Jacht op de leaserijders!

Door: RitAssist Nederland B.V.  29-07-2009
Trefwoorden: Rittenregistratie, Kilometerregistratie, Kilometeradministratie

De Belastingdienst neemt een kwart miljoen leaserijders en eigenaren van bedrijfswagens de komende tijd nog intensiever op de korrel als die de 'Verklaring geen privégebruik auto' misbruiken.

Het aantal fraudeurs van die ontheffingsregeling voor bijtelling neemt volgens de fiscus gestaag toe. De Belastingdienst schuwt daarom nieuwe tactische opsporingsmiddelen en -methoden niet om nog meer fraudeurs in de val te laten lopen die op slimme wijze de bijtelling denken te kunnen omzeilen. Welke maatregelen dat zijn, wordt niet bekend gemaakt. Door de verhoging van de bijtelling naar 25 procent van de cataloguswaarde boven op het jaarloon, is de 'Verklaring geen privégebruik auto' razend populair geworden. Veel zakelijke rijders melden de fiscus dat ze de bedrijfswagen niet voor privédoeleinden gebruiken. Zij hoeven geen bijtelling te betalen. Dat aantal is de 250.000 deze maand gepasseerd.

Piekzaterdagen
Tijdens de uittocht van de komende zomervakantie in juli en augustus moeten leaserijders met een dergelijke verklaring rekening houden met intensieve grenscontroles. De fiscus zal waarschijnlijk, met name op de bekende piekzaterdagen, onaangekondigd bij de belangrijkste grensovergangen met België en Duitsland kentekens van auto's scannen.

De gegevens worden opgeslagen en vergeleken met andere gegevens van controlemomenten van gefotografeerde voertuigen.

Automobilisten kunnen een brief van de Belastingdienst ontvangen waarmee ze moeten bewijzen dat ze voor een zakelijke afspraak de grens over moesten. Wie geen sluitende rittenregistratie of verklaring kan overleggen of met een caravan de grens overging, kan rekenen op een naheffing en boete.

"We komen sowieso in actie als voertuigen drie tot vijf keer worden getraceerd op locaties die niet kloppen. Iemand die in Groningen wordt gefotografeerd en die dan via de rittenadministratie aangeeft op een bepaalde dag en tijdstip in Maastricht te zijn geweest, is verdacht", aldus een zegsvrouw van de Belastingdienst.

Wie sjoemelend toch meer dan 500 kilometers aan privékilometers rijdt, ontloopt een flinke naheffing en boete niet. En die kan soms oplopen tot duizenden euro's. Begin dit jaar werd met behulp van flitspalen tien miljoen euro extra aan boetes en naheffingen voor fraude met lease-auto's binnengehaald.

Trefwoorden: Auto Belasting, Kilometeradministratie, Kilometerregistratie, Leaserijders, Rittenregistratie,

Contact RitAssist Nederland B.V.

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share