Bij deze hitte merk je pas hoe slecht de airco in je auto functioneert!

Door: De Auto Airco Specialist.nl  12-05-2007
Trefwoorden: Onderhoud, Auto, Vakantie

“Het probleem wordt veroorzaakt doordat er nauwelijks of nooit onderhoud aan de airco van uw auto wordt gepleegd. De meeste automobilisten gaan er vanuit dat de airco standaard wordt nagekeken tijdens een grote beurt of APK. Bij de verplichte keuring wordt er totaal niet gekeken naar de airco, en bij een onderhoudsbeurt staat het meestal ook niet in het onderhoudsschema. Bovendien geeft de klant vaak niet even aan dat naar zijn of haar idee de airco niet of minder goed zijn werk doet. Pas bij temperaturen zoals we die meemaakten gedurende de afgelopen weken of als de autokoelkast het echt niet meer doet komt dit ter sprake. Hiermee is de airco (inclusief interieurfilter) naast de schokdemper en de doorgezakte bestuurdersstoel een van de meest verwaarloosde onderdelen van uw auto. Jaarlijks onderhoud aan de airco kan echter veel ongemak en hoge reparatie kosten voorkomen.” Aldus Willie Harberink van het gelijknamige autobedrijf te Oldenzaal.

“Aircosystemen verliezen per jaar 10 tot 15% van het koudemiddel via doorzweten van leidingen en/of slechte verbindingen en lekkage langs keerringen. Dit is een natuurlijk proces dat wordt veroorzaakt door de kleine moleculaire structuur van het koudemiddel. Teveel verlies resulteert in een slechte werking van de airco. Het koudemiddel zorgt naast koeling ook voor smering van essentiële delen van de airco. Onvoldoende smering leidt tot schade aan deze delen. Kostbare vervanging of reparatie is dan noodzakelijk. Om dit te voorkomen controleren wij, als een van de weinige, standaard de airco bij elke grote onderhoudsbeurt.”

Sinds de hittegolf en met de vakanties voor de deur is het bij Autobedrijf Harberink buitengewoon druk met airco- controles, onderhoud en reparaties. “De komende weken op tijd naar huis zit er niet in.” Aldus Willie.
Het extra werk ziet Willie Harberink vooral als een erkenning. “De afgelopen jaren is er op het gebied van autoairco door ons erg veel geïnvesteerd in kennis en apparatuur. Het geeft dan veel voldoening als naast onze eigen klanten een steeds grotere wordende groep nieuwe klanten de weg naar ons bedrijf weet te vinden. Vooral sinds wij een aantal ogenschijnlijk onoplosbare of kostbare reparaties bij enkele automerken relatief snel en goedkoop hebben kunnen oplossen, circuleert onze naam rond in forums op het internet. Nieuwe klanten komen hierdoor o.a. uit Groningen, Arnhem en Rotterdam om bij ons onderhoud of reparaties te laten verrichten. Zo’n rit maak je niet zomaar”.
Willie Harberink over waar zijn passie voor de autoairco vandaan komt:
“Bijna elke nieuwe auto wordt tegenwoordig standaard geleverd met een airco. Deze trend zagen wij een aantal jaren geleden al aankomen. Om ook op dit gebied onze klanten maximale services kunnen bieden hebben wij om deze reden al in 2001 onze eerste aircotester aangeschaft. Ik begon er plezier in te krijgen en het belang van specialisatie in te zien. Nog geen jaar later heb ik deze aircotester al vervangen door een met meer mogelijkheden. Tevens hebben wij geïnvesteerd in speciaal gereedschap en materiaal om gescheurde of geknapte leidingen en slangen relatief voordelig te kunnen repareren en om andere specialistische reparaties aan de autoairco te kunnen uitvoeren.
Sinds een paar maanden beschikken wij over het allernieuwste, volautomatisch en computergestuurde, aircotest en vulstation. Tevens is deze machine nog aan onze persoonlijke wensen aangepast. Met dit apparaat en onze kennis zijn wij beter dan ooit in staat om diagnoses en reparaties te verrichten aan bijna elk type of merk auto.
Ondanks dat het alweer meer dan vijf jaar geleden is dat wij onze eerste aircotester in huis hadden, behoren wij nog steeds tot een van de weinige autobedrijven in de regio die niet alleen over dergelijke apparatuur beschikt en Stek erkend is, maar tevens de nodige kennis in huis heeft door het volgen van specialisten cursussen en praktijkbijeenkomsten. Bovendien geven de inmiddels opgedane kennis en ervaring ons ten opzichte van anderen een enorme voorsprong.
Dit maakt Autobedrijf Harberink tot een absolute autoaircospecialst ”

Heeft u problemen met de autoairco of ervaart u een mindere werking neem dan contact op met Autobedrijf Willie Harberink, Textielstraat 4, 7575 CA Oldenzaal, tel. 0541-521166 of kijk op
www.deautoaircospecialist.nl

Trefwoorden: Airco, Auto, Autoairco, Hella, Onderhoud, Stek, Vakantie