Driekwart van de mensen gooit regelmatig eten weg

Door: Advance  24-09-2007
Trefwoorden: Eten, Besparen, Slim Met Geld Omgaan

Per jaar gooien Nederlanders voor 2,1 miljard euro aan eten weg volgens cijfers van Het Voedingscentrum. Het interactieve platform meervoorminder.nl deed onderzoek onder 1500 mensen naar de achtergronden van dit ‘weggegooide geld’.
77% blijkt één of meerdere keren per week eten weg te gooien.

Van het type voedsel voert groente de lijst aan met 39%, brood volgt met 31%. Fruit, zuivel en sauzen scoren rond de 20%. Vlees en vis belandt slechts bij een enkeling in de afvalbak. Eén van de tips van het Voedingscentrum om het weggooien van voedsel te beperken is door vaker boodschappen te doen; het nadeel is dat boodschappen doen vaak duurder is omdat men nu eenmaal geneigd is bij elk bezoek meer te kopen dan gepland. Opvallend is dat een aanzienlijke 37% drie of meer keer per week boodschappen doet. 38% doet twee keer per week boodschappen.

Bijna 40% van de ondervraagden gebruikt de neus om te bepalen of iets goed is. Iets meer dan de helft van de mensen gebruikt de houdbaarheidsdatum als de absolute grens. De rest wil alleen totale versheid in huis. Wat betreft het schuldgevoel van de mensen bij het weggooien valt het erg mee. Slechts 30% vindt het doodzonde. De rest vindt dat het soms niet anders kan of ze zitten er niet mee. Overigens geeft 80% aan dat er maximaal 10 euro per week wordt weggegooi. Toch meer dan 5000 euro op jaarbasis! Daarom nog wat Meer voor minder-tips op een rijtje:

1. Let op de bewaartemperatuur! Veel mensen negeren de aanwijzingen hiervoor op de verpakkingen, waardoor voedsel snelle bederft
2. Diepvriesgroenten of voedsel uit blik is veel gezonder dan men zich realiseert. Daarnaast is het vele malen langer houdbaar
3. Sta eens stil bij hoe je je ijskast vult. Als je een overzichtelijke indeling maakt, kun je in een oogopslag je voorraad overzien en dubbele aanschaf voorkomen.

Meer voor Minder
Meervoorminder.nl helpt je slimmer met je geld om te gaan, zonder te moeten inleveren op kwaliteit van leven. Op het gebied van dagelijkse boodschappen, huis & energie, telefoon & internet, verzekeren & lenen en auto krijgen de deelnemers persoonlijk advies om nog slimmer met hun geld om te gaan. Inmiddels hebben 240.000 mensen de test gedaan. Uit recente onderzoek blijkt dat ruim zestig procent van de deelnemers door het Meer voor Minder-advies daadwerkelijk bewuster met zijn geld omgaat.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Advance: Daniel Kok T. 035- 6400960, M. 06- 20742033, [email protected]

Over Advance (http://www.advance.nl) Advance is een mediabedrijf gevestigd in Hilversum en opgericht in 1995. In korte tijd is Advance uitgegroeid tot marktleider in interactieve concepten en formats in Nederland met circa 100 bedrijven als klant. Via deze interactieve platforms onderhoudt Advance inmiddels een (inter)actieve relatie met circa 2,5 miljoen consumenten. Interactieve communicatie op basis van individuele behoeften en kenmerken is de meest effectieve manier om de houding en het gedrag van consumenten daadwerkelijk te beïnvloeden. Advance stelt bedrijven op deze manier in staat om zowel communicatie-, marketing-, als verkoopdoelstellingen te realiseren.

Trefwoorden: Besparen, Eten, Slim Met Geld Omgaan, Weggooien Voedsel,