Sproeien om te drogen

Sproeien om te drogen van H.b. Beheer

Door: H.b. Beheer  05-09-2007

Jarenlang research levert dit bijzonder droogsysteem: adsorptiedroger voor sproeitorens bedoeld voor een constante luchtvochtigheid. Het grootste droogwiel heeft zelfs een doorsnede van 4,5 meter.
Hoewel het sproeidrogen, drogen van vloeibare stoffen in poedervorm, zoals melk, geen nieuw fenomeen is, is de wijze waarop de lucht vooraf wordt gedroogd, dat wel. Met een speciaal door HB ontworpen ‘luchtontvochtiger’ wordt het vocht uit de lucht gehaald waardoor de luchtvochtigheid in de sproeitoren constant is.

Voedings- en levensmiddelenindustrie
Binnen de voedings- en levensmiddelenindustrie is vocht een grote boosdoener. Voornamelijk in de zomermaanden is de luchtvochtigheid van een dusdanig hoog niveau dat maatregelen nodig zijn. In extreme gevallen kan de luchtvochtigheid oplopen tot een waarde van 16 gr H²O per kg in de zomermaanden met in de winter waarden van minstens 4 gr H²O per kg. De streefwaarde is 2 gr H²O per kg.
Een voorbeeld van sproeidrogen is het product melk. Melk komt als vloeistof naar de fabriek. Daar wordt melk ingedikt en dan gesproeid in de sproeitoren. Het resterende water verdampt. Als de luchtvochtigheid te hoog is, gaat de poedervorm verkleven, de capaciteit wordt minder en het rendement daalt. Het is voor deze industrie daarom van groot belang dat onder een constante luchtvochtigheid wordt gewerkt.

Meer capaciteit, minder kosten
Het op peil houden van de luchtvochtigheid biedt de industrie grote voordelen: hogere capaciteit tegen lagere kosten. De eerste orders zijn inmiddels uitgevoerd. Binnenkort plaatst de HB Group de grootste adsorptiedroger ter wereld op een sproeitoren bij een voedingsmiddelenfabriek in Kampen.

HB Group
De HB Group is gespecialiseerd in luchtbehandeling, zoals het drogen en koelen van lucht. Het inmiddels ruim 60 jaar oude bedrijf heeft twee grote takken: HB Koeltechniek BV en HB Drying Systems. Het hoofdkantoor is gevestigd in Almelo. Daarnaast kent het bedrijf vestigingen in China (HB Shanghai Drying System), Denemarken (HB Cotes A/S), Duitsland (HB Trocknungssysteme GmbH), Engeland (HB Sorption Wheel Services Ltd) en Tsjechië (HB Krako sro). De productie vindt plaats in China, Denemarken, Nederland en Tsjechië. Binnen de HB Group werken wereldwijd enkele honderden mensen.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

HB Group
Contactpersoon: ing. Marcel van den Berghe, Sales Engineer
Van den Broekeweg 16
7602 PH Almelo
Telefoonnummer: 0546 - 86 50 66
www.hbgroup.nl