Solid Edge ‘synchronous technology’

Door: Bosch Engineering B.V.  22-05-2008
Trefwoorden: Software, Ontwerp, Ontwikkeling

Nieuwe technologie
Siemens PLM Software realiseert doorbraak in digitale productontwikkeling met ‘synchronous technology’


Eerste ‘history-free’ modelleringstechnologie in PLM-industrie werkt tot 100 keer sneller

’s-Hertogenbosch/Hannover, 22 april 2008 – Siemens PLM Software, een business unit van de Siemens Industry Automation Division en aanbieder van software en diensten voor product lifecycle management (PLM), realiseert met ‘synchronous technology’ een grote doorbraak in digitale productontwikkeling. Dit is de eerste history-free feature based modeling-technologie in de PLM-industrie. Hiermee kan de gebruiker tot wel honderd keer sneller werken.

De nieuwe technologie van Siemens PLM Software, waar patent op is aangevraagd, wordt gelijktijdig op Hannover Fair alsmede via een wereldwijde webcast geïntroduceerd. Het combineert constraint solver-oplossingen met direct modeling en wordt geïntegreerd in de nieuwe versies van NX™ en Solid Edge®.

“Siemens heeft het enorme potentieel van ‘synchronous technology’ ingezien tijdens de due dilligence-fase van de overname van UGS,” aldus Anton Huber, CEO bij Siemens Industry Automation Division. “Het digitale model vormt de basis van onze gedeelde visie om de product- en productielevenscyclus tot één geheel te smeden en we hebben daarom samengewerkt om deze doorbraak in CAD-technologie snel te realiseren. Deze technologie betekent een enorme verandering voor het ontwerpen van producten en stelt producenten in staat de innovatieprocessen te versnellen, wat uiteindelijk resulteert in hogere inkomsten.”

“Deze nieuwe ‘synchronous technology’ is een absolute doorbraak,” aldus Jack Beeckman, PLM manager bij Liebert Corp. “Dit is het begin van een nieuw tijdperk voor 3D CAD-ontwerp, een engineer krijgt nu de vrijheid om daadwerkelijk engineer te zijn. Deze nieuwe technologie verandert de manier waarop mensen over CAD denken. En, nog belangrijker, het verandert de manier waarop CAD hen in staat stelt om na te denken over wát ze willen modelleren, en niet hóe ze willen modelleren.”

First-Ever History-Free, Feature-Based Modeling
Deze technologie is de eerste ontwerpoplossing in de geschiedenis die tegelijkertijd geometrie en regels synchroniseert door middel van een intelligent proces. Het versnelt innovatie op de volgende gebieden:

- Snel vastleggen van ideeën: ‘synchronous technology’ legt ideeën net zo snel vast als een gebruiker ze bedenkt, waardoor er tot honderd keer sneller gewerkt kan worden. Ontwerpers kunnen meer tijd besteden aan innovatie met nieuwe technieken die de efficiëntie van parametrische dimensionale modellering verbeteren, zonder rekening te hoeven houden met lange rekentijden van de computer die ontstaan door geometrische afhankelijkheden in het model. Met de technologie kan men parameters en ontwerpregels op het model creëren of wijzigen, zonder rekening te hoeven houden met ontwerphistorie.
- Snelle ontwerpveranderingen: De nieuwe technologie maakt het mogelijk om veranderingen in een paar seconden in plaats van uren door te voeren door een ongeëvenaarde eenvoud bij het wijzigen. Het doorvoeren van geplande en ongeplande verandering wordt automatisch gedaan in een paar seconden in plaats van uren door een ongeëvenaard gemak bij het editen. Dit is onafhankelijk van de herkomst van het ontwerp en de eventuele aanwezigheid van een ontwerphistorie.
- Verbeterd multi-CAD hergebruik: dankzij de technologie kunnen gebruikers data van andere CAD-systemen hergebruiken zonder opnieuw te moeten modelleren. Zij kunnen werken in een multi-CAD-omgeving met een snel en flexibel systeem waarmee ze data van andere CAD-systemen sneller kunnen wijzigen dan in het originele systeem, onafhankelijk van de ontwerpmethodologie. Met de ‘suggestive selection’-technologie worden functies van verschillende ontwerpelementen automatisch samengevoegd zonder dat daar features of constraints nodig zijn. Dit verbetert het hergebruik van ontwerpen en de efficiëntie van OEM’s en toeleveranciers.
- Nieuwe gebruikerservaring: de technologie verandert de ervaring van gebruikers waardoor 3D-gebruik net zo eenvoudig is als 2D-gebruik. Onafhankelijke 2D- en 3D-omgevingen worden samengevoegd wat resulteert in een 3D-applicatie met het gebruiksgemak van 2D. Hierdoor zijn ontwerp-tools eenvoudig onder de knie te krijgen voor incidentele gebruikers en wordt gebruik mogelijk voor productie engineers op de werkvloer.

“De laatste jaren zijn er belangrijke stappen voorwaarts gezet in de ontwikkeling van 3D-ontwerptechnologie, maar ontwikkelaars zijn niet in staat geweest om de rekentijd aan te pakken die hoort bij het herberekenen van modellen op basis van ontwerphistorie,” aldus Chuck Grindstaff, executive vice president producten bij Siemens PLM Software. “Traditionele parametrische modellering past serieel regels toe op geometrie. Hiermee worden geplande aanpassingen geautomatiseerd, maar onverwachte aanpassingen aan het ontwerp worden niet meegenomen. Modellering die minder gebaseerd is op ontwerphistorie concentreert zich op unconstrained geometrie, maar levert in op intelligentie en ontwerpintentie. Door direct modeling is er minimale kennis nodig van de complexe ontwerphistorie, maar wordt de engineer niet beperkt in zijn mogelijkheden. Onze nieuwe ‘synchronous technology’ combineert het beste van twee werelden om veranderingen op een krachtige en flexibele manier te verwerken. Als we dit vergelijken met traditionele methoden zien we een enorme toename van productiviteit.”

“Synchronous technology verlegt de architecturale grenzen die horen bij een CAD-systeem dat werkt op basis van ontwerphistorie,” aldus Ken Versprille, PLM Research Director bij CPDA. “Dankzij de mogelijkheid om huidige geometrische kenmerken te herkennen en en real-time afhankelijkheden te bepalen zijn we met synchronous technology in staat om een model te veranderen zonder daarbij de ontwerphistorie te moeten doorlopen. Gebruikers ervaren een enorme toename in productiviteit, omdat deze afhankelijk is van de complexiteit van het model. Een toename in snelheid van factor honderd kan zelfs een bescheiden schatting zijn.”

Beschikbaarheid
De technologie waarvoor momenteel een patentaanvraag loopt is ontwikkeld in samenwerking tussen de NX en Solid Edge ontwikkelafdelingen van Siemens PLM Software. De ‘synchronous technology’ wordt geïmplementeerd in de volgende versies van NX en Solid Edge en als een applicatielaag toegevoegd op de D-Cubed™- en Parasolid®-software. De introductie van deze nieuwe versies staat gepland op 21 mei tijdens de jaarlijkse Analyst and Media Conference in Boston. In de Benelux worden de nieuwe versies van NX en Velocity Series geïntroduceerd tijdens Siemens PLM Connection 2008 (op 28 mei in Eindhoven en op 29 mei in Mechelen).

Meer informatie over deze aankondiging kunt u krijgen via de webcast op http://www.siemens.com/plm/breakthrough . Of neem contact op met bosch engineering, official PLM Solutions Partner van Siemens, tel                0541 534 258         of [email protected]

Trefwoorden: 2d, 3d Cad, Cad, Modeling, Ontwerp, Ontwikkeling, Plm, Siemens, Software, Synchronous Technology, Velocity,