Moven: Motion capturing voor 3D animatie

Moven: Motion capturing voor 3D animatie van Xsens Technologies

Door: Xsens Technologies  31-08-2006
Trefwoorden: Sensor, 3d Animatie, Bewegingswetenschap

De technologie achter Moven is gebaseerd op miniatuur sensoren, die geïntegreerd in een comfortabel pak verspreid over je lichaam zitten. Iedere sensor bevat kleine versnellingsopnemers en gyroscopen, die de lichaamsbeweging registreren. Deze bewegingsdata wordt draadloos verzonden naar laptop of computer, waar je in real-time een animatiefiguur ziet bewegen. Uniek is het feit dat er geen cameraopstellingen nodig zijn of andere externe componenten. Dit is in tegenstelling tot oude technieken zoals die bijvoorbeeld toegepast zijn voor het tot leven brengen van Gollem in Lord of the Rings, waarbij tal van hoog-resolutie camera’s en reflecterende bolletjes gebruikt werden. Moven is veel sneller en gemakkelijker in gebruik te nemen en er zijn geen dure studio’s meer nodig voor het maken van 3D animaties. Bovendien is de werking van de sensoren zo nauwkeurig, dat het systeem met recht ‘levensecht’ genoemd mag worden.

Ontwerpers die evalueren hoe mensen zich gedragen in of bij een nieuw product of werkproces, hebben eveneens veel baat bij Moven. Dit geldt ook voor onderzoekers van revaliderende patiënten en sporters, met name doordat Moven zo gemakkelijk buiten het lab te gebruiken is. TNO, één van de eerste gebruikers van Moven, zet het product in voor analyses van onder meer schaatsers, hockeyers en atleten. Schaatser Erben Wennemars verklaarde enthousiast: “Die 3D animaties, daar heb je veel aan. Je krijgt veel informatie over je positie en afzet”. Moven wordt tevens toegepast in een nieuwe virtuele trainingsomgeving voor defensie. Soldaten worden uitgerust met Moven en een ‘head-mounted display’ en zijn als het ware ondergedompeld in een virtuele wereld, die mede gestuurd wordt door de eigen bewegingen. Deze simulatie maakt het mogelijk om gericht gevechtsacties te trainen en evalueren. Dergelijke toepassingen worden mogelijk gemaakt door Moven doordat het pak bijna ongemerkt onder normale kleding te dragen is én dankzij het real-time gedrag dat met traditionele systemen niet haalbaar is. En zo is Moven voor nog veel meer branches een interessant instrument!

Demonstraties op internationale beurzen en congressen tonen aan dat de belangstelling voor Moven zeer groot is. Het is daarom niet verrassend dat Xsens momenteel in een dynamische groeifase zit en interessante mogelijkheden heeft voor zowel starters op de arbeidsmarkt, als mensen met werkervaring. Wereldwijd is Xsens toonaangevend en in Europa zelfs de enige specialist op het gebied van inertiële sensoren. Xsens is gevestigd op het Business & Science park te Enschede en is in 2000 ontstaan als spin-off van de Universiteit Twente.

Trefwoorden: 3d Animatie, Bewegingswetenschap, Gollem, Mocap, Moven, Sensor,