Onderzoek: Kennisdeling is cruciale factor bij succesvol maken van BI

Onderzoek: Kennisdeling is cruciale factor bij succesvol maken van BI van Kadenza

Door: Kadenza  25-06-2009
Trefwoorden: Bi, Datawarehousing, Alignment

Laren, 25 juni 2009 – 90,2 procent van de BI-stakeholders, van directie en management tot gebruikers, heeft behoefte aan betere kennisdeling en uitwisseling van ervaringen met branchegenoten en concurrenten. Dit bleek uit de tussentijdse resultaten van het onderzoek dat Kadenza, onafhankelijk specialist op het gebied van Enterprise Intelligence, momenteel uitvoert onder BI-stakeholders in Nederland. In deze tussentijdse evaluatie zijn ruim 300 respondenten meegenomen. Hieruit blijkt onder andere dat er onder ruim de helft van de respondenten een gebrek aan kennis bestaat over hoe samenwerking op basis van dezelfde doelstellingen en resultaten, oftewel alignment binnen organisaties gerealiseerd moet worden. Tevens blijkt dat BI nu hoofdzakelijk gebruikt wordt binnen finance (44%), sales (24%) en management (10%).

Aanleiding voor dit onderzoek is het streven van Kadenza om BI succesvoller te maken in Nederland. Hiertoe richt het bedrijf de Kadenza Academy; het eerste BI-kennisinstituut in Nederland op. Voor de vaststelling van het opleiding- en kennisdelingprogramma inventariseert Kadenza onder BI-stakeholders aan welke kennis het hen specifiek ontbreekt. Tweederde van de respondenten geeft aan niet eerder een opleiding op het gebied van BI te hebben gevolgd. Wanneer dat wel het geval is, betreft het een technische training, veelal aangeboden door leveranciers van BI-software.

Gebrek aan kennis
Uit de resultaten blijkt dat onder BI-stakeholders een grote behoefte is aan het delen van kennis en ervaringen. De struikelblokken bevinden zich zowel op organisatorisch als op praktisch gebied. De meeste respondenten (51%) geven aan een gebrek aan kennis te hebben over hoe ze alignment binnen de organisatie moeten bewerkstelligen. De helft van de respondenten ontbreekt het aan kennis op het gebied van Master Data Management, oftewel eenduidige bedrijfsdefinities. Ook het succesvol introduceren van BI in organisaties blijkt een struikelblok, 47 procent van de respondenten geeft aan hier moeite mee te hebben. Daarnaast wordt aangegeven dat er behoefte is aan informatie over de kwaliteit van de gebruikte data (41%), betere applicatiekennis (42%) en de inrichting van een Business Intelligence Competence Centre binnen de organisatie (39%).

Jeroen Blankendaal directeur van Kadenza: “We zitten nog middenin de inventarisatie, maar met deze tussentijdse resultaten hebben we al een goed inzicht in de enorme behoefte aan kennisdeling. Wij spelen met de start van Kadenza Academy in op deze behoefte. Als marktleider in Nederland voelen we ons verantwoordelijk om te zorgen dat bedrijven de maximale waarde uit hun organisatie halen door de beschikbare informatie optimaal in te zetten. Het is ons streven de belofte van BI waar te maken door bedrijven een breed programma met opleidingen, kennissessies, rondetafels en netwerkmeetings te bieden en kennis en ervaringen met elkaar te laten delen. In het derde kwartaal van 2009 gaan wij het programma bekend maken. Deelname hieraan wordt gratis aangeboden.”

------------------------------

Over Kadenza
Kadenza is de grootste onafhankelijk specialist op het gebied van Enterprise Intelligence. Kadenza levert oplossingen voor ondernemingen die over optimale bedrijfsinformatie willen beschikken om hun strategie, processen en resultaten te verbeteren. Kadenza ontsluit alle in de onderneming aanwezige informatie en stelt ondernemingen in staat om te meten, te controleren en te sturen. Door de combinatie van IT-expertise en ervaring in bedrijfsvoering en -processen levert Kadenza een meetbare bijdrage aan het succes van ondernemingen. Het bedrijf doet dit vanuit haar drie disciplines BI en Datawarehousing, Projecties en Planning, Control en Consolidatie. Kadenza is in vier jaar tijd uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke speler in het Enterprise Intelligence vakgebied. Het bedrijf behoort tot de top 20 beste werkgevers van Nederland volgens het Intermediair beste werkgevers onderzoek en was in 2008 tevens winnaar van de landelijke Young High Growth Awards. Kadenza is gevestigd in Laren (NH) en heeft 100 ervaren consultants in dienst. Meer informatie: www.kadenza.nl.

Meer informatie
Marcommit PR
Ellis Akkermans
035 582 27 30
[email protected]

Trefwoorden: Alignment, Bi, Datawarehousing, Kadenza, Kadenza Academy