Coating breekt bacterien en virussen af

Door: Nanoservices  28-04-2008
Trefwoorden: Anti Ziektekiemen, Environ-x, Environ-x Coating,

Persbericht Agrarisch Dagblad

Coating doodt ziektekiemen

Een coating die alle ziektekiemen doodt in stallen of vrachtwagens waar dieren verblijven. Het lijkt onmogelijk, maar het bedrijf Nanoservices levert een dergelijke coating, op basis van nanotechnologie. De coating Environ-X bevat stoffen die moleculen van bacterien en virussen afbreken. "Het lijkt een Kuifje-verhaal, maar het werkt echt" zegt Dimmen Breen van Nanoservices in Nunspeet. "Het wordt al gebruikt in het metrostelsel van HongKong, waar de hoeveelheid bacterien met 91% is gedaald. In ziekenhuizen in Londen wordt het ook gebruikt.

Volgens Breen wordt het middel in een dunne laag op muren gespoten, waar het vervolgens drie tot vijf jaar werkzaam is. In Nederland wordt de coating nog niet gebruikt. De prijsstelling is gunstig volgens Breen. "De coating zelf is met enkele honderden euro's per liter wel prijzig, maar er wordt maar heel weinig coating per vierkante meter gebruikt. Arbeid is de grootste kostenpost."

Hooglerenaar nanotechnologie van de Wageningen UR Cees van Rijn, voorziet veel mogelijkheden met nanotechnologie. Goede voeding, een uitstekende gezondheid, gezuiverd water, schone energie en een meedenkende leefomgeving vormen mogelijkheden die met nanotechnologie zijn te verwezelijken. "Nanotechnologie biedt een keur aan kansen. Het klinkt nu nog futuristisch, maar over tien jaar is het gemeengoed", adus hoogleraar Van Rijn.

 

Trefwoorden: Anti Ziektekiemen, Environ-x, Environ-x Coating, Ziektekiemen Doden,