Tergooiziekenhuizen start multidisciplinaire huidkankerpoli

Door: Tergooiziekenhuizen  14-10-2008
Trefwoorden: Modern, Ziekenhuis, Expertise

Patiënten met (verdenking op) huidkanker kunnen op verwijzing van de huisarts dezelfde week nog terecht op een speciaal spreekuur op de polikliniek Dermatologie. Eventueel aanvullend onderzoek wordt direct gedaan. Indien onderzoek niet nodig is, kan de behandeling vaak dezelfde dag nog van start. Indien onderzoek wel nodig is dan loopt dit via een versnelde procedure op het pathologisch laboratorium. Hierdoor zijn uitslagen snel beschikbaar en kan de behandeling snel worden ingezet.

Dermatoloog Alice Langeveld: ‘De huidkankerpolikliniek is een absolute winst voor patiënten en voor zover ons bekend is dit concept uniek in Nederland. Voorheen moesten ze soms lang wachten op een eerste afspraak en duurde het soms nog een paar weken voor de behandeling gestart werd. Door een verbeterde interne logistiek kunnen patiënten nu sneller worden geholpen.’

Expertise
Door de samenwerking tussen verschillende specialisten biedt de huidkankerpolikliniek een brede expertise. Binnen de huidkankerpolikliniek werken dermatologen, pathologen, plastisch chirurgen en KNO-artsen samen. Patiënten die na een consult of behandeling bij één van de specialisten nog vragen hebben kunnen hiermee terecht bij een gespecialiseerd verpleegkundige. Deze is opgeleid voor het geven van voorlichting.

Modernste behandelmethoden
De huidkankerpolikliniek heeft de modernste behandelmethoden in huis zoals onder andere de fotodynamische therapie. Dit is een moderne en effectieve therapie waarbij oppervlakkige huidkanker met rood licht in combinatie met een speciale crème behandeld wordt en waarbij vrijwel geen littekens overblijven. Ook de Moh’s-chirurgie, waarmee complexere typen van huidkanker behandeld kunnen worden, behoort tot de mogelijkheden. Patiënten hoeven hiervoor niet te worden doorverwezen naar één van de academische centra.

Trefwoorden: Behandelmethoden, Diagnose, Expertise, Huidkanker, Modern, Polikliniek, Ziekenhuis