ZZP’er: Auto van de zaak of een privé-auto?

ZZP’er: Auto van de zaak of een privé-auto? van Zzp-boekhouder

Door: Zzp-boekhouder  17-02-2014
Trefwoorden: Aangifte Inkomstenbelasting, Administratieve Dienstverlening, Accountancy

De ZZP-boekhouder wordt regelmatig met deze vraag van ZZP’ers geconfronteerd. Een auto in de onderneming heeft zijn voordelen. Alle autokosten (afschrijvingen, brandstof, wegenbelasting, onderhoudskosten, verzekering, parkeerkosten, tol, veergeld etc. alsook de financieringsrente) zijn aftrekbaar van de winst. Let op: De ZZP’er wordt wel geconfronteerd met een fiscale bijtelling van 25% van de cataloguswaarde, of 14% voor schone zuinige auto’s. Vanaf 2009 geldt (afhankelijk van de auto) een bijtellingspercentage van 20%. Auto van de zaak of privé… Wat is beter? Houdt de ZZP’er de auto in:privé, dan zijn de autokosten niet aftrekbaar, maar dan geldt natuurlijk ook geen fiscale bijtelling. Wel kan de ondernemer belastingvrij € 0,19 per zakelijke kilometer ‘declareren’ bij zijn eigen onderneming. Wanneer de auto in privé te houden? Dit is afhankelijk van de catalogusprijs van de auto, aantal zakelijke- en privé kilometers en de autokosten. Het is voordeliger om de auto in privé te houden bij relatief veel zakelijke kilometers in combinatie met een relatief hoge cataloguswaarde en relatief lage autokosten per kilometer. Kies voor een auto van de zaak bij een beperkt aantal zakelijke kilometers en hoge autokosten per kilometer. Geen fiscale bijtelling Pas wanneer met een auto van de zaak minder dan 500 privé-kilometers worden gereden, hoeft er geen fiscale bijtelling plaats te vinden. De ondernemer moet dit wel kunnen bewijzen. Hiervoor moet minstens een sluitende rittenadministratie worden bijgehouden. Deze administratie moet worden gestaafd met zoveel mogelijk documenten, zoals een onderhoudsboekje van de garage of een agenda waar de afspraken daadwerkelijk instaan. Bent u IB-ondernemer (eenmanszaak of Vof), dan hoeft de privébijtelling nooit meer dan de daadwerkelijk gemaakte autokosten te zijn (bijv. als uw auto na vijfjaar afgeschreven is). Wie zijn personeel laat rondrijden in de auto’s van de zaak moet loonheffing inhouden over de bijtelling, tenzij de werknemer bij de fiscus een zogeheten ‘verklaring geen privé-gebruik’ aanvraagt en een kopie daarvan aan zijn werkgever geeft. De werknemer moet dan voor een sluitende ritadministratie zorgen. Blijkt achteraf dat de werknemer meer dan 500 kilometer privé met de auto heeft gereden, dan legt de Belastingdienst rechtstreeks aan de werknemer een naheffingaanslag op met een boete. Hoe moet de ZZP-ondernemer kiezen? Stel, de cataloguswaarde is € 45.000,- en u rijdt 15.000 km privé en 20.000 km zakelijk. De totale, werkelijke autokosten bedragen € 0,40 per kilometer. 1. Auto in privé: De kostenaftrek is € 0,19 x 20.000,- = € 3.800.-. 2. Auto van de zaak. Autokosten € 0,40 x 35.000,- = € 14.000,-. Bijtelling voor privégebruik is 25% van € 45.000,- = € 11.250,-. Per saldo is € 2.750,- aftrekbaar ( € 14.000,- minus € 11.250,-) bij auto van de zaak. NB: In dit voorbeeld is een auto privé rijden de goedkoopste optie omdat u veel zakelijke kilometers maakt.

Trefwoorden: Aangifte Inkomstenbelasting, Accountancy, Administratieve Dienstverlening, Online Boekhouding, Startende Ondernemers

Andere producten en diensten van Zzp-boekhouder

Bespaar geld, jaarrekening niet verplicht voor zzp'er van Zzp-boekhouder thumbnail
17-02-2014

Bespaar geld, jaarrekening niet verplicht voor zzp'er

Bespaar geld, jaarrekening niet verplicht voor ZZP'er


Online boekhouden van zzp-boekhouder van Zzp-boekhouder thumbnail
17-02-2014

Online boekhouden van zzp-boekhouder

Online boekhouden voor ZZP'er bij ZZP-boekhouder


17-11-2009

Achterstanden? Kies voor de zzp boekhouder

ZZP’er: kampt u met administratieve achterstanden, heeft u problemen met de Belastingdienst, of komt de deurwaarder vaak bij u langs. Neem dan contact op met de zzp boekhouder, die heeft ervaring in dit soort situaties en kan u lucht geven in dit soort lastige situaties.17-11-2009

Tip: Stap in januari 2010 over naar zzp boekhouder

Volgens de ZZP-boekhouder is januari dé maand om over te stappen van administratiekantoor.17-11-2009

Ondernemingsplan bij zzp boekhouder

Een stukadoorbsbedrijf beginnen, het opstarten van een kapsalon, het beginnen als zzp’er in de ICT of het starten als tekstschrijver. Vaak betekent het beginnen als zzp’er een grote stap. Logisch dat u daar begeleiding bij nodig heeft. De ZZP boekhouder helpt u bij het opstellen van een onderemingsplan (businessplan) waardoor u zichzelf goed kunt presenteren bij de bank.


17-11-2009

ZZP'er worden in 2010 nog voordeliger

Goed nieuws: per 1 januari 2010 komt de eis dat u als ondernemer minimaal 1225 uur moet ondernemen om in aanmerking te komen voor de mkb-vrijstelling, te vervallen, weet zzp boekhouder.


04-09-2009

Minder startende zzp'ers in 2009

Het aantal zzp'ers neemt niet toe. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar nam het aantal zzp'ers met een procent af. Dat is opvallend, omdat het aantal zelfstandige 'éénpitters' de afgelopen twaalf jaar steeds toenam.


03-09-2009

Facebook is niet zo veilig

Bent u als zzp'er actief op sociale netwerksites, dan werd u door de campagne van de overheid al gewaarschuwd voor het vrijgeven van te veel persoonlijke informatie. Niet voor niets, zo blijkt nu. Ook bij Facebook zijn uw gegevens niet erg veilig.


03-09-2009

Vitae onderzoekt sociale netwerk ZZP'ers

Vitae, de Nieuwe Professional, en het Powerhouse Competing for Talent van de Nyenrode Business Universiteit, doen onderzoek naar zzp'ers en interim professionals en hun onderlinge relaties. Het onderzoek zal inzichten leveren in diverse kenmerken en dynamieken van zzp'ers en interim professionals en hun sociale netwerken.


02-09-2009

Stap voor 2010 over naar de zzp-boekhouder

De ZZP-boekhouder: betrouwbaar, goedkoop en een vaste jaarprijs

Bespaar kosten in deze financieel moeilijke tijden. Hoe? Stap over van uw dure accountant naar de ZZP-boekhouder. De ZZP-boekhouder is gespecialiseerd in boekhoudingen voor zelfstandigen die in de bouw actief zijn. Het bedrijf richt zich op timmermannen, metselaars, voegers, stukadoors, loodgieters, tegelzetters etc. Kwaliteit is de persoonlijke aandacht die u krijgt, de deskundigheid en de jaarprijs (vanaf 840 euro excl


Tip: Auto’s met lage bijtelling voor zzp’er van Zzp-boekhouder thumbnail
02-09-2009

Tip: Auto’s met lage bijtelling voor zzp’er

De ZZP-boekhouder heeft een lijst met auto’s geselecteerd die in aanmerking komen voor een procentueel lagere bijtelling.


02-09-2009

SnelStart geeft startende zzp´ers 25% korting

De ZZP-boekhouder is SnelStart gelicenseerd. SnelStart is een gebruikersvriendelijk boekhoudpakket voor de zzp’er het mkb. In tegenstelling tot veel andere pakketten is het ook nog betaalbaar en is er een uitwisseling mogelijk met uw zzp-boekhouder.


Bezoek aan uw ega voor de lunch is zakelijk van Zzp-boekhouder thumbnail
02-09-2009

Bezoek aan uw ega voor de lunch is zakelijk

Stel, u heeft een florerende onderneming, een auto van de zaak, een mooi huis én een goed huwelijk.

Die mensen bestaan.Belastingdienst aast op startende ondernemers van Zzp-boekhouder thumbnail
02-09-2009

Belastingdienst aast op startende ondernemers

De Belastingdienst gaat startende ondernemers eerder controleren op BTW-fraude. Bij fraudegevoelige starters worden de normaal dienstverlenende startersbezoeken ingezet om het bedrijf direct door te lichten op mogelijke fraude.