Calcium en obstipatie

Door: 2PreVenT2  16-08-2011
Trefwoorden: Online Bestellen, Gezondheidsproducten, obstipatie producten

 

Calcium is een belangrijke hoeksteen van ons skelet. Tot het skelet behoren beenderen, schedel en tanden. Calcium is een noodzakelijk micronutriënt voor een sterk en stevig skelet. Naarmate we ouder worden, neemt het calciumgehalte in het skelet af, bij de een wat meer dan bij de ander. De botdichtheid kan verminderen en zodra deze onder een bepaalde waarde is geraakt, is er sprake van osteoporose. Het skelet wordt dan brozer. U kunt zomaar een bot, een heup of een tand breken. Vrouwen zijn na de overgang de belangrijkste slachtoffers van osteoporose. Vandaar, dat calciumsupplementen vaak worden aanbevolen om het verlies van botweefsel te beperken. In geval van osteoporose wordt er meestal, blindelings, 500 mg calcium per dag voorgeschreven. Echter, bepaalde calciumsupplementen kunnen bij sommige obstipatie (constipatie, verstopping) veroorzaken. Indien u calciumsupplementen laat voorschrijven, laat dan in dit geval de juiste supplementen voorschrijven. We lichten dat toe:

Rol van calcium in lichaam

Calcium is een essentieel onderdeel in biomineralisatie. In feite zijn onze botten en tanden gemaakt van hydroxyapatiet, dat wordt samengesteld uit calcium- en fosfaationen. Onze botten worden voortdurend afgebroken en opgebouwd, wat remodeling wordt genoemd. Daardoor is er altijd een bepaalde behoefte aan calcium. Verder is calcium nodig voor de goede werking van andere lichaamsfuncties. Wanneer het calciumgehalte in de bloedspiegel daalt onder een bepaald niveau, wordt calcium uit botten gebruikt om deze essentiële levensfuncties te kunnen vervullen. Om dat te voorkomen is het van belang dat wordt voorzien in de calciumbehoefte van het lichaam.

Behoefte aan calcium

De dagelijkse behoefte van calcium voor volwassenen in het lichaam bedraagt ongeveer 1.000 mg per dag. Deze hoeveelheid kan variëren en wordt mede bepaald door leeftijd, geslacht, bouw en fysiologische gesteldheid van het individu. Voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die verkeren in en na de menopauze ligt de behoefte iets hoger. De dagelijkse hoeveelheid voedsel die gemiddeld wordt geconsumeerd kan nauwelijks in die behoefte voorzien, althans dat wijzen statistieken uit. Dus is en blijft het belangrijk om risicogroepen zoals kinderen, vrouwen die zwanger zijn of in de menopauze verkeren en ouderen extra calcium te verstrekken in de vorm van calciumsupplementen. Osteoporose patiënten wordt in ieder geval 500 mg calcium per dag voorgeschreven.

Calciumsupplementen en obstipatie

Er worden diverse calciumsupplementen aangeboden, elk met hun specifieke voor- en nadelen. Er worden in principe 3 verschillende calciumsupplementen aangeboden met elk een verschillende calciumsamenstelling, namelijk; calciumcarbonaat, calciumfosfaat en calciumcitraat (dit zijn de vereenvoudigde namen). De samenstelling van het supplement kan van invloed zijn op obstipatie.

Calciumcarbonaat is mede verantwoordelijk voor het verminderen van de frequentie van de stoelgang. Dientengevolge is er een verminderde drang van ontlasting. Als dit lang aanhoudt, kan dit mede een oorzaak zijn tot het ontstaan van obstipatie. Nogal wat osteoporosepatiënten hebben daar last van. Calciumcarbonaat kan eveneens mede leiden tot de vorming van gas, opgeblazen gevoel of winderigheid. Echter, deze laatste bijwerkingen treden bij mensen op die onvoldoende in staat zijn om het aangeboden calcium op te nemen. Als calciumcarbonaat mede de oorzaak is van obstipatie, is het van belang om op andere soorten over te schakelen zoals op calciumfosfaat of calciumcitraat.

De oplossing

Indien bij u een bestaat tussen obstipatie en het calciumsupplement waarin werkzame stof calciumcarbonaat is, dan wordt het volgende geadviseerd:

1.       Kies voor voedingssupplementen waarvan de samenstelling bestaat uit calciumfosfaat of calciumcitraat (deze laatste 2 zijn helaas wat duurder;

2.       Indien mogelijk neem de helft van het supplement `s morgens en de andere helft `s avonds;

3.       Drink het mogelijk met wat zure vruchtensappen;

4.       Neem, indien mogelijk, in plaats van voedingssupplementen extra producten die rijk zijn aan calcium, zoals melkproducten, want er gaat niets boven natuurlijke bronnen.

 Voor meer informatie over obstipatie kunt u terecht op en voor osteoporose op

ir. M.J. Vervoort; voedingsfysioloog en nutritionist

Trefwoorden: Gezondheidsproducten, obstipatie producten, Online Bestellen,

Ander nieuws en updates van 2PreVenT2

Behandeling van uw Obstipatieklacht via @consult van 2PreVenT2 thumbnail
20-02-2012

Behandeling van uw Obstipatieklacht via @consult

   Raadpleeg @consult voor uw Obstipatieklacht op  


Obstipatie? Lactulose of prebiotische voedingsvezels? van 2PreVenT2 thumbnail
23-01-2012

Obstipatie? Lactulose of prebiotische voedingsvezels?

Prebiotische voedingsvezels verhelpen Obstipatie op een natuurlijke en duurzame wijze beter dan het chemische product Lactulose.


Afslanken met voedingsvezels en verhelpt obstipatie nu van 2PreVenT2 thumbnail
01-01-2012

Afslanken met voedingsvezels en verhelpt obstipatie nu

   Voedingsvezels bevatten weinig calorieën, dragen daardoor bij aan afslanken en aan het verhelpen van obstipatie


Volkorenproducten verhelpen mede obstipatie van 2PreVenT2 thumbnail
16-12-2011

Volkorenproducten verhelpen mede obstipatie

Volkorenproducten zijn rijk aan niet-fermenteerbare voedingsvezels. Die zorgen voor een goede doorstroming van de darminhoud en verkleinen de kans op obstipatie. Een goed alternatief zijn de Obsti-Producten van 2PreVenT2.


09-12-2011

Wat is uw risicoprofiel bij Obstipatie?

   Door het beantwoorden van 10 vragen verkrijgt u een indicatief risicoprofiel met betrekking tot obstipatie. Verhelp het tijdig.


02-12-2011

Zwangerschap en opkomende Obstipatie

Obstipatie is lastig, zeker tijdens de zwangerschap. Voorkom en verhelp het tijdig met voeding die rijk is aan voedingsvezels of met Obsti-Pre van 2PreVenT2.


10-10-2011

Plussen en minnen van druiven voor een goede darmwerking

  Een goede darmwerking stoelt op goede voedingsvezels. Deze worden geleverd door Nutra-Pre. U bestelt ze eenvoudig en snel online, zie


07-10-2011

Plussen en minnen van druiven voor een goede darmwerking

Een goede darmwerking stoelt op goede voedingsvezels. Deze worden geleverd door Nutra-Pre. U bestelt ze eenvoudig en snel online, zie


05-10-2011

Niet-fermenteerbare voedingsvezels tegen obstipatie

  Niet-fermenteerbare voedingsvezels prikkelen de darmwand en verhelpen mede obstipatie. Bestel nu snel de capsules van 2PreVenT2 op http://www.obstipatie.nu


05-10-2011

Eet meer vezels en leef langer!

  Door meer voedingsvezels te nuttigen wordt een betere darmwerking verkregen en stijgt de kans op een langer leven: Nutra-Producten http://www.darmwerking.nl


05-10-2011

Fermenteerbare voedingsvezels of diarree?

  Fermenteerbare voedingsvezels verhelpen diarree. De capsules van Diar-Pre zijn rijk aan fermenteerbare voedingsvezels; verhelp diarree en zie www.diarree.nu


31-08-2011

Afname voedingswaarde en darmwerking

  De voedingswaarde van groente en fruit neemt af. Vul deze aan en bestel de Nutra-Producten capsules van 2PreVenT2 snel online voor een betere darmwerking


22-08-2011

Reizigersdiarree of chronische diarree?

  Reizigersdiarree kan ontstaan door voedselvergiftiging of een verzwakte darmflora Versterk deze preventief door capsules Diar-Syn te bestellen op www.diarree.nu


05-08-2011

Voedingsvezels of diarree?

Een te snelle darmpassagesnelheid kan leiden tot diarree. Voedingsvezels geven structuur en vertragen de darmpassagesnelheid wat de kans op diarree verkleind.