Dakbeplantinh

Dakbeplantinh van Paul Wolf Tuindecoraties

Door: Paul Wolf Tuindecoraties  30-03-2009

Sedum
Sedum is een soort vetplantje. Het bestaat in verschillende kleuren en kan gecombineerd worden met mos. Dakbeplanting gemaakt van sedum kunnen in principe licht uitgevoerd worden: een substraatlaag van 6 cm kan voldoende zijn.
Binnenklimaat
Dakbeplanting kan het binnenklimaat verbeteren. Traditionele platte daken kunnen voor onaangename temperatuurschommelingen zorgen. Het toepassen van een groen dak is een goede oplossing voor dit probleem. Als er een goede dakbeplanting systeem wordt aangelegd met een grotere opbouwdikte kunnen de temperatuurschommeling sterk verminderen. Dakbeplanting isoleert in warme en in koude tijden beter dan een gemiddeld dak.
Milieueffecten
Dakbeplanting verminderen weerkaatsend van geluid met ongeveer 3dB en verhogen de geluidsisolatie met ongeveer 8 dB. Deze voordelen komen vooral tot uiting in gebieden waarbij de gebouwen in de aanvliegroutes van vliegvelden liggen, bij snelwegen en bij gebouwen die te maken hebben met strenge geluidsnormen, zoals discotheken, muziekpodia, etc.

Energie besparen
Gemiddeld gebruiken we bijna 47% van de totale energie om onze huizen te verwarmen. Door diverse onderzoeken zou je met dakbeplanting 23% kunnen besparen op je stookkosten. Het kan dus interessant zijn om te investeren in dakbeplanting want dit is toch wel een aanzienlijke besparing op de stookkosten. In de zomer zijn de besparingen hoger aangezien dakbeplanting dan een energiebesparing kan opleveren van 75% want de koelsystemen zijn minder nodig. En daar bovenop komt dat een conventioneel dak elke 20 jaar vervangen moet worden en dat een groen dak 50 jaar mee kan, mits goed onderhouden. Recente onderzoeken geven ook aan dat als u zonnecellen hebt deze bij een lage omgevingstemperatuur maar liefst 30% meer energie opwekken.