Verkleinen van darmproblemen tijdens de Tour

Door: 2PreVenT2  18-07-2011
Trefwoorden: Online Bestellen, Natuurlijke Producten, Gezondheidsproducten

 

Steeds meer renners stappen in de Tour de France af vanwege darmproblemen. Dat is ook niet zo verwonderlijk omdat de renners steeds verder tegen hun fysiologische grenzen aanlopen. Zo niet deze trachten te overschrijden.

Renners zitten in de spagaat om enerzijds voldoende koolhydraten binnen te krijgen om hongerklop te voorkomen en anderzijds hun darmen niet te overvoeren met die koolhydraten, want dan kunnen de darmen van slag raken. Hoe kan dit worden voorkomen? We geven een stapsgewijze uitleg:

1.       Het lichaam kan maximaal 750 gram glycogeen opslaan als voorraad in de spieren, hersenen, lever en dergelijke. Glycogeen wordt gemaakt uit verschillende nutriënten zoals vooral uit koolhydraten (pasta, rijst, brood zoetigheid ed). Glycogeen is een snelle brandstof, zeg de kerosine, voor het lichaam. Een goed getrainde renner kan wellicht dit maximum niveau van 750 gr oprekken naar 1.000 gram. Dat komt overeen met 4.000 kcal. Indien voor het rijden meer voedsel zou worden ingenomen, wordt dat als vet opgeslagen ….

2.       De darmen kunnen niet meer dan 60 gr koolhydraten per uur opnemen om extra beschikbare en snelle energie aan te voeren. Laten we zeggen bij een getrainde renner 75 gram. Gedurende een etappe van 6 uur komt dat neer op 450 gram beschikbaar glycogeen en dat zijn 1.800 kcal.

3.       De totale maximale beschikbaarheid aan vrij glycogeen, gedurende een etappe komt neer op 5.800 kcal (4.000 kcal + 1.800 kcal).

4.       Indien een renner meer kcal verbruikt dan die 5.800 kcal stapt het lichaam over op de verbranding van vet. Dat is een minder efficiënt verbrandingssysteem waardoor  de renner als het ware kracht verliest.  Dan kan zelfs hongerklop ontstaan en kan `het licht volledig uitgaan`. Dat is de vrees voor elke renner.  We zien dat vooral in de bergetappes wanneer meer energie wordt verbruikt.

5.       Er bestaan echter verschillen tussen renners, zowel wat de vrije en beschikbare hoeveelheid glycogeen betreft alsmede de hoeveelheid kcal die worden verbruikt of verbrandt. Daarom is het moeilijk om daarop de juiste voedselvoorziening af te stemmen. Met goede ervaring kan men ver komen.

6.       Toch zijn er renners die teveel koolhydraten naar binnenwerken om hongerklop te vermijden.  Dit leidt ertoe dat het overschot aan koolhydraten dat niet door de darmen kan worden opgenomen, in de dikke darm terecht komt. En daar gaan de ongunstige darmbacteriën op teren. Die kunnen ervoor zorgdragen dat er diarree ontstaat.

7.       Een oplossing is om vooraf het evenwicht van de darmflora te veranderen. Door  probiotica te nemen opdat die de meerderheid in de darmflora gaat vormen en de ongunstige minder vat krijgen. Zie hiervoor het product Diar-Pro van 2PreVent2 (zie en ). Goed is om de gunstige darmbacteriën te voeden met geschikte voedingsvezels, zie hiervoor het product Diar-Pre van 2PreVenT2.

8.       Indien renners energiedrankjes nemen, dan is het belangrijk dat de concentratie van de suikers in die drankjes is afgestemd op de hoeveelheid die per uur wordt ingenomen. Dus drinkt men 2 liter water per uur, dan mag dat vocht 30 gr suikers per liter bevatten om aan die totale max van die 60 gram te komen. Wordt er 1 liter gedronken dan mag dat in dit geval 60 gr suikers bevatten.

Indien hiermede rekening wordt gehouden dan is de kans groot dat de klachten van diarree afnemen.

Ir. M.J. Vervoort; voedingsfysioloog en nutritionist

Trefwoorden: Gezondheidsproducten, Natuurlijke Producten, Online Bestellen

Ander nieuws en updates van 2PreVenT2

Behandeling van uw Obstipatieklacht via @consult van 2PreVenT2 thumbnail
20-02-2012

Behandeling van uw Obstipatieklacht via @consult

   Raadpleeg @consult voor uw Obstipatieklacht op  


Obstipatie? Lactulose of prebiotische voedingsvezels? van 2PreVenT2 thumbnail
23-01-2012

Obstipatie? Lactulose of prebiotische voedingsvezels?

Prebiotische voedingsvezels verhelpen Obstipatie op een natuurlijke en duurzame wijze beter dan het chemische product Lactulose.


Afslanken met voedingsvezels en verhelpt obstipatie nu van 2PreVenT2 thumbnail
01-01-2012

Afslanken met voedingsvezels en verhelpt obstipatie nu

   Voedingsvezels bevatten weinig calorieën, dragen daardoor bij aan afslanken en aan het verhelpen van obstipatie


Volkorenproducten verhelpen mede obstipatie van 2PreVenT2 thumbnail
16-12-2011

Volkorenproducten verhelpen mede obstipatie

Volkorenproducten zijn rijk aan niet-fermenteerbare voedingsvezels. Die zorgen voor een goede doorstroming van de darminhoud en verkleinen de kans op obstipatie. Een goed alternatief zijn de Obsti-Producten van 2PreVenT2.


09-12-2011

Wat is uw risicoprofiel bij Obstipatie?

   Door het beantwoorden van 10 vragen verkrijgt u een indicatief risicoprofiel met betrekking tot obstipatie. Verhelp het tijdig.


02-12-2011

Zwangerschap en opkomende Obstipatie

Obstipatie is lastig, zeker tijdens de zwangerschap. Voorkom en verhelp het tijdig met voeding die rijk is aan voedingsvezels of met Obsti-Pre van 2PreVenT2.


10-10-2011

Plussen en minnen van druiven voor een goede darmwerking

  Een goede darmwerking stoelt op goede voedingsvezels. Deze worden geleverd door Nutra-Pre. U bestelt ze eenvoudig en snel online, zie


07-10-2011

Plussen en minnen van druiven voor een goede darmwerking

Een goede darmwerking stoelt op goede voedingsvezels. Deze worden geleverd door Nutra-Pre. U bestelt ze eenvoudig en snel online, zie


05-10-2011

Niet-fermenteerbare voedingsvezels tegen obstipatie

  Niet-fermenteerbare voedingsvezels prikkelen de darmwand en verhelpen mede obstipatie. Bestel nu snel de capsules van 2PreVenT2 op http://www.obstipatie.nu


05-10-2011

Eet meer vezels en leef langer!

  Door meer voedingsvezels te nuttigen wordt een betere darmwerking verkregen en stijgt de kans op een langer leven: Nutra-Producten http://www.darmwerking.nl


05-10-2011

Fermenteerbare voedingsvezels of diarree?

  Fermenteerbare voedingsvezels verhelpen diarree. De capsules van Diar-Pre zijn rijk aan fermenteerbare voedingsvezels; verhelp diarree en zie www.diarree.nu


31-08-2011

Afname voedingswaarde en darmwerking

  De voedingswaarde van groente en fruit neemt af. Vul deze aan en bestel de Nutra-Producten capsules van 2PreVenT2 snel online voor een betere darmwerking


22-08-2011

Reizigersdiarree of chronische diarree?

  Reizigersdiarree kan ontstaan door voedselvergiftiging of een verzwakte darmflora Versterk deze preventief door capsules Diar-Syn te bestellen op www.diarree.nu


16-08-2011

Calcium en obstipatie

In vele gevallen dient het tekort aan de calcium inname te worden aangevuld met voedingssupplementen. Calciumcarbonaat verhoogt de kans op obstipatie. Calciumfosfaat en calciumcitraat doen dat in veel mindere maten. Bestel de juiste producten bij en bij www. 2PreVenT2.nl


05-08-2011

Voedingsvezels of diarree?

Een te snelle darmpassagesnelheid kan leiden tot diarree. Voedingsvezels geven structuur en vertragen de darmpassagesnelheid wat de kans op diarree verkleind.