Ankara 19 Mayis stadion is geslaagd voor de test

Ankara 19 Mayis stadion is geslaagd voor de test van Greenfields Sports Turf Systems

Door: Greenfields Sports Turf Systems  20-01-2009
Trefwoorden: Kunstgras

Het FIFA 2 Star Certificate is momenteel de hoogst mogelijke certificering voor dit type voetbalveld. Het certificaat kan worden toegekend na uitgebreide laboratoriumtests en het doorstaan van op voetballen toegespitste kwaliteitstests op het gebied van duurzaamheid, slijtvastheid, schokabsorberend vermogen, verticale vervorming en stuiter- en rolgedrag van de bal. Bovendien wordt gekeken naar weersbestendigheid, draaivermogen, glijden/schuiven, oppervlakteslijtage en het gedrag van de bal als deze onder een hoek de mat raakt (gemeten werd het afremmen op de mat van ballen die met een snelheid van 45 km werden afgevuurd). Nadat de mat deze tests glansrijk had doorstaan, ontving het Ankara 19 Mayis Stadion de 2 Star certificering.

De kosten zijn 14 maal lager
Nu met behulp van de nieuwste Europese technologie het FIFA 2 Star Certificate is verkregen, heeft het oude, trouwe voetbalstadion een nieuwe status gekregen: het is geschikt voor het spelen van professioneel voetbal op het hoogste niveau. Dit betekent dat alle officiële wedstrijden, inclusief de finale van de Champions League, in het Ankara 19 Mayis Stadion kunnen worden gespeeld.
Inmiddels heeft Labosport, de autoriteit die het onderzoek heeft uitgevoerd, aangekondigd dat dezelfde testprocedure zal worden uitgevoerd voor voetbalvelden van natuurgras, op basis van overeenkomstige criteria en testmethoden. Zo moeten bijvoorbeeld alle velden in Frankrijk aan deze normen voldoen. Kijkend naar deze criteria en naar de manier waarop de Turkse voetbalbond deze op kunstgras heeft toegepast, blijkt dat geen enkel natuurgrasveld in ons land aan deze normen voldoet indien het ook voor natuurgrasvelden verplicht wordt aan de internationale regels te voldoen.
De geschiktheid van kunstgras voor voetbal wordt door het publiek veel besproken, maar het is duidelijk dat kunstgrasmatten veel goedkoper zijn dan velden van natuurgras. Zo bedragen de kosten voor onderhoud van een goed aangelegd veld van natuurgras bijna 500 euro per jaar. Vanuit financieel oogpunt is een goed aangelegd veld van natuurgras 14 maal duurder dan een kunstgrasmat met tien jaar garantie.


HÜRRIYET
DINSDAG 2 DECEMBER 2008 sport

Trefwoorden: Kunstgras

Contact Greenfields Sports Turf Systems

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share