Kroll Ontrack biedt advies voor juiste recycling elektronische apparaten

Door: Kroll Ontrack Data Recovery  23-08-2007
Trefwoorden: Veiligheid, Betrouwbaar, Data Recovery

Kroll Ontrack biedt advies voor juiste recycling elektronische apparaten
~ Verantwoord apparaten van de hand doen en tegelijkertijd belangrijke gegevens beschermen ~

23 augustus, 2007 – Naar schatting wordt in de Verenigde Staten maar tien procent van alle afgedankte computers gerecycled. Het bewustzijn over de toxiciteit van elektronische apparaten is toegenomen net als het aantal nieuwe wetten die het weggooien van elektronica op lokale storten verbieden. Zo is sinds 13 augustus 2005 in Nederland de Richtlijn Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur van kracht die elke producent van elektronische en elektrische apparatuur verplicht stelt om zorg te dragen voor de inzameling en verwerking van de apparaten.

Kroll Ontrack, toonaangevend aanbieder van data recovery, biedt de volgende tips voor het recyclen van elektronische apparaten en het beschermen van belangrijke zakelijke- en persoonlijke gegevens:

- Verwijder alle persoonlijke informatie en (belangrijke) zakelijke gegevens van de computer. ‘Delete’ betekent niet altijd ‘weg’. Alles verwijderen van de drive, uit de folders en de prullenbak zorgt niet dat alle gegevens weg zijn. Persoonlijke informatie of gevoelige bedrijfsgegevens kunnen nog steeds op de harddrive staan. Denk bijvoorbeeld aan de cache van de internet browser, cookies, geschiedenis, e-mailcontacten en –berichten, documenten, recycle- of trash folder en alle niet overdraagbare software. De eerste stap voor een veilige gegevensverwijdering is het laten draaien van een disk-cleaningvoorziening die de hele harde schijf overschrijft waardoor persoonlijke- en zakelijke gegevens niet meer terug te halen zijn.

- Kijk of de oude computer hergebruikt kan worden. Computers die minder dan vijf jaar oud zijn, kunnen nog goed door iemand anders gebruikt worden. Goede doelen, scholen en veel andere organisaties zijn vaak afhankelijk van technologie die wordt gedoneerd, omdat het voor hen te duur is om zelf de nieuwste producten aan te schaffen. Opties voor doneren/ recyclen zijn bijvoorbeeld het terugsturen van het apparaat naar de fabrikant, het apparaat afgeven bij een lokale recycler of iemand die hem opknapt of het rechtstreeks afgeven aan een organisatie die het nodig heeft. Voordeel hiervan is dat zij de harddrive helemaal schoonvegen en hij dus geen gegevens meer bevat. Daarnaast zorgen ze dat apparaten die zij naar non-profitorganisaties en scholen sturen in goede conditie zijn en draaien op legale software. Of je de computer nu direct aan een organisatie schenkt of dit via een recycler of fabrikant doet, zorg dat je weet welke partij je persoonlijke informatie van de harddrive verwijdert.

- Neem vooraf contact op met degene die het apparaat opknapt of recyclet. Bel de organisatie of check de website om er zeker van te zijn dat ze je computer accepteren. Sommige organisaties weigeren bijvoorbeeld alles wat ouder is dan een Pentium II.

- Recycle oude- en kapotte hardware. Elk apparaat dat niet werkt of dat meer dan vijf jaar oud is, zou moeten worden gerecycled. Een computer-recycler redt bruikbare computeronderdelen en verwijdert veilig schadelijke materialen voordat het restant onklaar wordt gemaakt.

- Denk aan de accessoires. Denk bij de donatie aan het meegeven van toetsenbord, muis, printer, modem, bijgeleverde software of andere accessoires. Scholen en non-profit-organisaties kunnen ze bijna altijd goed gebruiken en de meeste organisaties accepteren alleen complete systemen.

“Gemeenschappen houden speciale inzamelingsdagen of zetten centra op waar elektronisch afval zoals pc’s en oude mobiele telefoons gratis kunnen worden afgegeven. Veel mensen weten echter nog steeds niet hoe zij op gepaste wijze hun elektronisch afval moeten weggooien”, zegt Rob Douben, Country Manager Benelux bij Kroll Ontrack. “Hoewel het doneren en recyclen van de machines cruciaal is voor de levensduur van het milieu, is het belangrijk om te begrijpen dat kostbare informatie – financiële informatie, onvervangbare foto’s, video’s, belastingformulieren, contactlijsten en wachtwoorden – vaak nog op de computer staat als deze wordt weggegooid. Laat de goede daad van het doneren van een pc niet een nachtmerrie worden, omdat de verkeerde persoon onbedoeld toegang krijgt tot je meest belangrijke gegevens.”

Voor meer informatie over Kroll Ontrack kijk op: www.ontrackdatarecovery.nl

(610 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Kroll Ontrack en Ontrack Data Recovery
Kroll Ontrack ( www.kroll.com ) is een wereldwijd leider in risk consulting. Het biedt een breed scala aan diensten op het gebied van onderzoek, intelligence, finance, beveiliging en technologie waarmee klanten risico’s kunnen terugbrengen, problemen oplossen en kansen kunnen benutten. Het hoofdkantoor bevindt zich in New York. Met kantoren in meer dan 65 steden in ruim 25 landen heeft Kroll Ontrack een multidisciplinair team van meer dan 3.900 medewerkers. Zijn klantenkring bestaat onder andere uit advocatenkantoren, financiële instellingen, corporaties, non-profit instellingen en overheidsinstanties.

Kroll Ontrack is de grootste en meest ervaren wereldwijde aanbieder van data recovery-diensten en oplossingen. Het bedrijf kan verloren of gecorrumpeerde data van ieder besturingssysteem en van ieder type storage-apparaat terughalen met zijn doe-het-zelf, remote en in-lab oplossingen dankzij zijn honderden eigen tools en technieken. Ontrack Data Recovery is een merknaam van Kroll.

Voor verdere persinformatie, fotografie of een interview kunt u contact opnemen met Ilona de Bok bij LEWIS, het IT PR bureau.
Tel: +31 (0)40 235 46 00 Fax: +31 (0)40 235 46 01
E-mail: [email protected] Website: http://www.lewispr.com

Trefwoorden: Betrouwbaar, Computer Recycling, Data Erasure, Data Recovery, Veiligheid