Stichting GoedInvesteren introduceert Rambutan op Nederlandse markt

Door: Stichting Goedinvesteren  11-09-2006

Stichting GoedInvesteren biedt als eerste aanbieder van groene investeringsprojecten in Nederland de mogelijkheid om te investeren in de rambutanteelt in Costa Rica. Investeerders ontvangen al in het vierde jaar na aanplant een eerste uitkering van de netto opbrengst van de rambutan oogst.

In de looptijd van 10 jaar wordt per perceel een opbrengst verwacht van ongeveer 10.000 kilo. Stichting GoedInvesteren geeft daarbij een opbrengst garantie van 6.750 kilo tijdens de hele contractperiode. De rambutanteelt is goed voor de werkgelegenheid in het armste deel van Costa Rica. Naast de 25 vaste arbeidskrachten levert de rambutan oogst voor nog eens 100 mensen zinvol werk en gezinsinkomsten op.

De Rambutan vrucht wordt in Midden-Amerika en door Aziaten gezien als een delicatesse. De vraag naar vruchten is groot, terwijl het aanbod relatief laag is. In 2005 werd voor de oogst 5 dollar per kilo (Free on Board) betaald op het vliegveld van San José in Costa Rica. De Rambutan teelt en de vorming van veel vruchten is sterk afhankelijk van klimatologische omstandigheden. Het juiste klimaat is slechts in enkele gebieden in de wereld te vinden, zoals in het zuidwesten van Costa Rica, waar de rambutanteelt plaatsvindt.