Snel hersteld bij Instituut D&C

Snel hersteld bij Instituut D&C van Instituut D&c

Door: Instituut D&c  04-02-2009
Trefwoorden: Shockwave, Schouderpijn, Tenniselleboog

Echografie
De kracht van Instituut D&C is het gebruik van echografie bij het stellen van een diagnose. Echografie is het meest bekend van het zichtbaar maken van het ongeboren kind. Instituut D&C zet echografie in voor het zichtbaar maken van de volgende zaken:
Spieren scheuren, littekens, kalkneerslag
Pezen Peesontstekingen en irritaties, scheuren, kalkneerslag, (sub-)luxatie
Slijmbeurzen Slijmbeursontsteking en slijmbeursovervulling
Gewrichtsbanden verstuikingen, scheuren
Kapsels kapselontsteking, scheuren
Kraakbeen gewrichtsslijtage, defecten
Meniscus Scheuren in de buitenhoorn
Botten losse botfragmenten, botbreuken
Zenuwen De tunnel, zoals bij het carpaal tunnel syndroom

Schouderklachten
Schouderklachten kunnen zeer beperkend zijn, zeker als het uw voorkeursarm is. Bovendien verhindert schouderpijn een goede nachtrust, voor mensen die graag op die zij liggen. De pijn kan variëren van stekende of continue zeurende pijn in de schouderkop, tot uitstralende pijn in de bovenarm, elleboog soms zelfs tot aan de pols. Tintelingen, nekklachten en/of hoofdpijn kunnen eveneens tot de symptomen behoren.
Bij Instituut D&C zijn wij gespecialiseerd in de volgende klachten:
- Peesontstekingen en peesirritaties
- (oude) peesrupturen
- Arthrose
- Verkalkingen in de pezen
- Slijmbeursirritaties en –ontstekingen,
- Inklemmingsklachten in het dagelijks leven en tijdens sportbeoefening
- Instabiliteitsklachten
- Verdikkingen van het schouderkapsel en frozen shoulder
- Schouderrevalidatie na een (kijk)operatie

Essentieel voor een goede functie van de schouder is optimale beweeglijkheid in de nek- en borstwervels. Hiermee hangt een goede uitgangshouding tijdens (het oefenen van) alledaagse zaken samen, maar ook tijdens het werk. Door de vorm van het gewricht en de complexiteit van de schoudergordel, is het vaak moeilijk te achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. Met behulp van echografie kan de pijnlijke schouder eenvoudig en snel vergeleken worden met de gezonde zijde. Bijkomend effect van echografie is het dynamisch onderzoek onder echogeleiding; het bewegingsverloop van het materiaal onder het schouderdak kan tijdens bewegen in beeld worden gebracht.

Behandeling van schouderklachten
Bij Instituut D&C worden de volgende componenten behandeld:
- Trainen van de stabilisatie en fixatie van het schouderblad
- Ontspannen van de geïrriteerde spieren
- Trainen van de functie van de spieren rondom het schoudergewricht binnen het pijnvrije traject
- Coördinatieoefeningen binnen de pijngrens
- Sportspecifieke training om pijnvrij te tennissen, squashen, volleyballen, golfen etc.
- Algemeen; houdings- en bewegingsadviezen en inzicht geven in de klacht en het herstelproces
- Onderhouden van de beweeglijkheid
- Optimale beweeglijkheid onderhouden of uitbreiden van de borst- en nekwervels
- Onderhouden van de restfunctie
- Versnellen van het natuurlijk herstel met ESWT

Zoals u kunt zien is de behandeling van uw schouderklacht een interactie tussen patiënt en fysiotherapeut.
Samen wordt er gewerkt naar het verminderen van de pijn en de (sportspecifieke) beperkingen.
Een snel herstelproces vraagt om constante evaluatie en bijstelling van het behandelplan. Daarom heeft Instituut D&C afspraken gemaakt met Manueel Therapeuten uit de buurt en een orthopedisch arts.

ESWT (Shockwave Therapie)
Om nog sneller op uw oude niveau te komen, kan de patiënt bij Instituut D&C behandeld worden met een revolutionaire therapie; Extracorporeal ShockWave Therapie (kortweg; Shockwave of ESWT). Diverse wetenschappelijke studies tonen aan dat ESWT vaak goede resultaten geven. Chronische pijn wordt vaak veroorzaakt door ontstekingen, verdikkingen of verkalkingen in pezen of slijmbeurs. Extracorporeal Shockwave-therapie wordt beschouwd als één van de meest innoverende ontwikkelingen in recente pijnbehandeling.

Werking van ESWT
Het pijngebied wordt blootgesteld aan korte hoogenergetische akoestische impulsen die de stofwisseling en bloedcirculatie in het behandelde gebied verbeteren. Op deze manier stimuleren ze de aanwezige herstelmechanismen van het lichaam. ESWT is dus niets anders dan het activeren van de eigen genezingskracht van het lichaam.

Wetenschappelijke onderbouwing door de Universiteit van Maastricht
Fysiotherapie als vakgebied heeft behoefte aan wetenschappelijke onderbouwing en standaardisering middels protocollen en richtlijnen. Daarom doet Instituut D&C, als enige in West-Friesland, sinds november 2008 mee aan de landelijke effectstudie naar het effect van Fysiotherapie en Shockwave Therapie. Het is een cohort studie welke volgens hoogleraar Fysiotherapeutisch Onderzoek prof. Dr. Rob de Bie een prima methode is om conclusies te trekken over de effectiviteit. Het is tevens de grootste multicentre studie ooit op dit vlak gedaan. Het onderzoek wordt beheerd door de Universiteit van Maastricht en is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Musculo-skeletale Shockwave Therapie (Impuls-NVMST). De conclusies uit het onderzoek worden eind 2009 verwacht en vormen de basis voor de vergoeding door zorgverzekeraars.

Vier indicaties
Via het elektronisch patiënten dossier worden de behandelingen voor vier geselecteerde indicaties verzameld te weten; fasciitis plantaris / hielspoor, inklemmingsklachten in de schouder door verdikking van een van de rotator cuff-pezen, verdikking van de knieschijfpees en verdikking van de achillespees. Met duidelijke in- en uitsluitingcriteria worden de vorderingen van de patiënt bijgehouden. Iedere aandoening wordt in eerste instantie slechts vier maal behandeld met ESWT. Naast de shockwave behandeling is er ruimte voor aanvullende fysiotherapeutische interventies zoals massage, oefentherapie, belastingbeperkende maatregelen en huiswerkoefeningen. Ook is echografisch onderzoek opgenomen in het protocol zoals verkalkingen, dikte van de pees en afwijkingen in de weergave van de pees.

Hielpijn en achillespeesklachten
Het hielbeen is een groot en stevig bot dat een belangrijke functie heeft bij het staan. Het moet het hele lichaamsgewicht dragen. Ook is het hielbeen essentieel bij het afwikkelen van de voet en heeft het direct contact met het sprongbeen dat samen met onder andere het scheenbeen het enkelgewricht vormt. Hielpijn heeft twee voorkeursplaatsen; aan de achterzijde en de onderzijde.

Bij Instituut D&C zijn wij gespecialiseerd in de volgende onderbeens- en voetklachten:
- Hielirritatie (calcaneodynie)
- Hielspoor
- Peesplaatontsteking (fasciitis plantaris)
- Achillespeesklachten
- Exostose van Haglund

Hielspoor is soms moeilijk van peesplaatontsteking te onderscheiden. Röntgen of (goedkoper!) echografie van de voet biedt de uitkomst voor het vaststellen van de diagnose.
Hielspoor en achillespeesklachten zorgen voor een scherpe pijn bij het staan of een branderig, zeurend en stijf gevoel na belasten. Ochtendstijfheid en stijfheid na rust (nachtelijk toiletbezoek!) zijn karakteristiek. En zoals bij veel peesontstekingen ook de startpijn bij de eerste meters lopen. Hoe langer de klachten bestaan, des te meer klachten zullen ook tijdens het lopen optreden.

ESWT bij hiel- en achillespeesklachten
Het effect van ESWT merkt u meestal gelijk al direct na de eerste behandeling. Zoals de richtlijn aangeeft zijn 4 tot 6 behandelingen ESWT vaak al voldoende voor het verminderen van pijnklachten en functiebeperkingen.

Iedere werkdag ’s avonds open!
Naast onze diagnose op basis van echografie biedt Instituut D&C nog meer voordelen:
- Behandeling in overleg = geen verrassingen
- Ruime openingstijden; maandag t/m vrijdag 08.00-20.00 en zaterdag 09.00-12.00 en zo nodig in overleg daarbuiten
- Lekkere koffie = ontspannen wachten of op het gemak bijkomen van de behandeling
- Mogelijkheid tot douchen na behandeling
- Alleen diagnose of shockwave ook mogelijk;
revalideert u liever bij uw eigen fysiotherapeut? Geen punt bij Instituut D&C. U krijgt een uitgebreid echografieverslag mee voor uw fysiotherapeut. Ook kunt u alleen voor ESWT bij ons terecht. De tarieven vindt u op de website.
Voor informatie verwijzen wij u naar www.instituutdnc.nl of info@instituutdnc.nl. Wilt u onze folder over schouderklachten of voetklachten ontvangen? Stuur dan een e-mail met uw adresgegevens. Tevens hebben wij een uitgebreide folder over inklemmingsklachten in de schouder. U kunt ook bellen voor meer informatie of voor het maken van een afspraak: 0229-268554.

Trefwoorden: Schouderpijn, Shockwave, Slijmbeurs, Slijmbeursontsteking, Sportspecifieke Training, Tenniselleboog, Wettenschappelijk Onderbouwd