De feestdagen: een gouden tijd voor inbrekers

De feestdagen: een gouden tijd voor inbrekers van Trimedia Benelux

Door: Trimedia Benelux  12-12-2007
Trefwoorden: Veiligheid, Inbraak, Alarmsystemen

Evert Jansen, ex-inbreker: “De feestdagen zijn duur, ook voor mij. Want naast drugsgeld, wilde ik ook aan cadeautjes komen. Een geoefend inbrekersoog heeft gelukkig snel gezien in welke woningen veel te halen valt. De dure geschenken liggen voor het oprapen en die kersverse camera of nieuwe computer ligt gewoon in het zicht. Zo makkelijk!

Dat je de woning moet beveiligen om dieven af te schrikken, weet iedereen. Maar blijkbaar denken mensen daar tijdens de eindejaarsperiode helemaal niet meer aan. In de wintermaanden is het vroeg donker en toch brandt er soms dagenlang geen licht en is er geen beweging te zien. Ik had altijd door wanneer de bewoners de feestdagen ergens anders vierden.

En dan was ik snel binnen en weer buiten. Cadeautjes voor familie en vrienden hoefde ik niet meer te kopen, want ik plukte de leukste dingen – met verpakking en al – onder de kerstboom vandaan. Kon ik het zelf niet gebruiken, dan verkocht ik de spullen op het internet, inclusief doos, gebruikershandleiding en garantiekaart. Handig, toch?

Of het de buren niet opvalt als je in de buurt rondstruint? Sociale controle bestaat dikwijls slechts uit de vraag of ik het juiste adres kon vinden. Er lopen immers zoveel ‘verdwaalde’ familieleden rond.

Nee, een inbraak kun je niet helemaal voorkomen. Maar je kunt het dieven wel een stuk lastiger maken. Neem die paar minuten om ramen en deuren goed te sluiten, waardevolle spullen uit het zicht te halen en het alarmsysteem aan te zetten. Een alarmeringsysteem van bijvoorbeeld Homesafety is makkelijk bedienbaar en heeft niet alleen een preventieve werking, maar geeft bij een inbraak ook direct een signaal naar de meldkamer. Zo geeft u een inbreker weinig kans.”

Evert Jansen: www.evertjansen.info

Voor persinformatie of fotomateriaal kunt u contact opnemen met Stichting Veiligheid en Preventie:
Marije Pronk of Lucille Hegger, Trimedia Benelux via mpronk@trimediabenelux.com of tel. 023 750 32 10.

Trefwoorden: Alarmsystemen, Inbraak, Veiligheid