Video als nieuw middel in de strijd tegen te hoge personeelskosten

Video als nieuw middel in de strijd tegen te hoge personeelskosten van Image Report

Door: Image Report  18-08-2009

Wanneer een bedrijf een serieuze boodschap wil overbrengen op het personeel is het gebruikelijk om iedereen bijeen te roepen, waarna de directie of het management een betoog houdt over bijvoorbeeld een nieuwe ontwikkeling. Het personeel neemt een kop koffie, is een uur lang niet productief en zo’n meeting kost dan al gauw een slordige duizend euro of meer aan niet declarabele kosten. Veel effectiever is het om de boodschap te verkondigen in een professioneel gemonteerde video, welke op het interne netwerk wordt geplaatst. Middels een e-mail wordt de medewerker op de hoogte gebracht en vervolgens wordt in vijf a tien minuten de boodschap op effectieve wijze overgebracht, aldus herman van der Haak van het videoproductiebedrijf Image Report uit Zwolle.

Een andere effectieve tijdsbesparing is het inzetten van eenvoudige helpdesk filmpjes. Hiermee kan iedere medewerker eenvoudig een nieuwe applicatie leren kennen zonder de ICT afdeling onnodig te belasten. Of wat te denken van een instructiefilm voor nieuwe medewerkers, bij bedrijven met veel personeelsverloop. Niet alleen worden zo kosten bespaard, tevens wordt de informatie veel beter opgenomen. Volgens van der Haak wordt deze manier van communicatie binnen het MKB op steeds grotere schaal toegepast.

Daarnaast blijkt dat bijvoorbeeld uitgevers van schoolboeken steeds vaker ondersteunende videofilms inzetten. Hierbij wordt na de behandeling van de stof middels een filmpje op het netwerk de kern van de stof visueel gemaakt waardoor het veel beter bij de leerling blijft hangen. Image Report zoekt structureel naar mogelijkheden om met behulp van video dit soort kostenbesparende of omzetverhogende toepassingen te ontwikkelen.