Online stemmen op lijsttrekker Europese verkiezingen voor leden VVD

Online stemmen op lijsttrekker Europese verkiezingen voor leden VVD van Innovadis

Door: Innovadis  31-10-2008
Trefwoorden: Verkiezingen, Europees Parlement, Innovadis

Enschede, vrijdag 31 oktober 2008 – In tegenstelling tot de rest van Nederland leven de aanstaande verkiezingen voor het Europese Parlement al volop bij Innovadis. Dit internetbedrijf uit Enschede maakte het voor stemgerechtigde leden van de VVD mogelijk online te stemmen op hun favoriete lijsttrekker voor het Europese parlement. De stemming was geopend van 24 september tot en met 8 oktober. Afgelopen maandag 13 oktober werd bekend dat Hans van Baalen de lijst in Europa gaat trekken.

Het online stemmen is een succes gebleken aangezien 74 procent van de stemmen online werd uitgebracht. Daarnaast was het ook mogelijk om via de telefoon (11%) en via de post (15%) een stem uit te brengen. Het grote voordeel van het online stemmen is dat het aantal uitgebrachte stemmen direct na sluiting bekend is. Dit maakt het voor de VVD mogelijk om vorige week maandag de uitkomst van de verkiezing al bekend te maken.

Het I-Stemming concept van Innovadis is reeds in de loop der jaren door diverse organisaties ingezet. Ook de destijds veelbesproken verkiezing van de VVD lijsttrekker voor de Tweede Kamer is door Innovadis mogelijk gemaakt. Dergelijke verkiezingen dienen veilig te verlopen en de mogelijkheid tot meerder malen een stem uitbrengen moet vanzelfsprekend uitgesloten worden. Innovadis heeft bij dit project samengewerkt met Telecats, die de telefonische stemming mogelijk maakte.

Trefwoorden: Europees Parlement, Innovadis, Online Stemmen, Telecats, Verkiezingen,