Hogere hypotheekgarantie alleen bij aankoop woning

Hogere hypotheekgarantie alleen bij aankoop woning van AMHG - AankoopMakelaars Het Gooi

Door: AMHG - AankoopMakelaars Het Gooi  18-08-2009
Trefwoorden: Hypotheek, Woningmarkt, Nhg


Hogere hypotheekgarantie alleen bij aankoop woning

De tijdelijke verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) naar 350.000 euro waarmee het kabinet de woningmarkt wil stimuleren, is uitsluitend van toepassing bij de koop van een woning. Dat heeft minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie afgesproken met het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Deze stichting die voor de NHG verantwoordelijk is, heeft de banken vandaag geïnformeerd over de aanpassing van de regels die gelden voor hypotheken boven de oude kostengrens van 265.000 euro.

Met de hogere kostengrens die op 1 juli van kracht werd, komen meer mensen in aanmerking voor een hypotheek onder de NHG. Het kabinet gaat ervan uit dat dit een positief effect heeft op de stagnerende woningmarkt omdat aspirantkopers onder de NHG-regels naar verwachting gemakkelijker een lening zullen krijgen van de banken. De woningbezitter krijgt de garantie dat er geen restschuld overblijft bij een eventuele gedwongen verkoop van de woning.

De NHG blijft met de nieuwe regels ook openstaan voor het oversluiten naar een hogere hypotheek wegens woningverbetering, maar daarvoor blijft wel de oude kostengrens van 265.000 euro gelden. Minister Van der Laan heeft afgesproken dat hypotheken die dit bedrag te boven gaan niet in aanmerking komen voor oversluiting naar NHG-voorwaarden omdat de verhoging van het NHG-plafond exclusief bedoeld is voor het stimuleren van de woningmarkt. De verhoging van de NHG geldt tot 1 januari 2011.


Bron: Ministerie van VROM

Trefwoorden: Aspirantkopers, Hypotheek, Nationale Hypotheekgarantie, Nhg, Waarborgfonds Eigen Woningen, Wew, Woningbezitter, Woningmarkt,

Contact AMHG - AankoopMakelaars Het Gooi

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share