VATfree verzorgt en vergemakkelijkt BTW-teruggave niet-EU toeristen

VATfree verzorgt en vergemakkelijkt BTW-teruggave niet-EU toeristen van vatfree.com

Door: vatfree.com  16-11-2006
Trefwoorden: Schiphol, Tourist, Toerist

Meer keus, meer voordeel
Voor de komst van VATfree, had de niet-EU toerist twee mogelijkheden om zijn BTW terug te vorderen: direct bij de winkelier of bij een tax refund agency, zoals Global Refund (bekend van de Tax Free Shopping logo’s). Aan beide mogelijkheden kleven nadelen. Zo staan winkeliers niet te springen de BTW direct te verrekenen, omdat dit extra tijd, kosten en administratielast tot gevolg heeft. En BTW verhalen bij een tax refund agency, kan alleen als de goederen zijn aangeschaft bij een van de aangesloten winkels en ze een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Bovendien zijn hier hoge kosten aan verbonden. Zo houdt marktleider Global Refund maar liefst 10% administratiefee in. Met VATfree.nl heeft de toerist nu meer keus om zijn belastingvrije inkopen te doen. Met als groot financieel voordeel dat VATfree een aanzienlijk reëlere servicefee van gemiddeld 3% in rekening brengt.

Verlaging BTW-teruggavedrempel voor toerist én winkelier
Via een online registratiesysteem, gaat VATfree de BTW-teruggavedrempel voor de toerist én winkelier verlagen. Nadat de klant alle gewenste inkopen heeft gedaan, registreert hij zijn btw-bonnen op www.vatfree.nl en machtigt VATfree.nl om de btw-teruggave te regelen. VATfree.nl verzorgt dan de administratieve handeling en controleslag uit voor de winkelier en verrekent de BTW met de toerist. Het systeem vraagt zo geen inspanning van de winkelier en de toerist krijgt zijn onnodig betaalde BTW terug.

Filosofie
Met VATfree.nl beoogt Joni Smeenk een macro-economische impuls te realiseren. Een taak die de overheid, ondanks de BTW-vrije drempelverlaging naar 50 euro, volgens de organisatie laat liggen. De impuls wordt extra kracht bijgezet doordat VATfree 1% van de ingehouden som in de Nederlandse economie investeert door jonge ondernemers financieel te steunen in hun ondernemersschap. Smeenk hoopt met VATfree.nl zo op deelgebied bij te dragen om ons land wereldwijd als eigentijdsere handelspartner – en voor toeristen interessante bestemming – te profileren.

Wilt u meer informatie? Bezoek dan de perspagina op www.vatfree.nl of bel 020-2065440.

VATfree.nl

Schiphol boulevard 185

1118 BG Luchthaven Schiphol

Noot voor de redactie:
VATfree is een initiatief van Joni Smeenk. In de zomer van 2006 nam zij deel aan de Summerschool Ondernemerschap, een initiatief van ABN AMRO en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). VU-studenten van negen faculteiten hebben zich onderworpen aan een intensieve scholing in het ondernemerschap. Onder begeleiding van succesvolle ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf werkten de studenten hun ondernemingsplan verder uit en ontwikkelden zij ondernemersvaardigheden. Aan het einde van de week presenteerden de studenten hun businessplan. Met haar plan voor VATfree schopte Joni Smeenk het tot de finale van deze Summerschool Ondernemerschap en werd ze tot winnaar verkozen.

Trefwoorden: Belastingvrij, Btw-teruggave, Duty-free, Schiphol, Tax-free, Taxfree Shopping, Toerist, Tourist,