Lekker ballen op het werk met de zitbal

Lekker ballen op het werk met de zitbal van Medipreventiecentrum

Door: Medipreventiecentrum  16-07-2009

Hij leukt al een tijdje het doorsnee duffe kantoor op: de fitbal. Hij is niet alleen vrolijk maar – zoals de naam al doet vermoeden – hij is goed voor je lijf. Langzaam maar zeker is hij op de werkvloer geïnfiltreerd. De skippybal-achtige vervanging voor de bureaustoel. Vrolijk wiegend zitten werknemers nu achter hun bureau. En je kan er meer mee dan op vrijdagmiddag een skippybal race houden om de teamgeest van je bedrijf te vergroten. Deze fitbal, ook wel zitbal genoemd, is een trainingsmiddel om evenwicht, balans en stabiliteit van het lichaam te optimaliseren. Je gaat op de bal zitten en laat een of beide voeten los. Je oefent zo invloed uit op je houding en je evenwichtsorgaan. Deze evenwichtstraining maakt je bewust van je lichaam, van je juiste lichaamshouding en van alle kleine bewegingen die je onbewust maakt. Want bij een kleine beweging heb je al kans van de bal af te donderen en dat wil je natuurlijk niet op je werk. Daarom corrigeer je eigenlijk voorturend. De spieren van je romp worden hierdoor gedwongen tot actie. Bij een drukke baan, waarbij het sportavondje consequent wordt overgeslagen, is het prettig dat je een sterke rug en een six pack kan ontwikkelen terwijl je werkt. Maar de bal is niet alleen voor op het werk. Thuis of op de sportschool doet deze bal ook zijn werk. Je kan er mee stretchen of ontspannen.
Wanneer je met je buik op de bal ligt, wordt de rug wervel voor wervel gerekt. En voor zwangere vrouwen is het ook een uitkomst. Op de fitbal kan je uitrusten, prenatale oefeningen mee doen of weeën mee op vangen. De bal is niet alleen geschikt om een sterker lijf mee te ontwikkelen. Volgens drs. Marvin Royé, bewegingswetenschapper bij het Medipreventiecentrum kan de bal ook klachten voorkomen.’De bal is ter voorkoming van nekklachten, schouderklachten en rugklachten, maar ook bekkeninstabiliteit.’ Royé voorspelt ook al het nieuwe, minder opvallende middel, het balkussen. Deze
kun je gewoon op je bureaustoel leggen en is ook toepasbaar in de auto. Op de site www.medipreventiecentrum.nl heb je al ballen vanaf 14,90 euro en een balkussen vanaf 24,90 euro.

MAUD DOLHAIN
Dagblad De Pers AMSTERDAM

Voor meer informatie of een persoonlijk & deskundig advies kan contact gezocht worden met de klantenservice van Medipreventiecentrum via telefoonnummer 074-2911110 of per e-mail: [email protected].