van LeaseWeb

Door: LeaseWeb  04-11-2008

DWDM-technologie
DWDM is een techniek waarbij glasvezelverbindingen onder de grond intensiever worden gebruikt, door met kleurenlasers verschillende kleuren licht te bundelen. In plaats van 1 kleur, oftewel 10 Gigabit Ethernet, maakt DWDM-technologie het mogelijk om tot 40 kleuren oftewel 400 Gigabit Ethernet over de bestaande glasvezel te krijgen. De glasvezelinfrastructuur van LeaseWeb krijgt daarmee in eerste instantie een extra capaciteit van 400 Gigabit per seconde (Gbps), maar is eenvoudig uitbreidbaar naar 1200 Gbps.

De investering in DWDM is onderdeel van een groter investeringsplan in het nieuwe core-hostingnetwerk van Leaseweb. Het nieuwe netwerk is gebaseerd op Cisco’s vlaggenschip CRS-1 (Carrier Routing System) en wordt door middel van 300 kilometer glasvezel in de regio Amsterdam met elkaar verbonden. In totaal 10 glasvezelverbindingen zullen via het mesh-protocol ieder verschillende paden nemen naar locaties in Amsterdam Zuid Oost, Amsterdam Sciencepark, Schiphol-Rijk en Haarlem.

Redundantie en datacenters
De glasvezelinfrastructuur in de regio Amsterdam wordt door LeaseWeb gebruikt voor interconnecties met carriers, internet exchanges en de vier verschillende datacenters waar LeaseWeb gebruik van maakt, waaronder het CO2-neutrale datacenter EvoSwitch (www.evoswitch.com). Speciale redundantiemodules in de DWDM-apparatuur zullen de beschikbaarheid van het nieuwe netwerk verhogen. Wanneer een glasvezelbreuk plaatsvindt, bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden, zal de technologie automatisch een alternatief glasvezelpad voor de verbindingen kiezen.

Schaalbare hosting
“DWDM is een vrij dure technologie,” zegt Bastiaan Spandaw, netwerkarchitect van LeaseWeb. “Maar ons netwerk wordt hiermee veel beter schaalbaar dan wanneer we telkens nieuwe kabels bij zouden plaatsen. DWDM is bovendien relatief gemakkelijk te implementeren. Het is een kwestie van DWDM-apparatuur plaatsen op onze core-datacenterlocaties binnen EvoSwitch, Telecity en Nihkef, en vervolgens bestaande verbindingen er op overzetten.”

De DWDM-apparatuur wordt geleverd door MRV Communications Inc. (www.mrv.com) via distributeur Dataman International (www.dataman.nl). Om de technologie goed te kunnen onderhouden en beheren, hebben 6 engineers van LeaseWeb een cursus van 3 trainingsdagen gevolgd die door producent MRV en distributeur Dataman werd gegeven.

Bandbreedte hosting
Een investering van 600 duizend euro in DWDM-technologie is een fors bedrag, maar de investering is nodig om de bedrijfsfilosofie van LeaseWeb in de toekomst te kunnen blijven waarmaken. “Veel van onze klanten willen snel kunnen groeien op het moment dat dit nodig is,” zegt Con Zwinkels, managing director van LeaseWeb. “Het maakt daarbij niet uit of het gaat om groeibehoeften van Corporate ondernemingen, of van internet start-ups met een groeibehoefte op het gebied van streaming hosting. Om dergelijke behoeften snel en ad hoc te kunnen invullen, hanteren wij de filosofie dat we altijd twee keer zoveel bandbreedte in ons netwerk aanhouden als klanten verbruiken. Momenteel groeit de behoefte aan bandbreedte erg hard. Met DWDM zorgen we ervoor dat we te allen tijde in die bandbreedtebehoefte kunnen voorzien.”

Plus: investering 1,6 miljoen euro
Eerder dit jaar investeerde LeaseWeb al een fors bedrag in twee Cisco CRS-1’s. De investeringskosten voor deze twee Cisco-apparaten bedroegen bijna 1,6 miljoen euro. De 2 CRS-1’s (non-stop apparaten) zijn inmiddels geleverd en worden op dit moment ingeregeld.

De Cisco CRS-1’s krijgen in het nieuwe hostingnetwerk een cruciale rol toebedeeld. Zij vervullen een centrale rol in het koppelen van alle datacenters in het netwerk van LeaseWeb met de buitenwereld. De huidige 20 Cisco Catalyst 6500 switches moeten die centrale rol afstaan en zullen alleen nog het internetverkeer van klanten intern in het hostingnetwerk transporteren. LeaseWeb heeft bewust voor twee exemplaren van de Cisco CRS-1 gekozen vanwege een ultieme garantie op uptime. Het netwerk van LeaseWeb wordt op deze manier hiërarchischer, met minder kruisverbindingen, wat tevens grote voordelen biedt op het gebied van netwerkbeheer.

---------------------------------
Over LeaseWeb
LeaseWeb (www.leaseweb.nl) is een internationale leverancier van hosting oplossingen die zich voornamelijk richt op de zakelijke markt. Het bedrijf staat in de wereldwijde top-20 van hostingproviders en levert diensten zoals domeinnaam registratie, webhosting, dedicated servers, colocatie, server virtualisatie en streaming. LeaseWeb is eigenaar van een eersteklas netwerk, dat een bandbreedte biedt van meer dan 210 Gbps en zich via de belangrijkste telecomcarriers uitspant over 4 datacenters in de regio Amsterdam. Daarnaast is LeaseWeb via internetexchanges aanwezig in Amsterdam, Brussel, Londen, Frankfurt, New York, Wenen, Stockholm, Warschau, Zürich, Praag en Madrid. Hiermee stelt LeaseWeb bedrijven wereldwijd in staat om op een eenvoudige en betaalbare manier online aanwezigheid te creëren en te continueren. Sinds de oprichting in 1997 heeft hostingprovider Leaseweb inmiddels meer dan 15.000 servers in beheer. Tot de klanten van LeaseWeb behoren ondermeer Koninklijke Joh. Enschedé, OGD, 123Video, Relatieplanet, MijnAlbum, Starbucks, PricewaterhouseCoopers, Twenga, Direct Wonen en Univé.

---------------------------------
Mediacontact:

LeaseWeb
Koen Stegeman
+31 (0)6 – 30491407
[email protected]  
www.leaseweb.nl