Duurzaam kerkje in gebruik genomen

Duurzaam kerkje in gebruik genomen van FARO Architecten en Research

Door: FARO Architecten en Research  03-11-2011
Trefwoorden: Architecten, Architect, Duurzaam Bouwen

Duurzame eenvoud voor doopsgezind kerkje

Ontwerp een kerk volgens de traditionele doopsgezinde principes: met duurzaamheid hoog in het vaandel, de mens centraal en met ruimte voor ontmoeting. De eerste doopsgezinde kerken waren schuur- en schuilkerken. Eenvoudige ontmoetingsruimten waar men samenkwam rondom de bijbel. De inrichting was sober en zo puur mogelijk. Geen afleiding, geen ornamentiek, als voorwaarde voor concentratie en samen zijn. Het nieuwe kerkje op Mennorode verwijst naar die tijd.

Het gebouw bestaat uit één grote kenmerkende ruimte waarin stevige vurenhouten spanten de sfeer bepalen. De verbreding halverwege het gebouw geeft de schuur-achtige kerk een eigentijds uiterlijk. Zo gaat de smallere ingang over in een ruime kerkzaal met een glazen achterwand. Een knik in het dak en in de gevel vormt de overgang. Extra toevoeging is een buitenkerk, waar bij mooi weer in de open lucht gekerkt kan worden.

Het nieuwe kerkje zal gebruikt worden voor vieringen en andere functies die met kerkelijk gebruik te maken hebben. Gastvrijheid is een belangrijke notie. De kerk zal de hele dag open zijn en iedereen die dat wil kan er binnen lopen. Er is een stiltehoek voor bezinning, rust en meditatie.

Trefwoorden: Architect, Architecten, Duurzaam Bouwen

Contact FARO Architecten en Research

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share