BNA gebouw van het Jaar Regio Noord nominatie voor FARO’s Lewenborg project

BNA gebouw van het Jaar Regio Noord nominatie voor FARO’s Lewenborg project van FARO Architecten

Door: FARO Architecten  07-05-2007

FARO heeft in Lewenborg 68 ruime grondgebonden woningen ontworpen op de plek waar voorheen de Toplicht- en de Grote Sloepflat stonden. Bewoners werden in een vroeg stadium bij de planvorming betrokken en hebben zelf een stem in de keuze van de kavel, de grootte, en de indeling van de woning. Ze hadden de mogelijkheid om door middel van enkele te kiezen modules de woning naar boven en naar achteren uit te breiden – als ware het een blokkendoos. Het straatbeeld zal, naast de verschillende type woningen, variëren door de keuzemogelijkheid een tweede verdieping toe te passen.

In essentie is dit plan een simpele blokkendoos waaraan aan de meest openbare zijde(s) van ieder huis een zogenaamde pronkgevel wordt gemaakt. Deze gevel wordt gekenmerkt door een gevelvlak van zwarte enigszins glimmende stenen met daarin robuuste witte kaders met een ‘vrije’ vulling.

De kaders komen voor in drie maten: het standaardkader (voor ramen en Franse balkondeuren), het voordeurkader (extra hoog) en het puienkader (ook voor garagedeur en erker). Het gebruik van tijdloze, robuuste, niet kwetsbare materialen is geïnspireerd door de direct omliggende omgeving.

Uit het ‘BNA Gebouw van het Jaar’ Regio Noord juryrapport:
“De combinatie van een strakke en beheerste uitstraling met een project voor consumentgericht bouwen is allereerst een nuttige correctie op veel veronderstelde kenmerken van deze wijze van bouwen. De architect is erin gelaagd om met een betrekkelijk laag budget toch keuzevariaties voor bewoners aan te bieden en ook te realiseren. Dit heeft niet geleid tot een haast symptomatische rommelige beeld bij veel vergelijkbare projecten. Daarbij is vooral de optionele opbouw noemenswaardig. De trap is centraal in het huis geplaatst en biedt, bij afwezigheid van de opbouw, zicht op een daklicht met waardevolle lichttoetreding. Bovendien is de architect erin geslaagd een aantrekkelijk suburbaan ensemble te creëren waar een mooi balans tussen geregisseerde variatie en herkenbare eigenheid of individualiteit mogelijk is. Daarbij is overigens wel meer aandacht besteed aan de vormgeving en detaillering van de voorgevel dan aan de achtergevel. Met het project wordt tenslotte een waardevolle bijdrage geleverd aan de gedachtevorming rond, recent en toekomstig, consumentgericht bouwen en is alleen daarom prijzenswaardig.”

Bijgevoegd: foto’s Lewenborg, Groningen (door Saph)

Architect: FARO Architecten bv, bna Lisserbroek
Opdrachtgever: Nijestee
Aannemer: Plegt – Vos