Nieuw: de Venti-Light, voor een effectieve bewaking van de luchtkwaliteit

Nieuw: de Venti-Light, voor een effectieve bewaking van de luchtkwaliteit van Atal

Door: Atal  23-02-2006
Trefwoorden: Bouw, Installatietechniek, Industrie

ATAL B.V. introduceert de "Venti-Light"; een ventilatie indicator die middels gekleurde LED's bijtijds waarschuwt voor onvoldoende ventilatie in een vertrek.

Het compact vormgegeven instrument meet het CO2-niveau in de ruimte, wat als maatstaf voor de luchtkwaliteit wordt gehanteerd. Het standaard meetbereik is 0-2000 ppm (Parts Per Million), maar middels instellingen is dit bereik te vergroten tot 0-20.000 ppm. Naast koolstofdioxide meet de Venti-Light tevens de temperatuur. Beide comfortparameters worden via een duidelijk afleesbaar display weergegeven.
De Venti-Light is geschikt voor wandmontage en beschikt over een unieke "stoplicht"-indicatie die de mate van ventilatie in het vertrek weergeeft. De groene LED staat voor een optimale ventilatie, bij de oranje LED is sprake van een matige ventilatie en indien de LED rood kleurt, dienen direct gepaste maatregelen te worden genomen om de ventilatie te verbeteren. De grenswaarden van de "stoplicht"-indicatie alsmede de helderheid van de LED's zijn door de gebruiker aan te passen. De Venti-Light wordt gevoed middels een 24 VAC adapter en maakt gebruik van een nauwkeurige en beproefde CO2-sensor, die werkt op basis van het NDIR-meetprincipe. Deze sensor heeft bovendien een zelfkalibrerende funktie waardoor de Venti-Light zeer onderhoudsarm is.
Optioneel kan de Venti-Light worden geleverd met een relais voor aansturing van een ventilatiesysteem of met een RS-485 communicatiemogelijkheid, zodat de unit ook in een gebouwbeheersysteem is te integreren. Een uitvoering met een relatieve vochtigheidsensor is eveneens beschikbaar.
Dat de ventilatie, hygiëne en het thermisch comfort op scholen ver onder de maat zijn, is thans regelmatig in het nieuws. Dit geeft een verhoogde kans op infecties (ziekte) en heeft invloed op de leer- en doceer prestaties. De gunstig geprijsde Venti-Light is dan ook uitstekend inzetbaar binnen scholen en kinderdagverblijven. Maar ook in vergaderzalen, kantoorvertrekken en openbare ruimten is de Venti-Light een praktisch instrument om de kwaliteit van het binnenmilieu te bewaken.

Trefwoorden: Bouw, Industrie, Installatietechniek, Luchtkwaliteit