Effectstudie ESWT (Shockwave) nu ook in Hoorn

Effectstudie ESWT (Shockwave) nu ook in Hoorn van Instituut D&c

Door: Instituut D&c  20-02-2009
Trefwoorden: Universiteit, Voetklachten, Shockwave

Extracorporeal Shockwave-therapie wordt beschouwd als één van de meest innoverende ontwikkelingen in recente pijnbehandeling.

Werking van ESWT
Het pijngebied wordt blootgesteld aan korte hoogenergetische akoestische impulsen die de stofwisseling en bloedcirculatie in het behandelde gebied verbeteren. Op deze manier stimuleren ze de aanwezige herstelmechanismen van het lichaam. ESWT is dus niets anders dan het activeren van de eigen genezingskracht van het lichaam.

Wetenschappelijke onderbouwing door de Universiteit van Maastricht
Fysiotherapie als vakgebied heeft behoefte aan wetenschappelijke onderbouwing en standaardisering middels protocollen en richtlijnen. Daarom doet Instituut D&C, als enige in West-Friesland, sinds november 2008 mee aan de landelijke effectstudie naar het effect van Fysiotherapie en Shockwave Therapie. Het is een cohort studie welke volgens hoogleraar Fysiotherapeutisch Onderzoek prof. Dr. Rob de Bie een prima methode is om conclusies te trekken over de effectiviteit. Het is tevens de grootste multicentre studie ooit op dit vlak gedaan. Het onderzoek wordt beheerd door de Universiteit van Maastricht en is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Musculo-skeletale Shockwave Therapie (Impuls-NVMST). De conclusies uit het onderzoek worden eind 2009 verwacht en vormen de basis voor de vergoeding door zorgverzekeraars.

Vier indicaties
Via het elektronisch patiënten dossier worden de behandelingen voor vier geselecteerde indicaties verzameld te weten; fasciitis plantaris / hielspoor, inklemmingsklachten in de schouder door verdikking van een van de rotator cuff-pezen, verdikking van de knieschijfpees en verdikking van de achillespees. Met duidelijke in- en uitsluitingcriteria worden de vorderingen van de patiënt bijgehouden. Iedere aandoening wordt in eerste instantie slechts vier maal behandeld met ESWT. Naast de shockwave behandeling is er ruimte voor aanvullende fysiotherapeutische interventies zoals massage, oefentherapie, belastingbeperkende maatregelen en huiswerkoefeningen. Ook is echografisch onderzoek opgenomen in het protocol zoals verkalkingen, dikte van de pees en afwijkingen in de weergave van de pees.

Iedere werkdag ’s avonds open!
Naast onze diagnose op basis van echografie biedt Instituut D&C nog meer voordelen:

  • Behandeling in overleg = geen verrassingen 
  • Ruime openingstijden; maandag t/m vrijdag 08.00-20.00 en zaterdag 09.00-12.00 en zo nodig in overleg daarbuiten 
  • Lekkere koffie = ontspannen wachten of op het gemak bijkomen van de behandeling 
  • Mogelijkheid tot douchen na behandeling 
  • Alleen diagnose of shockwave ook mogelijk;
    Revalideert u liever bij uw eigen fysiotherapeut? Geen punt bij Instituut D&C. U krijgt een uitgebreid echografieverslag mee voor uw fysiotherapeut. Ook kunt u alleen voor ESWT bij ons terecht. De tarieven vindt u op de website.

Voor informatie verwijzen wij u naar www.instituutdnc.nl of [email protected] Wilt u onze folder over schouderklachten of voetklachten ontvangen? Stuur dan een e-mail met uw adresgegevens. Tevens hebben wij een uitgebreide folder over inklemmingsklachten in de schouder. U kunt ook bellen voor meer informatie of voor het maken van een afspraak: 0229-268554.

Trefwoorden: Shockwave, Staan, Universiteit, Voetklachten, Wetenschappelijke