NRG viert opening nieuw radiologisch Jaap Goedkoop Laboratorium

NRG viert opening nieuw radiologisch Jaap Goedkoop Laboratorium van Communicatiebureau Sherpa En De Fries

Door: Communicatiebureau Sherpa En De Fries  25-10-2007
Trefwoorden: Bouw, Installatietechniek, Kanker

Petten – NRG (Nuclear Research and Consultancy Group) in Petten krijgt op donderdag 1 november met het Jaap Goedkoop Laboratorium een bijzonder en uniek laboratorium. Het gebouw herbergt diverse radiologische laboratoria en een instructieruimte voor cursisten.

Professor Jaap Goedkoop was een pionier op het gebied van kernenergie en directeur van Reactor Centrum Nederland, de voorloper van NRG. Zijn weduwe mevrouw E. Goedkoop, verzorgt op donderdag 1 november de officiële opening van het nieuwe radiologisch laboratorium. Het laboratorium is ingericht voor onder meer onderzoek naar materialen voor energiewinning door kernfusie, onderzoek naar de verkorting van de levensduur van radioactief afval en de productie van medische isotopen voor de behandeling van patiënten.

In het voor Nederland unieke laboratorium zal NRG uiteenlopende activiteiten uitvoeren die op dit moment nog op verschillende locaties op de Onderzoeks Locatie Petten plaatsvinden. De concentratie van het werk op één locatie zorgt ervoor dat er minder ruimte nodig is en dat de werkzaamheden niet alleen efficiënter maar ook veiliger kunnen worden uitgevoerd.

Het nieuwe gebouw telt vier bouwlagen. In de kelder bevinden zich onder meer dubbelwandige tanks voor de opslag van afvalwater en een archief. Omdat het een radiologisch laboratorium is, zijn hoge eisen gesteld aan de brandwerendheid en aan de luchtbehandeling. Om te voorkomen dat lucht vanuit het gebouw naar buiten kan, staat het complete lab op onderdruk. De lucht in de laboratoria wordt elk uur maar liefst acht keer ververst. Verder bewaken verschillende systemen in de verschillend laboratoria het stralingsniveau.

In het nieuwe laboratorium verwerkt NRG radio-isotopen die in de Hoge Flux Reactor vervaardigd zijn voor medische doeleinden. Hiermee worden jaarlijks wereldwijd vele miljoenen patiënten behandeld, waaronder veel kankerpatiënten. Ook ontwikkelt NRG in het nieuwe lab medicijnen in samenwerking met onder meer ziekenhuizen. De activiteiten in het nieuwe laboratorium zijn ook van belang voor het internationale onderzoek naar kernfusie, waar NRG een belangrijke bijdrage aan levert. Daarnaast ondersteunt NRG met het chemisch onderzoek de niet-nucleaire industrie zoals de offshore.

Het nieuwe gebouw krijgt de naam Jaap Goedkoop Laboratorium, vernoemd naar professor Jaap Goedkoop die van 1961 tot 1984 wetenschappelijk directeur was van het Reactor Centrum Nederland, de voorloper van NRG. Hij wordt gezien als een van de Nederlandse pioniers op het gebied van kernenergie.

einde persbericht

Aanmelding persrondleiding

U bent van harte uitgenodigd de feestelijk officiële opening van het Jaap Goedkoop Laboratorium bij te wonen. Speciaal voor de pers heeft NRG een aangepast programma dat u in staat stelt het officiële programma bij te wonen maar ook om deel te nemen aan de persrondleiding die door vier laboratoria in het nieuwe gebouw leidt. Op verzoek ruimen wij tijd in voor interviews.
In verband met de beveiliging van het terrein en accreditatie, moet u zich vooraf bij ondergetekende aanmelden. Om het terrein te betreden moet u bij de entree uw geldige legitimatie tonen.


Programma:

14.00 uur ontvangst bij de entree - accreditatie, ingang NRG – ECN
14.30 uur ontvangst in Jaap Goedkoop Laboratorium
14.45 uur feestelijke openingsceremonie
15.30 uur rondleiding door laboratoria en aansluitend gelegenheid tot interviews
16.30 uur afsluiting programma – begeleiding naar de entree


Voor nadere informatie

Menno Jelgersma
NRG communicatie
075 6411740
06 36317040
[email protected]

Trefwoorden: Bouw, Installatietechniek, Kanker, Kernenergie, Laboratorium, Radio-isotopen, Radiologie,

Contact Communicatiebureau Sherpa En De Fries

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share