Tussenpersonen verwachten groei in de hypotheekmarkt voor specifieke doelgroepen

Tussenpersonen verwachten groei in de hypotheekmarkt voor specifieke doelgroepen van Elq Hypotheken

Door: Elq Hypotheken  08-11-2006

Zwanenburg, 8 november 2006 - In oktober 2006 heeft ELQ Hypotheken onder 300 tussenpersonen een onderzoek uitgevoerd naar hun visie op de hypotheekmarkt voor de komende drie jaar. Hieruit blijkt onder andere dat tussenpersonen nog steeds vertrouwen in een groeiende hypotheekmarkt, ondanks actuele discussies over de aftrek van hypotheekrente. Die groei is vooral te vinden in producten die voor specifieke doelgroepen zijn ontwikkeld.

De visie van tussenpersonen
Het onderzoek werd gehouden, omdat ELQ Hypotheken haar nichemarkt via tussenpersonen bewerkt. Juist voor dit bedrijf is het dan ook belangrijk te weten wat de visie van tussenpersonen op deze markt is. Ebbo de Jong, directeur Marketing & Sales: “Wij zijn succesvol door producten voor nichemarkten te ontwikkelen. Wij blijven erg benieuwd naar de mening en visie van tussenpersonen over dit soort hypotheekproducten in de toekomst. Maar liefst 90% van de respondenten verwacht bijvoorbeeld een groei van de nichemarkt voor mensen met BKR-coderingen en/of variabele inkomens.”

Overige verwachtingen van respondenten voor de komende drie jaar:

  • 93% verwacht dat het aantal hypotheekproducten voor specifieke doelgroepen toeneemt
  • 58% verwacht dat de hypotheekmarkt groeit
  • Ruim 80% verwacht dat het aantal buitenlandse hypotheekverstrekkers stijgt
  • 80% verwacht dat het aantal tussenpersonen daalt
  • Het acceptatiebeleid van hypotheekverstrekkers wordt naar verwachting volgens 55% strenger en volgens 37% juist flexibeler

Groei door hypotheekproducten voor speciale doelgroepen
Onderdeel van het onderzoek was de vraag: “Welk nieuw hypotheekproduct kan de komende drie jaar succesvol zijn?” Tussenpersonen die deze vraag beantwoordden, zien mogelijkheden voor specifieke doelgroephypotheken. Bijvoorbeeld een seniorenhypotheek, een moslimhypotheek of een hypotheekproduct voor niet-Nederlands ingezetenen. Daarnaast werden een hypotheek voor recreatiewoningen buiten Nederland, hypotheekproducten met familieleden (broer-zus, ouder-kind, nicht-neef) en een hypotheek voor flexwerkers genoemd.