Er is geen verschil tussen kunstgras en natuurgras

Er is geen verschil tussen kunstgras en natuurgras van Greenfields Sports Turf Systems

Door: Greenfields Sports Turf Systems  30-09-2008
Trefwoorden: Voetbal, Kunstgras, Topproduct

Er bestaan veel misverstanden over het gebruik van kunstgras als voetbalondergrond. Zo is er bijvoorbeeld kritiek dat kunstgras tot blessures kan leiden. Tijdens een kunstgrasdiscussie in Turkije waarbij mensen van FIFA, te weten Nigel Fletcher en Eric Harrison, aanwezig waren is er een punt achter deze kritiek gezet. Vanwege de problemen die zich op de kunstgrasvelden hebben voorgedaan, heeft kunstgras een negatieve reputatie. In hoeverre lijkt kunstgras op natuurgras in het professionele voetbal?

Alle statistieken zijn gelijk
Tegenwoordig worden met de derde generatie producten prestaties gehaald die dicht bij goed natuurgras liggen. Tijdens de prestatieanalyse van teamsporten heeft de gespecialiseerde organisatie ProZone 100 wedstrijden bestudeerd, waaronder wedstrijden van de Champions League, de UEFA Cup, de Nederlandse Eredivisie en het Wereldkampioenschap van 2007 onder 20 jaar. Met behulp van 10 sensoren zijn alle spelers en balbewegingen gemeten. Het resultaat is overduidelijk: “Tussen de voetbaltechnische data die op kwalitatief natuurgras en kunstgras zijn verkregen, is geen aantoonbaar verschil.” De gegevens over de tijd dat de bal in het spel blijft, het aantal keren dat de spelers aan de bal zijn, het assistpercentage en alle overige data liggen dicht bij elkaar.

Een ander onderzoek dat de competities van Oostenrijk, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Nederland en Rusland omvat, gaat over blessures. Dit betreft een onderzoek vanaf 2003, waarin meer dan 600 duizend wedstrijduren zijn opgenomen. Ook hier zijn geen verschillen van betekenis.

Hoe wordt de vergelijking gemaakt?
FIFA heeft een “Kwaliteitsconcept voor Voetbalgrasvelden” ontwikkeld om speelvelden te laten produceren die voorzien in de behoeften van de voetballers. Kunstgrasvelden die volgens de hoogste technische standaarden van de beste kwaliteit zijn, krijgen het recht het keurmerk te dragen dat staat voor de producten die de FIFA adviseert. Op een FIFA-veld met twee sterren kunnen wedstrijden gespeeld worden van het hoogste niveau, van de kwalificatiewedstrijden voor het Wereldkampioenschap tot wedstrijden voor de Champions League. Ook het IFAB heeft in 2004 het Kwaliteitsconcept van de FIFA goedgekeurd. In laboratoriumtests worden in de eerste fase de bespeelbaarheidscriteria van het veld, de duurzaamheid, slijtage en beschadiging en de weerstand tegen de verschillende klimaattypen beoordeeld. Het kunstgras dat door deze tests heen komen, mag officieel gelegd worden. Vervolgens zal het Instituut voor veldtesten van de FIFA het veld verder testen. Voor de velden die de twee fasen hebben doorlopen, kunnen dan de FIFA keurmerken aangevraagd worden.

Trefwoorden: Kunstgras, Kunstgras Discussie, Kunstgras Natuurgras, Kunstgras Sportvelden, Topproduct, Voetbal

Contact Greenfields Sports Turf Systems

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share