Familiebemiddeling: dé oplossing bij familieruzies en familieproblemen

Door: Stichting Voor Familiebemiddeling  02-11-2008
Trefwoorden: Mediation, Bemiddeling, Familieproblemen

Familieproblemen oplossen
Ruzies en conflicten vreten aan je. Ze vreten aan je rust, aan je tevredenheid, aan je geluk. Het zijn hindernissen op de weg naar vernieuwing. Maar ruzies en conflicten hebben een oplossing. Er is altijd de mogelijkheid naar een situatie toe te komen waarin de wrevel en het benadeeld zijn verdwenen zijn.

Het oplossen van een conflictsituatie werkt enorm bevrijdend. Het goed afsluiten van een oude situatie bevordert het beginnen van iets nieuws.

De moeilijkheid bij het oplossen van conflicten is vaak dat de andere partij niet bereikbaar is. De communicatie is verbroken, er is veel onbegrip. Misschien ben je zelf bang de ander te benaderen.

Bij de methode van familiebemiddeling worden vier openingen gebruikt die de oplossingen van een conflict kunnen voorbereiden. Openingen die het begin kunnen zijn van een oplossing waar iedereen tevreden mee is. De vier openingen hebben betrekking op jezelf. Je kunt er dus zelf mee aan de slag. Het gaat om

je eigen opvatting
je eigen standpunt
je eigen aandeel
je eigen voordeel
Elk van de openingen biedt een stuk gereedschap om voor jezelf de conflictsituatie in beweging te brengen. Je eigen opvatting heeft te maken met het versterken van jezelf. Door te onderzoeken hoe je op het conflict reageert word je minder kwetsbaar. Je eigen standpunt levert de uitdaging op om in beweging te komen en open te staan voor alternatieven. Je eigen aandeel biedt de mogelijkheid respect te tonen voor de positie waar de andere partij zich in bevindt. Tenslotte kun je nog kijken naar welke voordelen het conflict je oplevert. Waar zit bij jou de weerstand om het conflict uit je leven te laten verdwijnen?

Met deze methode kun je verrassende resultaten berijken bij conflicten op het persoonlijke vlak.Trefwoorden: Bemiddeling, Familiebemiddeling, Familieproblemen, Familieruzies, Mediation,

Contact Stichting Voor Familiebemiddeling

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share