Financieel adviseurs verzuipen in regelgeving educatie wet (pe wft) grote kosten & uren verschillen

Financieel adviseurs verzuipen in regelgeving educatie wet (pe wft) grote kosten & uren verschillen van Pe-opleidingen.nl

Door: Pe-opleidingen.nl  01-08-2008
Trefwoorden: Opleidingen, Financieel Adviseur, Educatie


Financieel adviseurs verzuipen in regelgeving educatie wet (pe wft)
grote kosten / uren verschillen tussen aanbieders financiële opleidingen

HAARLEM, 20080801 -- Na bekend worden van de nieuwe permanente educatie (pe)regels in het kader van de wet financieel toezicht (wft) wordt steeds duidelijker dat financieel adviseurs verzuipen in de regelgeving. Veel adviseurs weten dan ook niet meer welke trainingen zij nu wel of niet moeten volgen. Ook weten zij niet hoeveel uur training zij moeten volgen en wat zij hier voor kwijt zijn. Diverse opleiders (waaronder pe-opleidingen.nl, kroon educatie, academie toegepaste rechtwetenschappen en makelaardijprakticum) hebben de handen in een geslagen en zijn een unieke helpdesk gestart om de financieel adviseurs die vallen onder de wft van advies te dienen.

Ook voor opleiders die pe aanbieden is er overigens sprake van veel aanloopproblemen. Nu het ministerie/ cdfd niet in staat waren de juiste pe normen te publiceren! Reden dat nog lang niet alle pe aanbiedende instellingen een accreditatie hebben aangevraagd. Ook blijkt inmiddels uit de geaccrediteerde aanvragen bij het cdfd van opleidingsinstituten dat de kleine opleiders uit de markt worden gestoten. Dit komt doordat er onmogelijke eisen aan hen worden gesteld op gebied van omzet. Zo is er een kwaliteitsborgingssysteem nodig. Dit kost niet alleen veel geld om aan te vragen, maar is ook voor velen niet haalbaar. (nu zij geen universiteit of hbo instelling zijn en eigenlijk alleen iso en cedeo overblijven). Voorbeeld tbv de vereiste cedeo registratie is tenminste 250.000 euro gemiddelde omzet nodig! Cedeo toetst de klanttevredenheid, iso toetst de aanwezigheid van procedures en is eigenlijk een management rapportagesysteem. Het iso systeem voegt dus niet zo veel toe!

Veel kleinere opleiders kunnen dus geen pe wft aanbieden. De concurrentie wordt dus kleiner, nu deze partijen wegvallen! Dat leidt uiteraard niet tot meer creativiteit (diverse innovatieve concepten, zoals het aanbieden van pe via dvd's is bijvoorbeeld niet toegestaan door de cdfd) en ook niet tot lagere prijzen!

De opleiders die inmiddels wel een accreditatie hebben gekregen van het ministerie van financieen / cdfd laten dit duidelijk zien! De opleidingsprogramma's die inmiddels openbaar zijn gemaakt, tonen ook aan dat er zeer uiteenlopende pe wft programma's zijn. De te maken uren in het kader van pe-onderwijs verschillen dan ook erg en ook de prijzen lopen fors uiteen!

De conclusie is dan ook dat de politiek een onjuiste keuze heeft gemaakt bij het niet bepalen van het aantal verplicht te stellen pe uren. (zoals bijvoorbeeld bij de seh, stichting erkenningsregeling hypotheekadviseurs en ffp, federatie van financieel planners wel gebruikelijk is). De openbaarheid en inzichtelijkheid in opleidingsland is dan ook momenteel ver te zoeken.

Pe-opleidingen.nl heeft hier recent een onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn schokkend. Ook de informatie van (geaccrediteerde!) opleiders blijkt vaak foutief. Zo wordt onvoldoende gemeld dat:

1 het deze pe periode mogelijk is te zakken,
2 er wel degelijk een extern examen of een interne toets nodig is,
3 het wel mogelijk is om de pe seh en pe wft hypotheken in een keer te halen, binnen 9 uur, (door sommigen instituten wordt gemeld dat dat niet kan)

Tevens komt het voor dat de prijs te laag weergegeven wordt, nu bij de prijsbepaling van sommige trainingen allerhande extra kosten niet inzichtelijk worden gemeld (zoals bijvoorbeeld materiaal, maar ook andere wft trajecten, etc.)

De kosten in het kader van de permanente educatie trajecten lopen flink uiteen zo is uit een onderzoek van pe-opleidingen.nl gebleken! Dit geldt overigens niet slechts voor de pe maar voor veel financiële trainingen. Pe-opleidingen.nl heeft een en ander inzichtelijk gemaakt ! Heeft u interesse in dit onderzoek, zend een mail aan: [email protected]
Trefwoorden: Bedrijfsopleidingen, Educatie, Erkend Hypotheekadviseur, Ffp, Financieel Adviseur, Financieel Planner, Financiele Opleidingen, Hypotheek Opleidingen, Hypotheekadviseur, Opleiding Vergelijken, Opleidingen, Permanente, Permanente Educatie, Seh, Wet Financieel Toezicht, Wft, Wft Opleidingen,