Al meer dan 70 Nederlandse bedrijven betrokken bij ontwikkeling van F-35 Lightning II (JSF)

Door: Stork  08-09-2006
Trefwoorden: Jsf, Joint Strike Fighter

Meer dan 70 Nederlandse bedrijven zijn inmiddels betrokken bij de ontwikkeling van F-35 Lightning II (JSF). Hun gezamenlijke opdrachtwaarde bedraagt tot nu toe US$ 700 miljoen. De prognose van US$ 8 tot 10 miljard aan productieopdrachten blijft onveranderd gehandhaafd. Van de potentiële omzet voor Stork (US$ 4- 6 mrd) zal mogelijk ca. EUR 1,3 miljard worden uitbesteed aan andere Nederlandse bedrijven.

Dit wordt vandaag bekend gemaakt op een Stork meeting voor bestaande en potentiële JSF-toeleveranciers die Stork Fokker in Hoogeveen organiseert in nauwe samenwerking met de NIID, de Stichting Nederlandse Industriële Inschakeling Defensieopdrachten. Het doel van deze dag is het belang van participatie van het Nederlandse MKB in het JSF-programma te bekrachtigen en te illustreren. Daarnaast wordt inzicht gegeven in de vele kansen op de korte en middellange termijn. Voor deze dag zijn meer dan honderd Nederlandse bedrijven uitgenodigd. Ook de Nederlandse politiek op landelijk en provinciaal niveau is vertegenwoordigd. Daarnaast worden in het bijzijn van onder andere de staatssecretaris van Defensie Van der Knaap 3 JSF overeenkomsten tussen Stork Aerospace en het Nederlandse MKB getekend.

"Participatie van het MKB in het JSF programma is essentieel voor de Nederlandse luchtvaartkennis, voor de maak-industrie en voor Stork", zegt Sjoerd Vollebregt, bestuursvoorzitter van Stork. "Door de combinatie van unieke competenties van Stork en het Nederlandse MKB zijn wij in staat succesvol te participeren in dit technologisch innovatieve programma. Stork verwacht ongeveer EUR 1.3 miljard uit te besteden in de Nederlandse toeleveringsketen op basis van onze huidige deelname. Ik ben er trots op dat wij mogen optreden als vlaggeschip van het Nederlandse luchtvaartcluster."
Cent van Vliet, directeur NIID: "De huidige opdrachtwaarde van ruim US$ 700 miljoen, 4 jaar na de start van de Nederlandse participatie in het JSF programma, toont aan dat de prognose US$ 8 tot 10 miljard aan productieopdrachten van kracht blijft. Nu zijn al meer dan 70 Nederlandse bedrijven betrokken. Ik zou willen zeggen: Op naar de 100!"

Trefwoorden: Joint Strike Fighter, Jsf,

Contact Stork

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share