Die schreeuwliedjes van Janis Joplin, heerlijk

Die schreeuwliedjes van Janis Joplin, heerlijk van Lana Wolf

Door: Lana Wolf  13-05-2007
Trefwoorden: Theater, Zangeres, Vocals

De Twensche Courant Tubantia, zaterdag 12 mei 2007
door Ton Ouwehand

Lana Wolf laat in ‘Those were the days’ de sixties herleven

Zelf heeft ze de sixties niet meegemaakt -ze stamt uit de tweede helft van de jaren zeventig-,
maar Lana Wolf (31) zit midden in een tournee van ‘Those were the days’. Een theaterproductie waarin ze zich met volle overgave op het einde van de de jaren zestig stort. Een programma met meer dan dertig songs uit de flowerpowertijd. De tijd van Woodstock, ‘Hair’, ’Welterusten meneer de president’, ’Riders on the storm’ enzovoort. Met muziek uit tv-series als Batman’, ‘ Mission Impossible’ en 'Star Trek’. En dat alles vakkundig en komisch aan elkaar gepraat door de gastheer en cabaretier Robert Brouwer.

Lana Wolf uit Wezep voelt zich thuis in deze productie. Ze vindt het geweldig, de solo’s die ze heeft. Samen met Joanne Telesfort, Rene Muthert en Geert Leurink doet ze de vocalen. De begeleiding is in handen van de muzikanten die onder de naam Diep Triest een behoorlijke naam in de wereld van het levenslied hebben opgebouwd.

Een conservatoriumopleiding heeft Lana Wolf niet gedaan. Op jaar tiende won ze een talentenjacht. De prijs was, dat ze mocht optreden in het voorprogramma van BZN. Toen ze eenmaal voor een groot publiek had gezongen heeft ze nooit meer behoefte gevoeld haar zangneigingen te onderdrukken. Op haar vijftiende kwam ze al aardig in de buurt van haar idolen als Emmylou Harris en Linda Ronstadt door de optredens die ze toen deed met violist Byron Berline, de Flying Burrito Brother die zowel met Harris als met Ronstadt had gewerkt.

"Ik ben op mijn zeventiende naar Amerika gegaan, Tucson Arizona. Via-via ben ik daar terechtgekomen. Bij kennissen van vrienden en daar weer een bekende van. Ik wilde naar het land waar mijn favoriete muziek vandaan kwam en ik wilde de taal leren spreken. Heb daar op een ranch gewerkt.”
Ze heeft er in kroegen opgetreden zegt ze. Illegaal, want daar mocht je je voor je 21e niet vertonen. Ze voelt zich een echte freelancer. Bezoekers van Avonturenpark Hellendoorn, kunnen haar stem kennen van de kindershow, die ze heeft ingezongen.

Tot September doet ze de sixties tour. Volgende week gaat ze een grote countryshow met Erwin Nyhoff doen. Ze zingt van alles. Eigen producties. Koortje bij van Frans Bauer tot Froger, van Hazes tot George McGrae. En vorige week stond ze voor de koningin te zingen. Maar niet alleen voor haar, ook voor enkele duizenden bezoekers van het Bevrijdingsconcert, alsmede een dikke zeshonderdduizend televisiekijkers. Lana Wolf deed backing vocals in het Metropole Orkest bij zangeres Hind.

Ze kan van muziek leven en ze realiseert zich dat zoiets bijzonder is. Maar als je vraagt waar haar muzikale hart echt ligt, dan komt ze bij country uit.” Daar kun je me midden in de nacht voor wakker maken. Bonnie Raitt, The Eagles dat werk.”

Those were the days, Zaterdag,
‘t Spieker, Eibergen.
Aanvang 20.00 uur. Kaarten VVV

Trefwoorden: Backing, Theater, Vocals, Zangeres