Poly-Ned vijftiende in MKB Innovatie Top 100

Poly-Ned vijftiende in MKB Innovatie Top 100 van Poly-nederland

Door: Poly-nederland  09-05-2008

Mededirecteur Edwin Molenaar van Poly-Ned was met zijn twee compagnons, Bert Boezelman en Simon Visser, bij de bekendmaking van de uitslag, 23 april, in de World Water Dreams in Zoetermeer. ‘We zijn superblij met deze plaats. Het is een bevestiging voor ons dat we goed bezig zijn. We weten van onszelf dat we altijd bezig zijn met innovatie, maar er zijn zoveel MKB bedrijven dan verwacht je niet dat je zomaar op de achtste plaats eindigt. Dat is toch wel bijzonder.’ Molenaar zegt dat de nominatie vooral een motivatie is om het goede werk voort te zetten.

Vliesgevel en blusdeken
Eén van de producten waarmee Poly-Ned opviel, is de permanente vliesgevel van textiel. Deze gevels geven (oude) flatgebouwen een compleet nieuwe uitstraling. Het bijzondere aan dit materiaal is dat het meerdere functies heeft. De vliesgevel is gemaakt van gaasweefsel, waardoor het ventileert en zonwerend werkt. Daar komt bij dat het materiaal ook nog eens licht van gewicht is.
Het innovatieve bij deze gevel zit vooral in die ventilerende werking. Normaal gesproken ontstaat er warmte tussen de nieuwe en oude gevel. De spouwmuur moet die warmte dan ventileren en dat kan gaan tochten. Met deze vliesgevel is dat niet het geval en gebruikers kunnen met een gerust hart het raam op 85 meter hoogte openzetten. Om het materiaal te testen is het blootgesteld aan extreme weersomstandigheden. Tijdens een experiment in Engeland werd het materiaal blootgesteld aan de enorme windbelasting van een vliegtuigmotor.

Ook de Tignis blusdeken viel goed in de smaak bij de jury. Deze deken van dochteronderneming Firetexx blust op een milieuvriendelijk manier autobranden op moeilijk begaanbare plaatsen, zoals parkeergarages of in de file. Het bijzondere aan de deken is dat hij bestand is tegen de extreem hoge temperaturen die bij autobranden komen kijken. Het voorkomt dat de afvalstoffen en rook die bij een brand vrijkomen het milieu ingaan.

Beide producten zijn uitvoerig getest en inmiddels op de markt gebracht. Een voorbeeld van een nieuwe vliesgevel is te zien in Utrecht op het gebouw van Rijkswaterstaat, de Westraven. Dit gebouw is dertig jaar oud en 85 meter hoog. Dankzij de nieuwe gevel heeft het gebouw een compleet nieuwe look en is het gebouw beschermd tegen extreme weersomstandigheden.

Poly-Ned
Het is geen toeval dat Poly-Ned zo hoog eindigt in een Innovatie Top 100. Het bedrijf opereert internationaal en is gespecialiseerd in het aankleden van het interieur en exterieur van (bedrijfs)panden met architectonisch verantwoorde vormgegeven overkappingen, spankappen en luifels. In het verleden haalde het bedrijf regelmatig het landelijke nieuws met haar innovatieve en opvallende producten. Zo was Poly-Ned verantwoordelijk voor overkapping van het Olympic Stage tijdens de Olympische Winterspelen van Turijn in 2006 en de overkappingen van de tentconstructies in de aankomsthal van luchthaven Schiphol.

Etalage van innovatie
De MKB Innovatie top 100 wordt elk jaar samengesteld door Bizz.nl en Syntens en is inmiddels uitgegroeid tot ‘dé etalage’ van innovatieve ondernemers. Syntens, dat op jaarbasis 20.000 innovatieadviezen verstrekt, draagt elk jaar kandidaten voor die vervolgens beoordeeld worden door een jury. Doel van de prijs is om het bedrijfsleven te inspireren en uit te dagen om nieuwe producten en technologieën te ontwikkelen.

Noot voor de redactie – niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Edwin Molenaar, Oostermeentherand 16,
8332 JZ Steenwijk. Telefoon: 0521-320240