Inbraak: emotionele schade vaak onbetaalbaar

Door: Trimedia Benelux  08-11-2007
Trefwoorden: Inbraak, Emotionele Gevolgen, Homesafety.nl,Evert Jansen, ex-inbreker: “Emotionele gevolgen van een inbraak? Daar stond ik als inbreker niet bij stil. De favoriete slaapknuffel van de baby? Een mooi cadeautje voor het kindje van mijn zus. Het oude horloge van grootvader en de antieke ring van oma? Die brengen aardig wat op! De enige echo van een overleden kind? Die zat toevallig tussen een stapeltje waardepapieren. De dingen waar ik uiteindelijk niets mee kon doen, smeet ik gewoon weg.

Vaak is het enige moment waarop mensen nadenken over de gevolgen van een inbraak bij het afsluiten van een inboedelverzekering. Daarna komt het onderwerp niet meer ter sprake. Tót er ingebroken wordt, bij jou, in de buurt, bij vrienden of bij familie. Gelukkig ben je goed verzekerd tegen schade en diefstal. Toch?

Maar niet alle ellende wordt je door een verzekering uit handen genomen. De rommel, die moet je natuurlijk zelf opruimen. En misschien betrapte je de inbreker op heterdaad. Of werd je ’s nachts van hem wakker, terwijl de kinderen op een andere verdieping lagen te slapen.

Dan besef je het ineens: iemand is in jouw huis geweest, heeft aan jouw spullen gezeten, alles overhoop gegooid en ongevraagd dingen meegenomen. Wanneer ik vandaag naar mijn zoontje kijk, denk ik daar nu wel over na.

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt beslist voor woninginbraken. Want de emotionele klap is vaak moeilijker te verwerken dan de financiële schade. Elk huis en elke bewoner heeft zijn zwakke plekken. Inbrekers weten dat, maar je kunt het ze wel lastig maken. Naast het zorgvuldig vergrendelen van ramen en deuren bij het verlaten van de woning, en het merken en registreren van kostbaarheden, is een alarmeringsysteem, bijvoorbeeld van Homesafety, een goede oplossing. Dit heeft niet alleen een preventieve werking, maar geeft bij een inbraak ook direct een signaal naar de meldkamer. Zij nemen contact op en nemen indien nodig zelfs een kijkje. Het zijn simpele maatregelen, maar ze werken wel.

Evert Jansen: www.evertjansen.info

Voor persinformatie of fotomateriaal kunt u contact opnemen met
Marije Pronk /Lucille Hegger, Trimedia Benelux via [email protected] of via tel. 023 750 32 10

Trefwoorden: Emotionele Gevolgen, Homesafety.nl, Inbraak,