Stork Aerospace geselecteerd voor flaperons Joint Strike Fighter

Door: Stork  11-05-2006
Trefwoorden: Industrie, Luchtvaart, Ruimtevaart

Stork Aerospace geselecteerd voor flaperons Joint Strike Fighter; potentiële omzetwaarde tenminste US$ 170 miljoen

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin heeft Stork Aerospace geselecteerd voor de voorproductie van de 'flaperons' voor de F-35 Joint Strike Fighter. De selectie vertegenwoordigt een potentiële omzetwaarde van tenminste US$ 170 miljoen, gespreid over een periode van 2009 tot en met 2013. Met deze voor Stork grootste JSF-opdracht stijgt het totaal aan JSF gelieerde opdrachten voor Stork tot een omzetwaarde van ruim US$ 500 miljoen.

'Flaperons' zijn aan de vleugelachterzijde geplaatste 3 meter lange kleppen die zeer essentieel zijn voor het besturen van het vliegtuig. Stork participeert sinds 2003 in het Lockheed Martin ontwikkelingsteam dat deze flaperons ontwerpt. Bij dit ontwerp wordt uitgegaan van composietmaterialen en titanium. De selectie voor de voorproductie heeft Stork Aerospace in internationale competitie op basis van 'best value' verworven. Voor het bestaande F-16 vliegtuigtype van Lockheed Martin produceert Stork Aerospace al jarenlang eveneens de flaperons.

Andere bijdragen van Stork Aerospace aan het JSF-project betreffen het ontwerp en de (prototype)productie van de deuren en luiken, de elektrische vliegtuigbekabeling, de bekabeling en structuurdelen voor de Pratt & Whitney motoren en de stophaak. Bij deze JSF-opdrachten heeft Stork inmiddels een twintigtal Nederlandse toeleveranciers betrokken. Als de productiefase van start gaat, zal dit aantal naar verwachting stijgen.

Stork Aerospace ontwikkelt en produceert hoogwaardige componenten en systemen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie en levert geïntegreerde servicediensten en producten aan eigenaren en gebruikers van vliegtuigen. In 2005 boekte de groep met 3.385 medewerkers een omzet van € 551 miljoen van de totale Stork omzet van €1,82 miljard.

Trefwoorden: Industrie, Joint Strike Fighter, Luchtvaart, Ruimtevaart,

Contact Stork

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share