Kwaliteitsprijs Diabeteszorg 2007 voor ‘Haagse nieren protocol’

Kwaliteitsprijs Diabeteszorg 2007 voor ‘Haagse nieren protocol’ van Yellow Communications

Door: Yellow Communications  17-03-2008

Kwaliteitsprijs Diabeteszorg 2007 voor ‘Haagse nieren protocol’

Uitreiking tijdens drukbezocht symposium ‘Kwaliteit in Diabeteszorg’

Alphen aan den Rijn, 17 maart 2008 – Tijdens het tweejaarlijkse symposium ‘Kwaliteit in Diabeteszorg’, een initiatief van Novo Nordisk, kreeg het ‘Haagse nieren protocol’ de Kwaliteitsprijs Diabeteszorg 2007 uitgereikt. “Dit project wordt gedragen door de persoonlijke bevlogenheid en inzet van de initiatiefnemers. De saamhorigheid tussen de 1e en 2e lijn is goed, waardoor er een breed draagvlak is. Het project is klein begonnen en met weinig kosten, maar met veel enthousiasme gegroeid tot een groot project, toepasbaar in meerdere regio’s”, aldus het juryrapport.

Voorafgaand aan het symposium konden projectteams hun initiatieven inzenden. De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van internisten, huisartsen, diabetesverpleegkundigen en mensen met diabetes, nomineerde drie projecten uit 17 inzendingen. Naast de winnaar het ‘Haagse nieren protocol’, maakte ook ‘www.diabetes2.nl’ en ‘Zelfcontrole bij diabetes mellitus type 2 met orale medicatie: Zin of onzin?’ kans op de hoofdprijs van € 7.000,-. Voor de tweede en derde prijs is een bedrag van € 1.500,- gereserveerd. Een projectteam van de Langerhans School of Diabetes richtte een forum in op www.diabetes2.nl. Dit forum wil diabetesbehandelaren antwoord geven op de meest uiteenlopende vragen over diabetes. Inmiddels is het meest bezochte diabetesforum binnen het Nederlandse taalgebied. Het project ‘Zelfcontrole bij diabetes mellitus type 2 met orale medicatie: zin of onzin?’, kreeg met medewerking van alle spelers in het diabetes zorg-veld zo’n 200 inwoners van Hoogezand Sappemeer bij elkaar met als doel mensen met diabetes type 2 te informeren over zelfcontrole.

De uiteindelijke winnaar, het ‘Haagse nieren protocol’, heeft als doel een protocol op te stellen in de 1e lijn voor vroege opsporing en betere behandeling van nierfalen en/of nierinsufficiëntie. Margriet Asselman,diabetesverpleegkundige van GZC Nieuw Schilderswijk maakte deel uit van het team huisartsen, diabetesverpleegkundigen en nefrologen. Dit team stopte vanaf 2003 vele uren vrije tijd in het project. En met succes, want het protocol is inmiddels bij drie Haagse gezondheidscentra in de Schilderswijk en de huisartsenpraktijken in regio Haaglanden geïmplementeerd en zou zelfs landelijk kunnen worden opgepakt. De resultaten zijn vooralsnog bemoedigend, maar worden nog onderzocht. “Wij zijn erg blij met de prijs en hadden het totaal niet verwacht. Het project diabetesforum is namelijk veel groter dan wij. Wij zijn maar klein begonnen in Den Haag”, aldus Asselman. Maar we zijn vooral blij voor de mensen met diabetes. Vroeg opsporing van nierziekten voorkomt veel menselijk leed en geeft een betere kwaliteit van leven aan mensen met diabetes.

Over de Kwaliteitsprijs
Veel mensen worden geïnspireerd om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van kwaliteit in diabeteszorg. Jaarlijks worden er landelijke, regionale en/of lokale initiatieven opgezet ter verbetering van de zorg van mensen met diabetes. Novo Nordisk ondersteunt en stimuleert deze initiatieven onder meer door het uitreiken van de 2-jaarlijkse `Kwaliteitsprijs Diabeteszorg` tijdens het symposium ‘Kwaliteit in Diabeteszorg’.

Voorkomen is beter!
Novo Nordisk beschouwt het als haar missie om de toekomst van diabetes te veranderen. Zij streeft naar de beste behandeling en zorg voor mensen met diabetes en investeert in educatie ter verbetering van deze behandeling en zorg. De ‘Kwaliteitsprijs Diabeteszorg’ en het ondersteunende tweejaarlijkse Symposium ‘Kwaliteit in Diabeteszorg’ zijn daar voorbeelden van. Tijdens het symposium werden vanuit een multidisciplinaire invalshoek diverse onderwerpen besproken met als gemeenschappelijk thema ‘Voorkomen is beter!’. Het programma bestond uit een boeiende plenaire lezing en een interactief gedeelte met maar liefst tien workshops waaruit de ruim 350 aanwezigen er drie konden kiezen.

Over Novo Nordisk
Novo Nordisk is een farmaceutisch bedrijf op het gebied van diabeteszorg. Het bedrijf heeft een groot aanbod van diabetesproducten, waaronder moderne insulines en geavanceerde insulinetoedieningssystemen. Bovendien is Novo Nordisk toonaangevend op het gebied van stollingsstoornissen, groeihormoontherapie en hormonale substitutietherapie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Denemarken; Novo Nordisk heeft meer dan 25.350 medewerkers in dienst in 79 landen, en brengt zijn producten op de markt in 179 landen. B-aandelen van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de beurzen van Kopenhagen en Londen. ADR's van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool 'NVO'. Novo Nordisk B.V. is gevestigd in Alphen aan den Rijn en heeft ongeveer 100 medewerkers. Meer informatie op: www.novonordisk.nl.

Voor persvragen kunt u contact opnemen met:
Yellow Communications, Karin van Geelen, telefoon 023 555 34 24 of via e-mail karin@yellow-communications.com

Noot voor de redactie
Beeldmateriaal van de prijsuitreiking kunt u aanvragen via karin@yellow-communications.com